Ce se intampla in mintea noastra atunci cand spunem "lapte"?

Lapte

Stim toti ce anume intelegem prin cuvantul “lapte”, dar oare ne dam seama si ce anume subintelegem?

Ca substantiv, „lapte” are un sens de baza foarte bine definit: este lichidul acela alb si hranitor pe care il punem de dimineata in pahar, il turnam in castronelul cu cereale sau in ceasca de cafea. Dar pe langa acest sens de baza, cuvantul „lapte” are si o multime de conotatii, de trasaturi semantice indirecte pe care noi le subintelegem si care, fara sa ne dam seama, ne influenteaza starea psihica.

Dar ce anume ne sugereaza laptele? Pentru a intelege mai bine, sa luam un exemplu. Intr-o carte de bucate citim o reteta de clatite care ne spune ca aluatul trebuie sa fie „alb ca laptele.” De ce autorul retetei a comparat aluatul tocmai cu laptele, si nu cu altceva? Sunt in jurul nostru o multime de obiecte albe, iar laptele este doar unul dintre ele. De ce aluatul trebuie sa fie alb „ca laptele” si nu „ca foaia de hartie”? Raspunsul este simplu: sugestia.

De fapt, autorul retetei a folosit comparatia cu laptele nu doar ca sa descrie aluatul din punct de vedere tehnic, ci si ca sa sugereze ca acel produs este bun si ca ni-l dorim, tot asa cum ne dorim si laptele. E vorba aici de valoarea simbolica a laptelui, o valoare pe care autorul retetei o cunoaste si o transfera inconstient si asupra aluatului de clatite, trezind in noi o stare de confort psihic si, evident, o... pofta de clatite!

In subconstientul nostru exista deja ideea ca laptele este bun si sanatos, ne ajuta si ne este aproape de la cea mai frageda varsta. Ideea de lapte este asociata doar cu atribute dezirabile, precum “hranitor”, “dulce”, “curat”, “natural” sau “sanatos”. Folosim termenul “lapte” in diferite asocieri pentru a evidentia ceva pozitiv. Laptele are o poveste si face parte din poveste, nu este doar un bun de consum, ci este chiar prototipul bunului de consum. Vrei te te bucuri de un desert delicios? Alegi lapte de pasare! Laptele este bunul prin excelenta, de aceea in mintea noastra il asociem cu tot ce este pozitiv. In fond, nu intamplator singura galaxie pe care sigur exista viata a fost numita Calea Lactee!

Citește și
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”
Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
De ce e laptele alb?
De ce e laptele alb?

Raspunsul nu o sa-l vedeti decat la microscop! Si nu are legatura cu calciul, asa cum poate ati crede, ci cu chibriturile, nasturii si... avioanele!

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.