Ce se intampla in mintea noastra atunci cand spunem "lapte"?

Lapte

Stim toti ce anume intelegem prin cuvantul “lapte”, dar oare ne dam seama si ce anume subintelegem?

Ca substantiv, „lapte” are un sens de baza foarte bine definit: este lichidul acela alb si hranitor pe care il punem de dimineata in pahar, il turnam in castronelul cu cereale sau in ceasca de cafea. Dar pe langa acest sens de baza, cuvantul „lapte” are si o multime de conotatii, de trasaturi semantice indirecte pe care noi le subintelegem si care, fara sa ne dam seama, ne influenteaza starea psihica.

Dar ce anume ne sugereaza laptele? Pentru a intelege mai bine, sa luam un exemplu. Intr-o carte de bucate citim o reteta de clatite care ne spune ca aluatul trebuie sa fie „alb ca laptele.” De ce autorul retetei a comparat aluatul tocmai cu laptele, si nu cu altceva? Sunt in jurul nostru o multime de obiecte albe, iar laptele este doar unul dintre ele. De ce aluatul trebuie sa fie alb „ca laptele” si nu „ca foaia de hartie”? Raspunsul este simplu: sugestia.

De fapt, autorul retetei a folosit comparatia cu laptele nu doar ca sa descrie aluatul din punct de vedere tehnic, ci si ca sa sugereze ca acel produs este bun si ca ni-l dorim, tot asa cum ne dorim si laptele. E vorba aici de valoarea simbolica a laptelui, o valoare pe care autorul retetei o cunoaste si o transfera inconstient si asupra aluatului de clatite, trezind in noi o stare de confort psihic si, evident, o... pofta de clatite!

In subconstientul nostru exista deja ideea ca laptele este bun si sanatos, ne ajuta si ne este aproape de la cea mai frageda varsta. Ideea de lapte este asociata doar cu atribute dezirabile, precum “hranitor”, “dulce”, “curat”, “natural” sau “sanatos”. Folosim termenul “lapte” in diferite asocieri pentru a evidentia ceva pozitiv. Laptele are o poveste si face parte din poveste, nu este doar un bun de consum, ci este chiar prototipul bunului de consum. Vrei te te bucuri de un desert delicios? Alegi lapte de pasare! Laptele este bunul prin excelenta, de aceea in mintea noastra il asociem cu tot ce este pozitiv. In fond, nu intamplator singura galaxie pe care sigur exista viata a fost numita Calea Lactee!

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei
Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
De ce e laptele alb?
De ce e laptele alb?

Raspunsul nu o sa-l vedeti decat la microscop! Si nu are legatura cu calciul, asa cum poate ati crede, ci cu chibriturile, nasturii si... avioanele!

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.