Cand primarul se cearta cu directorul scolii, preotul si preoteasa ajung dascali. Satul in care scoala e o casa abandonata
PARTEA V. Campania Stirilor PRO TV "Fara carte, fara viitor" ajunge in satul Corodesti, din judetul Vaslui. Acolo, copiii invata intr-o casa batraneasca, pusa la dispozitie de un localnic plecat la munca in Italia.
Nu au alta varianta: scoala veche sta sa cada, iar cea noua, neterminata, se degradeaza de la zi la zi. Lucrarile au fost oprite din lipsa de fonduri.
De parca nu era de ajuns ca invata intr-o casa din chirpici, elevii nu au nici dascal titular. De multe ori, stau singuri, iar fetele de-a patra fac pe educatoarele cu cei mici. In restul timpului, de ei se ocupa preotul. Doar ca atunci cand are slujbe, inmormantari si pomeni, vine preoteasa. S-a ajuns in aceasta situatie stupida si in urma unui conflict cu iz politic intre fostul si actualul primar.
In fiecare an, zeci de copii din comuna vasluiana Gherghesti abandoneaza scoala. Motivul cel mai des invocat in statisticile trimise la Bucuresti este saracia. Insa realitatea dezvaluie si altele, strigatoare la cer. Copiii din satul Corodesti, din aceeasi comuna, au ramas de patru ani fara scoala. Acum, invata intr-o casa batraneasca.
Primarul Nixon Nicolae Ibanescu spune ca nu poate schimba situatia pentru ca fostul edil, Mihai Stoica, actualul director al scolii comunale, i-ar fi lasat mostenire doar datorii. Si o cladire veche de peste un secol, ajunsa ruina. Langa ea, exista o constructie noua fara acoperis care, la randu-i, se degradeaza, pe zi ce trece. A fost ridicata in 2007 de conducerea comunei de pe atunci.
„ - Uitati cum se degradeaza. Pacat.
- Aici cati bani s-au bagat?
- Cred ca in jur la 3-4 miliarde. Daca a platit si demolarea .. si scoala e in picioare. A platit demolare la vremea respective in 2007, vreo 600 de milioane. In loc sa plateasca sa cumpere materiale, sa o inveleasca, el o platit demolare. Pacat, pacat, dar poate da Dumnezeu sau Consiliul Judetean, Guvernul si poate ne trimit niste bani”
De patru ani, copiii invata in casa batraneasca a unui satean, plecat la munca in strainatate. Aici l-am gasit pe preotul satului.
Haosul de la catedra a inceput in luna februarie. Invatatorul care a obtinut postul din Corodesti prin concurs a anuntat ca intra in concediu medical. Cateva zile, copiii au fost lasati nesupravegheati. La scoala nu a venit niciun inlocuitor. Vecinul, nea Sorel, a vazut totul.
„Greu, greu, copiii singuri. Problema e ca se urcau pe acoperi. Vreo 2-3 erau pe casa”.
Tot atunci, fetitele din clasele a treia si a patra si-au antrenat aptitudinile de dascal.
Gabriel este fiul preotului asa ca, atunci cand tatal a auzit o asemenea grozavie, s-a hotarat sa mearga el la catedra. Insa parintele este omul lui Dumnezeu. Slujeste la patru biserici din comuna.
"In cazul asta vine preoteasa mea vine si suplineste ca n-are cine. Dar daca noi nu veneam si ramaneau cu copilul ala era mai bine?”
Femeie bine intentionata, in fond, preoteasa nu prea face diferenta intre grupurile de litere "ge"."gi". Chiar si pentru preot sunt o provocare.
„PREOT: ia da un cuvant cu "chi". Ia zi cu "chi" cu ce incui tu clasa?
F: lacat.
P: pai nu
F: cu cheie
P: cu cheia ma”
Chiar daca elevii o asteptau pe preoteasa, directorul - care stia de prezenta echipei ProTV la scoala - l-a trimis pe acest tanar, iesit de curand de pe bancile scolii, sa scoata castanele incinse din foc.
Asa ca am incercat sa smulgem un raspuns chiar de la directorul scolii comunale, Mihai Stoica.
„- Cum comentati treaba asta ca vine preoteasa acolo sa predea?
- Nu vine doamna, sunteti dezinformata. Pai mi-a spus ea, preotul si copiii
- Nu doamna
- Ei toti mint si dumneavoastra spuneti adevarul? „
Minciunile si agresivitatea directorului ne-au condus din nou la preotul Daniel Martin si la preoteasa Irina. I-am gasit, de data asta, la biserica.
„Dupa ce ati plecat ne-a sunat si ce-a zis ca o sa trimita un cadru probabil a auzit de la cineva de la vecini ca am venit va dati seama ca niciun fir de par nu se misca fara stirea lui”, povesteste preoteasa.
Am incercat sa aflam daca Inspectoratul Judetean are cunostinta de ceea ce se intampla la Corodesti. Se pare ca directorul Stoica a tinut postul de invatator blocat, o practica ilegala.
„Postul respectiv nu a fost anuntat la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui. Daca ar fi fost asa, biroul de personal al inspectoratului l-ar fi scos in concurs. A ales ce mai nefericita dintre variante pentru ca la ora aceasta am fi putut sa avem un cadru didactic care chiar si-ar fi dorit sa-si faca meseria acolo si avem informatii ca sunt cadre didactice care au sustinut concurs acdolo si isi doresc sa profeseze”, spune Gabriela Placinta.
Cel mai probabil, explicatia se regaseste in conflictul pe care Mihai Stoica il are cu actualul edil, Nixon Ibanescu, membru al altui partid. Cei doi au lucrat impreuna, la inceputul anilor 2000, dar s-au certat.
„Reprezinta o abatere grava de disciplina a directorului in primul rand”, mai spune Gabriela Placinta.
Pe Mihai Stoica il va vizita, in perioada urmatoare, o comisie de la judet. Cel putin asa suna angajamentul inspectorului general. Va fi sanctionat, probabil. Pedeapsa care nu il va impiedica sa ramana la carma scolii si sa aplice propriile reguli in comuna.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, elevi, campanie, fara carte fara viitor,
Dată publicare:
08-07-2015 18:10