Alegeri SUA 2012. Momentele cheie ale primei dezbateri televizate Obama-Romney

×
Codul embed a fost copiat

Barack Obama si adversarul sau republican Mitt Romney si-au strans mana, miercuri, intrand pe scena Universitatii din Denver (Colorado, vest) pentru a incepe prima dintre cele trei dezbateri intre cei doi candidati la presedintia Statelor Unite.

Presedintele american, purtand un costum de culoarea albastra si o cravata de culoare bleu, culoarea democratilor, a luat cuvantul primul in aceasta dezbatere consacrata in principal economiei si a inceput prin a-i ura sotiei sale, Michelle, o aniversare fericita cu ocazia implinirii a 20 de ani de casatorie in ziua dezbaterii.

"Vreau sa iti urez o aniversare fericita; intr-un an, nu o vom mai sarbatori in fata a 40 de milioane de persoane", a glumit Barack Obama, dupa care a amintit situatia de criza economica de la momentul sosirii sale la putere, in urma cu aproximativ patru ani, si cele "cinci milioane de locuri de munca create in sectorul privat".

Alegeri SUA 2012: New York Times: "Obama a fost ruginit, nervos si deloc dispus pentru o dezbatere"

Fostul guvernator al statului Massachusetts, purtand, de asemenea, un costum de culoarea albastru-inchis si o cravata de culoarea rosie cu dungi, a raspuns pe acelasi ton: "Sunt sigur ca acesta este cel mai romantic loc pe care ti-l poti imagina, aici, cu mine".

Citește și
Mitt Romney
Alegeri SUA 2012. Mitt Romney a sustinut ultimul discurs inaintea dezbaterii de miercuri
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

CUM A EVOLUAT DEZBATEREA

In dezbaterea care a inceput pe un ton politicos dar ferm si care a luat uneori aspecte foarte tehnice, Romney a declarat ca economia americana a urmat o "cale nereusita" inca de la inceputul presedintiei lui Obama, in ianuarie 2009, afirmand ca clasa medie a fost "zdrobita", reluand cuvintele spuse recent de catre vicepresedintele Joe Biden, ironizat de catre republicani din aceasta cauza.

ROMNEY: "Presedintele are o viziune foarte similara celei pe care o urma atunci cand a candidat acum patru ani, a unui Guvern mai important, cu mai multe cheltuieli, impozite, reglementari", a dat asigurari candidatul conservator.

OBAMA: "Problema este ca daca scadeti nivelul de impozitare asa cum descrieti, domnule guvernator, nu va fi posibil sa identificati suficiente cote si nise fiscale care afecteaza doar persoane cu venituri mari, pentru a impiedica cresterea deficitului"

ROMNEY, DESPRE "CALEA NEREUSITA" LUATA DE ECONOMIA AMERICANA IN MANDATUL OBAMA

Economia americana a urmat o cale "nereusita" in timpul presedintiei lui Barack Obama, a acuzat miercuri candidatul republican la presedintie Mitt Romney.

"Sunt ingrijorat sa vad ca aceasta cale pe care am urmat-o este nereusita. Presedintele are o viziune foarte similara celei pe care o urma atunci cand a candidat acum patru ani, a unui Guvern mai important, cu mai multe cheltuieli, impozite, reglementari", a declarat Romney.

REACTII: Financial Times: "Este timpul ca Obama sa-si schimbe jocul"

Candidatul republican la presedintia americana Mitt Romney si-a exprimat miercuri nemultumirea fata de atacurile "inexacte" ale rivalului sau Barack Obama cu privire la proiectul sau fiscal, in cadrul primei dezbateri fata in fata intre cei doi pretendenti, la Denver (Colorado, vest), relateaza AFP.

"Practic tot ceea ce a spus despre proiectul meu fiscal este inexact", a declarat Romney, care a respins in mai multe randuri ideea unei scaderi a impozitelor in valoare de 5.000 de miliarde de dolari, asa cum pretinde opozantul sau democrat.

OBAMA, DESPRE PROGRAMUL DE REDUCERE A DEFICITULUI

Presedintele american Barack Obama a apreciat miercuri ca programul de reducere a deficitului fara o crestere a impozitelor al candidatului republican Mitt Romney va antrena o reducere drastica a cheltuielilor in domeniile educatiei si sanatatii, relateaza AFP. "Daca aveti o abordare atat de dezechilibrata, acest lucru inseamna ca veti taia puternic din investitiile noastre in scoli si educatie", a declarat Obama in cursul primei dezbateri intre cei doi candidati, la Denver (Colorado, vest). "Concret, aceasta inseamna o taiere de 30% in programele destinate batranilor din azile, copiilor cu handicap, iar aceasta nu este o strategie buna".

REACTII: Forbes: "Romney a castigat prima dezbatere electorala"

Presedintele american Barack Obama a apreciat miercuri ca programul de reducere a deficitului fara o crestere a impozitelor al candidatului republican Mitt Romney va antrena o reducere drastica a cheltuielilor in domeniile educatiei si sanatatii, relateaza AFP.

"Daca aveti o abordare atat de dezechilibrata, acest lucru inseamna ca veti taia puternic din investitiile noastre in scoli si educatie", a declarat Obama in cursul primei dezbateri intre cei doi candidati, la Denver (Colorado, vest).

"Concret, aceasta inseamna o taiere de 30% in programele destinate batranilor din azile, copiilor cu handicap, iar aceasta nu este o strategie buna".

REACTII: Steve Forbes, CEO: "Romney tocmai s-a transformat din Clark Kent in Superman. A fost stralucitor la toate capitolele."

Economia americana a suferit din cauza unui exces de reglementare in mandatul de presedinte al lui Barack Obama, a denuntat candidatul republican Mitt Romney.

"In cazul unor legi adoptate in mandatul presedintelui, am observat o reglementare excesiva, iar economia a suferit din cauza ei", a apreciat Romney, recunoscand, pe de alta parte, ca "reglementarea este esentiala".

-> Problema asigurarilor medicale a dat nastere unui alt schimb de replici dure, dupa ce Romney a repetat ca doreste sa abroge reforma promulgata in 2010 de presedintele democrat.

"Ironia este ca am vazut acest model functionand cu adevarat bine in Massachusetts" (nord-est), statul pe care Mitt Romney l-a guvernat, a spus Obama, care si-a atacat, de asemenea, concurentul cu privire la lipsa de detalii furnizate americanilor cu privire la proiectele sale.

"Spune acum ca va inlocui 'Obamacare' si da asigurari ca toate lucrurile bune pe care le contine vor ramane, ca nu trebuie sa ne facem griji", a afirmat Obama. "Americanii trebuie sa se intrebe daca motivul pentru care guvernatorul Romney pastreaza secrete toate proiectele sale este ca acestea sunt prea bune", a adaugat acesta.

RAPORT: Peste 4 milioane de tweeturi despre dezbaterile din SUA au fost inregistrate azi noapte, mai multe ca oricand. 32% dintre ele au fost despre economie, 20% despre sanatate, 18% despre taxe si 12% espre educatie.

Citeste si:

Cele mai importante momente ale dezbaterilor prezidentiale din SUA, din 1960 si pana astazi

Bloomberg: "Astazi, Mitt Romney a pierdut alegerile prezidentiale". Inregistrarea care il compromite

Cursa pentru Casa Alba. Cum incearca Michelle Obama sa adune voturi pentru sotul sau. VIDEO

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Alegeri SUA 2012. Dezbaterea Obama-Romney, LIVE in aceasta noapte, pe stirileprotv.ro, ora 4.00
Alegeri SUA 2012. Dezbaterea Obama-Romney, LIVE in aceasta noapte, pe stirileprotv.ro, ora 4.00

Presedintele democrat Barack Obama si contracandidatul sau republican Mitt Romney se infrunta miercuri la Denver, in cadrul primei dezbateri televizate dintre cei doi din aceasta campanie.

Alegeri SUA 2012. Mitt Romney a sustinut ultimul discurs inaintea dezbaterii de miercuri
Alegeri SUA 2012. Mitt Romney a sustinut ultimul discurs inaintea dezbaterii de miercuri

Candidatul republican la Casa Alba, Mitt Romney, in scadere in sondaje, a sosit luni la Denver, in Colorado, unde a sustinut ultimul discurs inaintea dezbaterii de miercuri, cand se va confrunta cu presedintele in exercitiu, Barack Obama. 

Alegeri SUA 2012. Barack Obama le-a dus pizza voluntarilor dintr-un birou de campanie din Nevada
Alegeri SUA 2012. Barack Obama le-a dus pizza voluntarilor dintr-un birou de campanie din Nevada

Presedintele american Barack Obama a iesit pentru scurt timp, luni, din resedinta sa din Henderson (Nevada, vest), unde se pregateste pentru prima dezbatere televizata de miercuri cu adversarul sau Mitt Romney, pentru a vizita un birou de campanie.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E