INCIDENTE ALEGERI LOCALE 2016. Serban Huidu, amendat pentru postarea pe Facebook, cu buletinul de vot

×
Codul embed a fost copiat

StirileProTV.ro v-au prezentat, pe tot parcursul procesului de vot, cele mai noi informatii si INCIDENTELE de la ALEGERILE LOCALE 2016.
 

In satul Crivobara, din Timis, unde oamenii abia au semnal la telefonul mobil, prezenta la vot este de peste 200 la suta. Explicatia este ca in ultima luna s-au mutat cu viza de flotant 110 persoane, in conditiile in care in sat initial erau doar 67 de alegatori. Acest lucru a atras atentia si reprezentantilor Biroului Electoral Judetean, care au sesizat politia. Localnicii spun ca in sat au ramas foarte putini oameni, iar pe multi dintre cei care au sosit sa voteze nu i-au mai vazut pana acum.

Localnica: "Noi nu cunoastem, nu stim, masini trec, dar cine le cunoaste, cine le stie? Nici nu sunt case multe, 3-4. Or venit oameni, dar cine ii cunoaste, amarul lor?".

Un domn, desi locuieste in Timisoara,  a votat cu viza de flotant. Are totusi o explicatie. Are aici afaceri in agrcultura si, cum satul este imbatranit, spune ca si a adus forta de munca din alta parte.

Reporter: Dumneavoastra aveti multi oameni la la lucru sau adusi?
Viorel Mihut, votant: Pai cum gasesc, cu ziua, pot eu sa cosesc 10 hectare?
Reporter: Si le faceti viza de flotant?
Viorel Mihut: {ai altii vor, altii nu, depinde cum ii gasesti.
Reporter: Si au votat?
Viorel Mihut: Asta nu stiu.

Citește și
Tudor Chirila
Mesajul lui Tudor Chirila inainte de alegerile locale. "Nu putem lasa orasul asta pe mana unor oameni care nu ne iubesc"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

O prezenta record s-a inregistrat tot in timis, in satul Dobresti, locul natal al Patriarhlui Daniel, unde sunt doar 35 de alegatori. Prezenta la vot a depasit 220%, tot cu ajutorul celor mutati pe ultima suta de metri cu vize de flotant.

La polul opus se afla localitatea Mosna, din judetul Iasi. Prezenta la vot la ora 18:00 abia trecea de 7 la suta. Si asta pentru ca desi pe liste permanente peste 8000 de alegatori, majoritatea sunt cetateni moldoveni care si au facut acte doar pentru obtinerea cetateniei. Autoritatile au facut doua sectiii speciale poentru ei .

Localnic: "Pana acum, in doua sectii zero prezenta la vot. Daca e asa, sa le fie rusine."

Incident aproape comic, la o sectie de votare din Galati. Dupa ce a fost vazuta cand ii dadea unui alegator mai multe buletine de vot decat ar fi trebuit, o femeie, membra a sectiei de votare, a intrat intr-o cabina si a refuzat, pur si simplu, sa mai iasa de acolo. Presedintele biroului a intrerupt votarea, a intocmit un proces verbal si a chemat politia.

Sursa foto: Gandul

Au fost si votanti care au ajuns in atentia politiei, mai ales cei care si au fotografiat buletinele de vot. Printre ei se numara si Serban Huidu, care si-a postat poza pe Facebook. El poate primi o amenda intre 600 si 1000 de lei.

Incidentele care au avut loc duminica la vot, LIVETEXT

ORA 22:55 Realizatorul TV Serban Huidu a fost amendat de politisti cu 600 de lei pentru ca a postat pe Facebook buletinul de vot, aratand ca a aplicat stampila pe toti candidatii, astfel incat votul sau sa fie anulat, potrivit News.ro.

Serban Huidu a postat, in cursul zilei de duminica, o fotografie in care se vede buletinul de vot cu mai multe stampile aplicate in casutele tuturor candidatilor. Cu un pix a fost scrisa intrebarea "Altceva?".

Fotografia este insotita de comentariul: "Plin de «cel mai al dracu' respect» am votat".

Politistii l-au cautat, in cursul zilei de duminica, pe Serban Huidu pentru a-l intreba despre demersul sau, insa, pentru ca nu l-au gasit la adresa de domiciliu, i-au aplicat sanctiunea contraventionala de 600 de lei in lipsa, arata surse din cadrul Politiei Capitalei.

ORA 20:50 Un localnic din Cimpineanca, judetul Vrancea, a venit la vot calare pe magar, animalul fiind impodobit cu un tricolor. Dupa votare, vranceanul a intins masa in fata sectiei de votare, unde i-a invitat si pe ceilalti sa guste din mamaliguta si din branza cu care a venit de acasa, scrie news.ro.

Ion Craciun, un localnic din Cimpineanca, pe care oamenii il stiu si sub numele de "Taranul Sarac", a venit, duminica, la vot, calare pe magar, care a fost impodobit cu un tricolor. El a spus ca a ales acest inedit mijloc de transport prentru ca vrea ca prin votul sau sa aduca schimbarea pe care o asteapta de ani de zile.

“Taranul Sarac a venit la vot cu magarul sa voteze pentru schimbari, Iisus Cristos a intrat in Ierusalin cu magarul si a facut schimbari in credinta umana, speram cu acest animal care e cel mai credinios sa facem schimbari. Magarul Mircea va intra in istorie ca sa facem schimbari in alegeri”, a declarat, la iesirea de la urne, Ion Craciun.

Dupa vot, barbatul a intins masa chiar in fata sectiei de votare, invitandu-i pe toti cei care veneau la vot sa guste din mamaliguta calda adusa de acasa si din branza de oaie, facuta chiar de el.

Ion Craciun, cunoscut in Cimpineanca si sub numele de "Taranul Sarac" spune ca numai tinerii pot aduce schimbarea si nu vrea altceva pentru satul sau decit un om care sa fie cu adevarat interesat de nevoile comunitatii. “Vrem sa avem oameni tineri, sa avem oameni capabili, oameni in meserie, altfel ne invartim ca un titirez in jurul nostru si nu facem nimic”, a mai spus barbatul venit la vot pe magar.

ORA 19:35 O femeie insarcinata, presedinte la o sectie de votare din judetul Galati, va fi inlocuita intrucat urmeaza sa fie transportata la un spital pentru a naste. Procesul de votare nu va fi insa intrerupt, scrie News.ro.

Presedintele Biroului Electoral Judetean (BEJ) Galati, Robert George Florea, a declarat ca este vorba de o femeie de 28 de ani, presedinte la Sectia de votare nr. 256 din comuna Cavadinesti. Femeia este insarcinata, iar duminica dupa-amiaza a inceput sa aiba contractii.

"Tanara are iminenta de nastere, contractii - se pare - la 20 de minute si urmeaza sa fie inlocuita de Autoritatea Electorala Permanenta. Nu se intrerupe procesul electoral, nu sunt probleme din punctul acesta de vedere, exista loctiitor care va face treaba presedintei sectiei de votare pana in momentul in care noul presedinte al biroului electoral al sectiei de votare, care va fi desemnat, se va deplasa acolo", a afirmat Robert George Florea.

Femeia ar urma sa fie transportata la un spital din municipiul Galati pentru a naste.

ORA 19:30 Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat ca de la inceperea procesului de votare au fost aplicate 92 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 42.610 de lei.

"Angajatii Ministerului Afacerilor Interne au asigurat interventia operativa la toate situatiile care au fost semnalate, tratand cu maxima seriozitate si fermitate orice incalcare a legii. Pana la aceasta ora (18,30, n.r.), au fost sesizate 78 de posibile infractiuni pentru care sunt cercetate 57 de persoane. De asemenea, au fost aplicate 92 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 42.610 lei", a spus Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, cele mai multe masuri sanctionatorii s-au aplicat pentru fotografierea si filmarea buletinului de vot.

"Pentru ca se inregistreaza in continuare astfel de cazuri, inclusiv situatii cand alegatorii isi posteaza buletinul de vot pe retelele de socializare, reiau anuntul pe care l-am facut si in aceasta dimineata: aceasta fapta este interzisa de legislatia electorala si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 600 si 1.000 de lei", a spus Dajbog.

ORA 19:00 Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a informat ca, de la inceperea procesului de votare, au fost inregistrate 494 de sesizari cu privire la savarsirea unor posibile contraventii sau infractiuni, iar in urma verificarilor 40% dintre acestea nu au fost confirmate.

"In cele peste 11 ore de la inceperea votarii, climatul de siguranta si ordine publica a fost mentinut la un nivel de normalitate, fara a fi inregistrate situatii grave, care sa afecteze procesul electoral. Din analiza realizata la nivelul tuturor celor 41 de judete si a municipiului Bucuresti, reiese ca numarul de incidente electorale sesizate pana la aceasta ora reprezinta aproape jumatate din numarul celor inregistrate la alegerile locale din 2012. Astfel, daca in anul 2012 pana la aceasta ora erau inregistrate 982 de sesizari privind incidente electorale, la acest moment la nivel national sunt inregistrate doar 494 de sesizari cu privire la savarsirea unor posibile contraventii sau infractiuni. Dintre acestea, trebuie mentionat ca in urma verificarilor, 40% nu s-au confirmat", a declarat, duminica, Monica Dajbog.

ORA 17:45 Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Galati, comisar Stefan Gohoreanu, a declarat pentru AGERPRES ca politistii galateni instrumenteaza doua plangeri penale legate de doua incidente electorale, unul inregistrat in municipiul Galati si unul, in judet.

In primul caz este vorba despre o plangere penala depusa la Sectia 4 Politie a municipiului Galati: reclamantul sustine ca a fost agresat fizic de un candidat pe care l-ar fi surprins de impartind bauturi alcoolice in fata propriului magazin alimentar aflat in vecinatatea a doua unitati de invatamant, unde sunt amenajate sectii de votare.

Politistii galateni il cerceteaza pe candidat pentru loviri si violente. Al doilea dosar penal pentru abuz in serviciu si delapidare pe numele viceprimarului comunei Varlezi care ar fi transportat cu masina primariei trei cetateni, la Serviciul de Evidenta Populatiei Targu Bujor.

ORA 17:30 Un candidat la primaria din localitatea Cosova din judetul Giurgiu a fost transportat la spital dupa ce a fost ranit intr-un accident de circulatie produs pe drumul judetean 601, potrivit News.ro.

Accidentul s-a produs duminica, in jurul orei 9.30. Potrivit cercetarilor de la fata locului, un barbat de 48 de ani care se afla la volanul unei masini de teren a virat la stanga fara sa se asigure. Masina lui a fost acrosata de un autoturism marca Opel, condus de un tanar de 26 de ani, arata surse oficiale din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Giurgiu.

In urma impactului, autoturismul Opel a fost proiectat pe trotuar si a lovit doua persoane, printre care si candidatul la primaria din localitate. Acestea au fost ranite usor si au fost transportate la spital.

Alte doua autoturisme parcate au fost avariate in urma impactului. Cei doi soferi implicati in accidentul de circulatie au fost testati cu aparatul etilotest, insa nu consumasera alcool, arata Politia Judeteana Giurgiu.

ORA 17:12 Presedinta unei sectii de votare din localitatea Viersani, comuna Jupanesti, a fost amendata de catre politisti dupa ce a insotit in cabina de vot o persoana cu dizabilitati, au declarat surse din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Gorj.

Potrivit acestora, presedinta sectiei ar fi trebuit sa ii solicite votantului sa isi aleaga o alta persoana din comisia de votare care sa il insoteasca in cabina.

Amenda in astfel cazuri este cuprinsa intre 600 si 1.000 lei.

ORA 17:00 Politistii vasluieni au intocmit dosar penal, duminica, pe numele unui ziarist din municipiul Husi pentru violarea confidentialitatii votului, dupa ce acesta a postat pe Facebook o fotografie cu un buletin vot cu numele candidatilor la Primarie cu stampila ”votat”.

In cazul in care va fi gasit vinovat, ziaristul din Husi, care lucreaza la un cotidian online, risca intre 60 si 180 de zile de amenda penala, a carei valoare este cuprinsa intre 10 si 500 de lei.

ORA 16:40 Un craiovean a fost amendat de politisti dupa ce a fost prins cand isi fotografia buletinul de vot, incidentul fiind reclamat la 112 de unul dintre membrii sectiei de votare nr. 148 din Craiova.

Barbatul, in varsta de 52 ani, a fost vazut de unul dintre membrii sectiei de votare din Craiova in timp ce isi fotografia buletinul de vot inainte de a-l introduce in urna.

Membrul sectiei de votare a sunat la 112, iar un echipaj de la Sectia 3 Politie Craiova a venit la sectia nr. 148. Alegatorul a fost dus la sediul Politiei, fiind amendat cu 600 de lei.

ORA 16:10 Doi candidati la Consiliul Local din comuna Redea, judetul Olt, si un membru al unei sectii de votare din aceeasi localitate sunt cercetati de politisti dupa ce au fost prinsi avand mai multe pixuri cu camera, potrivit News.ro.

ORA 16:00 Pana la ora 15.30 au fost inregistrate 272 de sesizari privind ilegalitati in procesul electoral, fiind constatate 70 de contraventii si alte 34 de posibile infractiuni pentru care politistii au deschis anchete penale, arata comisarul Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne.

"Angajatii Ministerului Afacerilor Interne verifica fiecare semnalare de incalcare a legislatiei privitoare la alegeri pentru a stabili cu certitudine existenta sau nu a aspectelor sesizate. Mai multe de 30 la suta dintre semnalarile de fapte ilegale in legatura cu procesul de vot nu s-au confirmat. Majoritatea semnalarilor sunt din mediul ruaral, respectiv 65 la suta", a spus comisarul Monica Dajbog, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) intr-o declaratie de presa.

Pentru cele 70 de contraventii care au fost constatate de angajatii MAI au fost aplicate 21 de amenzi si avertismente scrise, in valoare totala de 24.600 de lei.

ORA 15:45 De la inceperea procesului de votare au fost inregistrate 272 de sesizari cu privire la savarsirea unor posibile contraventii sau infractiuni, iar in urma verificarilor peste 30% dintre acestea nu au fost confirmate.

"Pana la acest moment, scrutinul pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale s-a desfasurat fara a fi inregistrate evenimente grave in planul ordinii publice. La nivel national, au fost inregistrate 272 de sesizari privind savarsirea de posibile contraventii sau infractiuni care au legatura cu procesul de vot si care sunt in competenta de solutionare a structurilor MAI. Angajatii Ministerului Afacerilor Interne verifica fiecare semnalare de incalcare a legislatiei privitoare la alegeri pentru a stabili cu certitudine existenta sau nu a aspectelor sesizate", a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

ORA 14:40 La o sectie de vot din Ploiesti un tanar a desenat pe buletinul de vot o casuta separata de cele deja existente, in care a scris "La judecata de apoi Vlad Tepes o sa intre-n voi" si a aplicat stampila "VOTAT". Tanarul si-a pozat buletinul de vot si a postat imaginea pe o retea de socializare, relateaza hotnews.ro.

ORA 14:20 Presedintele unei sectii de votare din comuna Maieru, judetul Bistrita-Nasaud, este acuzat de frauda la vot, dupa ce, desi are domiciliul in alta localitate, a reusit sa voteze la alegerile locale chiar in sectia pe care o conduce.

In acest caz, politia a intocmit dosar penal pe numele barbatului, cercetarile fiind continuate de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, scrie Agerpres.

Presedintele Biroului Electoral Judetean (BEJ) Bistrita-Nasaud, judecatorul Alexandru Petrisor, spune ca presedintele respectivei sectii din Maieru nu poate fi inlocuit, in ciuda celor intamplate.

"La nivelul unei sectii de la nivelul circumscriptiei comunale Maieru, presedintele sectiei de votare, care are domiciliul in Sangeorz-Bai, a votat la sectia de votare unde a fost desemnat, cu toate ca nu are domiciliul, dar nici resedinta. Practic, nu ar fi putut sa voteze, potrivit dispozitiilor legale. (...) Nu a fost inlocuit din functie si, cata vreme opereaza prezumtia de nevinovatie, nu putem face nimic. Trebuie facute verificari si trasa o concluzie", a spus Petrisor.

Intrebat cum s-a putut trece peste sesizarea facuta de operatorul de date, presedintele BEJ a explicat ca procedura permite presedintelui unei sectii de votare sa ia ultima decizie in aceste cazuri.

ORA 13:30 Un alegator ne-a trimis pe e-mail imagini dintr-o sectie de votare din Mihailesti, judetul Giurgiu acolo in cabina intra cate doi oameni.

ORA 13:00 Presedintele sectiei de votare 353 din comuna doljeana Ghercesti a fost reclamat la politie si la BEJ dupa ce a refuzat accesul candidatilor in sectie.

Cosmin Mitrica, membru al Biroului Electoral Judetean Dolj, a declarat presei ca, potrivit legii, interzicerea accesului candidatilor in sectia de votare se sanctioneaza cu amenda de catre reprezentantii MAI.

"Am primit o sesizare la BEJ legata de interzicerea accesului candidatilor in sectia de votare nr. 353. O astfel de situatie este, potrivit legii, de competenta MAI: potrivit art. 83, alin. 5, din legea 115/2015, presedintii sectiilor de votare au obligatia sa permita accesul candidatilor in sectie, nu este la aprecierea lor", a spus membrul BEJ Dolj.

ORA 12:40 Oamenii legii au intocmit dosar penal pentru presedintele unei sectii de votare din Medgidia, judetul Constanta, au declarat pentru Agerpres oficiali din politie.

Potrivit acestora, presedintele sectiei de votare este acuzat de neglijenta in serviciu pentru ca ar fi plecat acasa, sambata noaptea, cu stampila.

ORA 12:30 Loctiitorul presedintelui Biroului Electoral de Circumscriptie numarul 1 Targu Mures, Robert Tunsu, a declarat duminica, pentru Agerpres, ca a fost suspendat procesul electoral la sectia de votare numarul 4 din municipiu, dupa ce s-a reclamat ca o persoana ar fi avut mai multe buletine de vot pentru primar.

Robert Tunsu a aratat ca procesul de votare este suspendat circa 20-30 de minute, timp in care reprezentantii sectiei de votare trebuie sa numere buletinele de vot neutilizate, precum si persoanele care au votat, astfel incat sa se stabileasca daca intr-adevar au fost utilizate sau nu buletine de vot in plus.

Sesizarea a fost depusa de PSD Mures.

ORA 12:15 Vicepresedintele unei sectii de votare din Zorlentu Mare, judetul Caras-Severin, s-a ales cu dosar penal si cu masura controlului judiciar luata de procurori, deoarece a fost surprins, sambata seara, de politisti avand asupra sa bani si carti de identitate ale unor resiteni carora ar fi intentionat sa le faca vize de resedinta in aceasta comuna.

'Autoritatea Electorala Permanenta a inlocuit, inca de sambata seara, vicepresedintele, astfel incat situatia a fost rezolvata, iar alte incidente nu au fost inregistrate la nivelul judetului', a declarat prefectul de Caras-Severin, Florenta Albu, care spune ca a votat pentru o administratie eficienta.

ORA 11:55 Tentativa de frauda la o sectie de votare din Galati, unde doi membri ai comisiei au dat mai multe buletine de vot alegatorilor.

Incidentul s-a petrecut la sectia nr. 58 din Galati. Membrii comisiei au incercat sa dea cate doua buletine de vot pentru consilier judetean si pentru primar. Cei doi sunt acum audiati de politie. Unul dintre ei a fost exclus din sectia de votare si a parasit zona, in timp ce o femeie s-a inchis pret de jumatate de ora intr-o cabina de vot si a refuzat sa stea de vorba cu autoritatile.

Dupa ce a fost vazuta cand ii dadea unui alegator mai multe buletine de vot decat ar fi trebuit, o femeie, membra a sectiei de votare, a intrat intr-o cabina si a refuzat, pur si simplu, sa mai iasa de acolo. Pentru ca nu a reusit sa o convinga, presedintele biroului a intrerupt scrutinul, a intocmit un proces verbal si a chemat politia.

"O sa merg la politie si o sa dau declaratie cu absolut tot ceea ce s-a intamplat."

Elena Druta, presedinta sectiei de votare: "A dat doua buletine de primar, doua buletine de care reprezentau votul pentru consiliul judetean - in plus. Si apoi a fost inlaturata. O persoana a fost inlaturata, a doua, ii facem proces verbal acum. Au fost doua persoane din membrii sectiei de votare."

Dan Dumitru, membru al sectiei de votare: "O persoana care avea doua buletine de consilieri judeteni in plus. Inainte sa bage in urna, am pus mana pe buletine, i-am spus doamnei presedinte si a luat masurile legale."

Presedintele sectiei a fost nevoit sa intrerupa alegerile, pentru ca femeia refuza pur si simplu sa iasa din cabina de vot. In disperare de cauza, a fost chemata si politia.

Presedinta sectiei: "Doamna va fi suspendata si inlaturata din sectie. Da, da, dar nu iese din cabina. Refuza sa iasa din cabina si vrem sa continuam votarea!"

In cele din urma, femeia a fost convinsa de politisti sa iasa din cabina de vot. Ea a fost condusa la sectie, unde, cel mai probabil, va fi sanctionata.

Intre timp, pe holul scolii, alegatorii, nerabdatori sa isi exercite dreptul de vot, au format o coada.

ORA 11:46 Un barbat in varsta de 27 de ani a fost dus la Sectia 10 de Politie dupa ce a facut duminica scandal in fata sediului Biroului Electoral Central.

Potrivit Politiei Capitalei, acesta a fost incatusat si dus la Sectia 10, fiind acuzat de tulburarea linistii si ordinii publice.

De asemenea, a fost solicitata ambulanta in vederea internarii acestuia la Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia", barbatul fiind banuit ca ar avea afectiuni psihice.

ORA 11:37 Procesul de votare in cele sapte sectii din Vernesti, judetul Buzau, a fost reluat, informeaza duminica Biroul Electoral Central, potrivit Agerpres.

Procesul electoral a fost suspendat duminica dimineata de catre BEJ Buzau la circumscriptia nr. 82 Vernesti, din cauza unor erori pe buletinele de vot.

Presedintele BEJ Buzau, judecatorul Aurel Pusca, a declarat pentru Agerpres ca a decis "suspendarea votarii intr-un timp util intrucat pe acelasi buletin de vot erau trecuti candidatii la primarie si la Consiliul Local".

"Am decis suspendarea votarii impreuna cu dl. prefect si speram retiparirea de urgenta a buletinelor", a spus acesta.

Cei care au observat greseala de pe buletinele de vot au fost responsabilii sectiilor de votare si imediat au sesizat Biroul Electoral Judetean.

Reprezentant sectie de votare: "Pe buletinul de vot pentru alegerea consilierilor locali apar candidatii la primarie, iar pe buletinul de vot pentru alegerea primarului apar candidatii pentru consiliul local."

Marilena Constantin, presedinte sectie de votare: "Am facut un proces verbal de constatare, am luat legatura cu BEC-ul si in continuare asteptam buletinele."

Alegatorii din listele cu 8.000 de nume, care au gasit sectiile de votare inchise au plecat spre casa suparati ca au batut degeaba drumul pana acolo.

Cetatean: "Acum ma duc acasa si nu mai votez. Ma duc, ma dezbrac, imi vad de treburile mele."

De vina ar fi in primul rand tipografia, apoi sefii sectiilor de votare care nu au verificat buletinele din timp.

George Sava, prefectul judetului Buzau: "De la tipografie s-a dat sigilat, noi nu putem sa umblam la ele, la biroul sectiilor de votare astea trebuiau verificate de ieri. Nu a fost facuta o verificare atenta."

Pentru ca oamenii din Vernesti sa poata sa voteze, autoritatile au decis retiparirea buletinelor de vot.

ORA 10:50 PNL Dolj a contestat la Biroul Electoral Judetean 3 213 cereri facute la nivelul judetului pentru urna mobila, considerand ca unele solicitari reprezinta "situatii exagerate".

"Cele 3 213 cereri reprezinta 0,55% din numarul total de alegatori cu drept de vot. PNL doreste sa atraga atentia asupra unor situatii exagerate de solicitari de urna mobila. In acest sens, desi exista un numar de 25 de localitati fara nicio cerere de urna mobila, 14 localitati cu pana la 10 cereri, 8 localitati cu un numar între 10 si 20 de cereri, constatam ca avem si un numar de 6 localitati cu un numar de cereri de peste 5% din numarul de votanti. Exemple sunt comunele Carcea, Catane, Perisor sau Botosesti Paia 8% - 50 oameni netransportabili din 625 votanti", sustin reprezentanti PNL într-un comunicat de presa.

ORA 10:30 Conducerea PNL Buzau a solicitat duminica anularea alegerilor in comuna Vernesti si demisia prefectului judetului Buzau pentru proasta organizare a procesului electoral.

"Solicitam anularea alegerilor din comuna Vernesti. Se incearca prin toate mijloacele incalcarea legii electorale. Deja au trecut aproape trei ore si se impune anularea alegerilor in aceasta circumscriptie electorala", a declarat in cadrul unei conferinte de presa presedintele PNL Buzau Ovidiu Anghel.

ORA 09:25 Presedintele unei sectii de votare din comuna vasluiana Perieni a fost reclamat la Autoritatea Electorala Permanenta, dupa ce in seara de 4 mai, aflat in stare de ebrietate, a inchis sectia de votare si a intentionat sa plece cu stampila de control, fiind impiedicat de un politist.

'A existat un incident, dar acesta a fost rezolvat pe loc de politistul de la sectie, care l-a impiedicat pe presedintele sectiei sa plece cu stampila de control. Am inteles ca barbatul se afla in stare de ebrietate si a plecat cu stampila, dar a fost observat la timp', a declarat, duminica, pentru Agerpres, prefectul judetului Vaslui, Daniel Olteanu.

ORA 08:40 Procesul de votare a fost suspendat duminica dimineata in sapte sectii de votare de la Vernesti, judetul Buzau, a constatat Biroul de circumscriptie.

Potrivit unor surse oficiale, motivul suspendarii procesului de vot a fost legat de tiparirea gresita a buletinelor de vot, numele consilierilor fiind trecute la sectiunea pentru primari si invers. Buletinele vot fi date la retiparit si apoi se va relua procesul de vot. Prefectul spune insa ca acest lucru se va intampla abia dupa ora pranzului.

Sectiile de votare s-au deschis duminica la ora 7.00, peste 18.000.000 de alegatori fiind asteptati la urne pâna la ora 21.00 pentru a alege autoritatile administratiei locale.

ORA 07:40 Presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie Judeteana 28 Mures, judecatorul Eugen Maier, a declarat sambata seara ca in urma solicitarii depuse de PSD Mures, dupa ce s-a constatat ca la sectiile de votare au ajuns mai putine buletine de vot decat numarul prevazut de lege, s-a trimis o solicitare oficiala Institutiei Prefectului.

Eugen Maier a aratat ca membrii BEJ Mures au constatat ca tot ce tine de tiparirea si distribuirea buletinelor de vot apartine de Institutia Prefectului - Judetul Mures, careia i s-a solicitat sa prezinte o pozitie oficiala in acest caz.

PSD Mures a sesizat sambata seara Biroul Electoral Central, pe aceasta tema, iar Partidul National Liberal a cerut demisia prefectului de Mures, Lucian Goga, pe care l-a acuzat de incalcarea legislatiei.

Partidul Oamenilor Liberi a sesizat pe o pagina de socializare faptul ca 'Prefectura nu a calculat bine marja de plus 10%', care 'au plecat din judetul Alba sambata seara', ca in unele localitati, cum e Cristesti, au ajuns doar 50% din numarul necesar de buletine de vot, iar in comuna Cucerdea nu ar fi ajuns deloc, iar jandarmii si politistii ar refuza sa preia in paza unele sectii de votare pana la noi ordine, motiv pentru care presedintii acestora se vad obligati sa ramana in sectiile de votare.

MAI a detasat peste 65.000 de angajati pentru supravegherea sectiilor de votare

Peste 65.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne sunt angrenati in asigurarea masurilor pentru buna desfasurare a alegerilor locale de duminica.

"Pentru protectia sectiilor de vot si paza urnei mobile sunt alocati 23.453 de lucratori MAI, pentru mentinerea ordinii publice atat in proximitatea sectiilor de vot, cat si pe raza localitatilor sunt alocate 30.067 de efective, pentru interventie la evenimente au fost constituite echipe operative alcatuite din 4.682 de specialisti, iar in rezerva avem constituite echipe pentru a interveni acolo unde va fi cazul, formate din 7.613 lucratori. Totodata, in fiecare judet, pentru a sprijini structurile teritoriale sunt prezenti ofiteri cu functii de conducere atat din Politia Romana, cat si din cadrul MAI. Corpul de control al MAI s-a deplasat in teritoriu si este situat in trei locatii - o echipa la Bucuresti, una la Cluj si o echipa la Iasi -, pregatite pentru a face verificari, atunci cand competentele structurilor teritoriale sunt depasite", a anuntat ministrul Petre Toba, potrivit Agerpres.

Peste 3.600 de politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti (DGPMB) vor fi angrenati in misiuni pentru buna desfasurare a procesului electoral. Aproximativ 3.000 de politisti se vor afla in strada pentru a asigura masuri de ordine si liniste publica, in vederea prevenirii oricaror fapte antisociale, in aceasta perioada.

De asemenea, dintre cele 1.252 de sectii de votare constituite la nivelul municipiului Bucuresti, politistii vor asigura masuri de paza si protectie la 771.

Pentru solutionarea solicitarilor si semnalarilor cu privire la evenimentele produse in ziua alegerilor vor actiona peste 400 de politisti, constituiti in aproximativ 150 de echipe operative. A fost stabilit si un efectiv de rezerva format din peste 500 de politisti, care va fi in permanenta pregatit sa actioneze, impreuna cu structurile de jandarmi, daca situatia operativa o va impune.

Obiectivele urmarite de oamenii legii in cadrul acestor misiuni sunt: paza sectiilor de votare, mentinerea ordinii si sigurantei publice, prevenirea unor evenimente negative, precum si aplicarea cu fermitate, corectitudine si echidistanta a prevederilor legale atunci cand se constata incalcari ale legii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
ALEGERI LOCALE 2016. Peste 8,8 milioane de romani au mers la urne. Cat de putini bucuresteni au votat
ALEGERI LOCALE 2016. Peste 8,8 milioane de romani au mers la urne. Cat de putini bucuresteni au votat

ALEGERILE LOCALE 2016. StirileProTV.ro va prezinta cele mai noi informatii despre desfasurarea procesului de vot din tara, precum si in Capitala.

Mesajul lui Tudor Chirila inainte de alegerile locale.
Mesajul lui Tudor Chirila inainte de alegerile locale. "Nu putem lasa orasul asta pe mana unor oameni care nu ne iubesc"

Artistul Tudor Chirila face sambata seara un apel catre toti romanii: sa mearga la vot.

ALEGERI LOCALE 2016. Ce riscati daca beti o bere in apropierea sectiei de votare. Jandarmii vor sta de paza toata noaptea
ALEGERI LOCALE 2016. Ce riscati daca beti o bere in apropierea sectiei de votare. Jandarmii vor sta de paza toata noaptea

Pregatirile pentru alegerile de duminica sunt pe ultima suta de metri. Buletinele de vot au fost depozitate in sali de clasa, cabinele sunt si ele pregatite, iar politistii si jandarmii sunt deja in posturi.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.