Zonele fara legi ale Internetului: Ce se intampla cu conturile tale dupa ce mori

Internet

 Internetul a redefinit modul de a ne comporta ca si consumatori. Pentru carti a aparut varianta ebook, pentru muzica exista iTunes, iar pentru corespondenta veche e mailul.

Si desi sunt ale noastre, platim pentru ele si le folosim zi de zi in siguranta totala, cat de corect este sa spunem ca "ne apartin in totalitate"?

In urma cu 10 ani, muzica insemna cel mult mp3. Majoritatea aveau casete si CD-uri cu muzica asezate ordonat in suporturi speciale. Cartile erau aranjate in rafturi, iar filmele veneau pe DVD sau pe casete video, la fel si ele, tinute pe o etajera.

Astazi, evolutia continutului digital schimba datele problemei. Nu mai avem nevoie de rafturi pentru carti, pentru ca s-au lansat eBook-uri, capabile sa stocheze chiar si 1500 de carti intr-un dispozitiv subtire, usor, confortabil si nu foarte scump.

Filmele nu mai umplu acum rafturi de etajere, iar muzica nu mai incarca spatiul fizic de langa birou. Putem vedea foarte usor un film, contracost, de pe un site si putem asculta muzica cumparata de pe iTunes.

Citește și
„E un cimitir!” Filmare terifiantă din cea mai mare parcare subterană din Valencia

Pentru cei inca indragostiti de mirosul de carte, pentru cei care vor sa aiba in continuare simtul proprietatii asupra unui obiect, aceasta varianta digitala este mai simpla, dar nu si cea preferata.

Daca pana acum aveai siguranta ca acele obiecte fizice, precum cartile si CD-urile, iti apartineau in totalitate, in privinta continutului digital, lucrurile sunt putin cam complicate. Legislatia nu este la zi cu dezvoltarea tehnologica, astfel se nasc destule dileme.

CE SE INTAMPLA CU MUZICA, FILMELE SI CARTILE TALE DUPA CE MORI

Ziarul britanic Guardian noteaza ca astazi nu exista o legislatie in vigoare care sa precizeze cu exactitate ce se intampla cu conturile tale si continutul digital pentru care ai platit dupa ce mori.

Totul a plecat de la un caz simplu si neasteptat. Actorul Bruce Willis a anuntat ca se gandeste sa actioneze in instanta compania Apple pentru ca acestia sa-i permita sa toate produsele cumparate in decursul vietii de pe iTunes sa poata fi oferite ca mostenire fiicelor sale.

Si asta pentru ca legislatia din prezent acopera doar bunurile fizice. Ceea ce mp3-urile, ebook-urile si filmele de pe calculator nu sunt in acest moment.

"In toata lumea, legea este intr-o stare de inghet. Nu a evoluat odata cu inovatiile din tehnologie", spune pentru Guardan Jas Purewal, avocat la Osborne Clarcke. "Aceasta se ocupa in prezent numai de bunurile fizice, astfel conturile din retelele sociale, de iTunes, cele de pe Netflix si tot asa nu isi gasesc locul."

In acest moment, Uniunea Europeana ia in calcul o lege in acest sens, dar nimic nu este concret inca. Azi, detinatorii de drepturi sunt in realitate site-urile pe care utilizatorii detin conturi. Acestea decid ce se intampla cu datele personale ale unei persoane decedate.

MUZICA SI FILMELE

"Ati fi surprinsi sa aflati ca in realitate voi nu cumparati muzica si filme, ci doar le imprumutati." - Guardian.co.uk.

Si asta si este. Utilizatorii nu achizitioneaza muzica si filme pentru a detine drepturile asupra lor. Ei platesc sa le asculte si sa le vizioneze, nu le detin ca si produs in sine.

Singura cale legala prin care puteti lasa mai departe continutul de pe iTunes dupa deces este ca aparatul pe care produsele au fost descarcate sa fie lasat drept mostenire. Insa contul va apartine exclusiv companiei.

"Dintr-o perspectiva legala, nu aveti ce lasa mostenire", spune avocatul Purewal. Spre exemplu, puteti lasa familiei parola de acces in cont, dar si asa exista riscul ca providerul sa inchida respectivul cont. Singura cale este instanta, care ar putea deschide o portita spre schimbarea regulilor.

CARTILE

Ca si in cazul filmelor si pieselor, si cartile electronice, sau ebooks, cum mai sunt ele recunoscute, "mor odata cu tine", precizeaza ziarul britanic.

Amazon specifica in acest sens utilizatorilor de Kindle: "Achizitionarea si descarcarea continutului digital de pe Amazon, inclusiv de pe Kindle Store, este asociat exclusiv contului care a efectuat descarcarea originala. Astfel, continutul nu poate fi imprumutat asa cum se intampla cu o carte fizica."

Asadar, o carte electronica nu poate fi plimbata dintr-un dispozitiv in celalalt, desi initial a fost cumparata cu acte in regula de pe site-ul sursa. Nu puteti sa impartasiti familiei sau prietenilor continutul dumneavoastra, poate doar aparatul, iar dupa deces nu exista posibilitatea lasarii continutului drept mostenire unui membru din familie, pe un alt cont.

RETELELE SOCIALE

Ce pozitie au principalele retele sociale vis-a-vis de predarea contului tau dupa deces.

Facebook specifica: "Nu vei putea transfera contul tau, incluzand aici orice aplicatie sau pagina, catre nimeni fara a obtine intai aprobarea noastra scrisa." Practic, Facebook exclude varianta ca pagina unui om decedat sa se mute in administrarea familiei.

In acest caz exista insa o varianta. Pe baza certificatului de deces, Facebook poate acorda familiei posibilitatea transformarii contului intr-o pagina memoriala, noteaza Guardian.

Nici Twitter nu permite mutarea contului de la un utilizator la altul. Mai mult, pe Twitter exista o regula pentru conturile inactive, care sunt sterse daca nu sunt utilizate pentru o perioada mai mare de timp. La fel si Yahoo!, care sterge orice cont ce devine inactiv in timp si interzice schimbarea acestuia de proprietari.

ICLOUD

Apple a specificat foarte clar ce se intampla cu conturile de iCloud. "Acest cont nu este transferabil, iar toate drepturile asupra acestui cont se incheie in clipa decesului, iar continutul va fi sters."

Articol recomandat de sport.ro
România își poate pierde "diamantul" de la națională! ”Nu se simte deloc bine aici"
România își poate pierde "diamantul" de la națională! ”Nu se simte deloc bine aici"
Citește și...
Zuckerberg, la un pas de a pierde jumatate din Facebook. Ce contract a semnat fondatorul retelei
Zuckerberg, la un pas de a pierde jumatate din Facebook. Ce contract a semnat fondatorul retelei

Un om de afaceri din Statele Unite vrea sa puna mana pe 50% din actiunile detinute de Mark Zuckerberg la Facebook

Recomandări
LIVE TEXT | Alegeri în Moldova 2024, turul 2. Peste 1,6 milioane de moldoveni au votat până la ora 19:00
LIVE TEXT | Alegeri în Moldova 2024, turul 2. Peste 1,6 milioane de moldoveni au votat până la ora 19:00

Astăzi are loc al doilea tur de scrutin în cadrul alegerilor prezidențilale din Republica Moldova. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo își dispută cea mai înaltă poziție în stat.

Reacție neașteptată a reginei Spaniei după ce a fost atacată cu noroi în regiunea Valencia. Premierul iberic a plecat imediat
Reacție neașteptată a reginei Spaniei după ce a fost atacată cu noroi în regiunea Valencia. Premierul iberic a plecat imediat

Cuplul regal spaniol a fost atacat cu noroi, lemne şi alte obiecte şi a fost huiduit, duminică, de localnicii furioși din Paiporta, Valencia, regiune grav afectată de inundaţii.

Alexandr Stoianoglo, despre faptul că se exprimă greu în limba română:
Alexandr Stoianoglo, despre faptul că se exprimă greu în limba română: "Nu alegem reprezentanţii Academiei de Ştiinţe"

Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, a explicat, duminică, de ce se exprimă foarte greu în limba română, deşi are şi cetăţenie română.