Cum sa ajungi hacker. Cea mai restransa comunitate din Internet nu primeste pe oricine

hacker

Afla tot ce trebuie sa stii ca sa ajungi un hacker respectat in comunitate.

Ni-i imaginam in sali intunecate, gata-gata sa trosneasca serverele NASA sau sa dea de pamant cu Pentagonul. Ne gandim ca sunt copii geniali, care dau spargeri la companii importante si ulterior ajung sa lucreze acolo pe niste sume grase. Asa ar fi descrisi hackerii de cei mai multi dintre utilizatorii Internetului. Parerea, insa, este cat se poate de falsa.

In mediul online exista o comunitate a expertilor, o comunitate solida, cu reguli clare, aparute inca de pe vremea primelor retele de calculatoare. Membrii ei sunt adevaratii hackeri, care nu vor sa aiba de-a face cu pustanii teribili ce vor sa-si faca un nume lansand atacuri online. Pe acestia, hackerii adevarati, acei experti in calculatoare mereu de partea binelui si a tehnologiei, ii numesc crackeri sau "palarii negre", si ii declara persona non grata. 

Citeste despre proiectele geniale ale copiilor din Romania, pe TechSchool.ro

Citește și
techschool
Medicul viitorului, un prototip construit de un elev roman in programul educational Tech School

"Hackerii adevarati ii considera pe crackeri lenesi, iresponsabili si nu foarte destepti, reprosandu-le ca a fi in stare sa spargi o protectie te face hacker in masura in care a porni un automobil prin efractie te face inginer. (...) Diferenta esentiala este ca hackerii construiesc, iar crackerii distrug", spune Eric Steven Raymond, un programator american care sustine miscarea open source si unui dintre primii hackeri. El este si autorul cartii Catedrala si bazarul, care incearca sa demonstreze de ce softurile scrise de hackerii adevarati sunt mai bine facute decat cele care sunt produsul unor corporatii de software.

 

Atitudinea hackerilor

Inainte de toate, trebuie sa intelegi ce presupune termenul. Hackerii rezolva probleme si construiesc lucruri. Ei cred in liberate si in ajutor reciproc. Acestea sunt si calitatile pe care le asteapta de la cei care vor sa intre in clubul lor select. Intreaga lor activitate functioneaza pe principiul "gift culture", adica esti cu atat mai valoros, cu cat lasi mai multe lucruri omenirii.

Exista si cateva lucruri scrise care defindesc atitudinea hackerilor:

  • lumea este plina de probleme care asteapta sa fie rezolvate
  • nicio problema nu trebuie sa fie rezolvata de doua ori
  • plictiseala si munca neinteresanta sunt rele
  • libertatea este buna
  • atitudinea nu tine locul unor competente

 

Castiga respectul comunitatii

Nu este suficient sa te autointitulezi hacker. Aceasta titulatura trebuie sa vina din partea comunitatii. Daca solutiile pe care le propui tu sunt bune, ramane la latitudinea comunitatii sa judece. 

Unul dintre lucrurile pe care le poti face pentru a deveni cunoscut in comunitate este sa scrii soft open source, care presupune punerea la dispozitia tuturor a surselor programelor create de tine. "Am invatat in experienta mea de 25 ca sa tii secrete atunci cand faci un soft este o idee proasta", spune E. S. Raymond:

Poti incepe prin a testa si a elimina erorile unor softuri open source. Orice programator apreciaza testerii buni, pentru ca il pot ajuta sa salveze timp pretios si sa ofere un soft construit mai bine.

O alta metoda ar fi sa publici informatii utile, intelegand aici colectarea si filtrarea informatiilor importante pe pagini web sau liste FAQ, pe care sa le pui apoi la dispozitia tuturor.

Poti castiga respectul comunitatii si realizand lucruri mai simple, cum sunt administrarea listelor de mail, moderarea newsgroup-urilor, intretinerea unor site-uri cu arhive de software si asa mai departe. 

 

Invata programare

Ca sa fii hacker veritabil trebuie sa devii un programator foarte bun. Nu ai cum sa pacalesti sistemul. Conteaza doar rezultatele muncii tale, nu cum arati sau ce relatii ai.

Cea mai buna metoda de a invata programare este sa te uiti peste cod scris de experti. Si trebuie sa faci asta zi de zi, ani de zile. Un hacker adevarat este capabil, totusi, sa invete un nou limbaj de programare in cateva zile, reusind sa faca diverse conexiuni in creier cu alte limbaje pe care le cunoaste deja.

Hackerii iti recomanda sa incepi cu Python, un limbaj cu un design clar si pentru care gasesti multa documentatie. O alternativa la el Java. Lucrurile vor incepe sa prinda contur atunci cand te vei apuca de C sau de Perl. Multi oameni invata Perl ca sa evite C, care poate sa consume mult timp pe partea de debugging sau de corectare a erorilor. Apoi, daca reusesti sa treci la LIPS, ai toate sansele sa te faci cunoscut in comunitate. E important, de asemenea, sa te familiarizezi cu Unix si sa stii si HTML.

Cu toate ca multi dintre hackeri spun despre ei ca sunt programatori, e foarte probabil sa fie mai mult de atat, sa aiba, de exemplu, cunostinte destul de solide de grafica sau de hardware.

 

Ce fac hackerii in timpul lor liber

Sa fii hacker nu e ceva ce iti propui, ci mai repede ceva ce iti vine natural. Pentru cei mai mult dintre ei, nu exista o distinctie clara intre munca si joaca, sau intre arta si stiinta.

Cand, totusi, isi inchid calculatoarele, multi dintre hackeri citesc SF, practica arte martiale, fac meditatie sau asculta muzica buna.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
"Viata mea dupa Anonymous." Experienta unui hacker obligat de lege sa nu mai puna mana pe calculator

Au spart site-urile CIA si FBI, au reusit sa treaca de parolele de la NASA, au intrat peste site-uri oficiale de maxima importanta si sunt recunoscuti ca experti in internet.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.