Situatia celor doi angajati ai companiei Black Cube care au incercat sa o spioneze pe Laura Codruta Kovesi se complica

Ultima actualizare: 12-11-2016 00:22

Tribunalul Bucuresti nu poate consfiinti deocamdata invoiala dintre procurorii DIICOT si suspecti, din pricina unei neglijente a anchetatorilor. Asa ca soarta celor doi se va decide peste cateva zile.

Tribunalul Bucuresti a cerut miercuri DIICOT modificarea acordului de recunoastere a vinovatiei incheiat cu israelianul David Geclowicz in dosarul "Black Cube", in sensul indicarii pedepsei complementare cu privire la infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat. Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti a constatat ca intre procurorul DIICOT care a instrumentat dosarul "Black Cube" si israelianul David Geclowicz nu s-a ajuns la niciun fel de intelegere in privinta pedepsei complementare obligatorii cu privire la infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat. In acest context, magistratul a decis sesizarea anchetatorului, stabilind un termen de cinci zile pentru remedierea acestei omisiuni.

Dezbaterile in acest caz urmeaza sa fie reluate pe data de 14 noiembrie, judecatorul stabilind citarea celor doi martori care au domiciliile in Bucuresti si citarea telefonic, prin serviciul de curierat si prin intermediul politiei de pe raza domiciliului a lui Eduard Kovesi.Doi israelieni pusi sub acuzare in dosarul "Black Cube" - Ron Weiner si David Geclowicz - si-au recunoscut vinovatia si au incheiat un acord cu procurorii DIICOT pentru a primi pedepse reduse. Potrivit acestui acord, Ron Weiner si David Geclowicz au acceptat sa primeasca o condamnare de 3 ani de inchisoare cu suspendare si sa efectueze munca in folosul comunitatii.

Trei israelieni au fost pusi sub acuzare in acest dosar - Ron Weiner, David Geclowicz si Yossi Barkshtein. Ultimul a reusit sa fuga din Romania, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare in lipsa.Conform DIICOT, Ron Weiner este acuzat de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, in forma continuata, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

David Geclowicz este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integritatii datelor informatice si complicitate la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

"In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, pe parcursul lunii martie 2016, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv (Israel), cat si in Londra (UK), impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si cei doi inculpati, Weiner Ron si Geclowicz David, au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept al continutului acestora", sustin procurorii DIICOT.

In cadrul gruparii astfel constituite, Ron Weiner si David Geclowicz aveau roluri si sarcini precis trasate. Astfel, Ron Weiner raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinand cunostintele informatice necesare, ocupandu-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de email, in timp ce, in prealabil, David Geclowicz era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul Laurei Kovesi si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care in continuare formau tinta atacurilor informatice.

De asemenea, procurorii l-au pus sub urmarire penala pe fostul ofiter SRI Daniel Dragomir, aflat in prezent in arest preventiv. Dragomir a ocupat functia de sef grupare sectoare informativ-operative in Directia Generala de Prevenire si Combatere Terorism din cadrul SRI. In anul 2015, el a fost trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta si spalare a banilor.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO