Situatia celor doi angajati ai companiei Black Cube care au incercat sa o spioneze pe Laura Codruta Kovesi se complica

×
Codul embed a fost copiat

Tribunalul Bucuresti nu poate consfiinti deocamdata invoiala dintre procurorii DIICOT si suspecti, din pricina unei neglijente a anchetatorilor. Asa ca soarta celor doi se va decide peste cateva zile.

Tribunalul Bucuresti a cerut miercuri DIICOT modificarea acordului de recunoastere a vinovatiei incheiat cu israelianul David Geclowicz in dosarul "Black Cube", in sensul indicarii pedepsei complementare cu privire la infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat. Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti a constatat ca intre procurorul DIICOT care a instrumentat dosarul "Black Cube" si israelianul David Geclowicz nu s-a ajuns la niciun fel de intelegere in privinta pedepsei complementare obligatorii cu privire la infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat. In acest context, magistratul a decis sesizarea anchetatorului, stabilind un termen de cinci zile pentru remedierea acestei omisiuni.

Dezbaterile in acest caz urmeaza sa fie reluate pe data de 14 noiembrie, judecatorul stabilind citarea celor doi martori care au domiciliile in Bucuresti si citarea telefonic, prin serviciul de curierat si prin intermediul politiei de pe raza domiciliului a lui Eduard Kovesi.Doi israelieni pusi sub acuzare in dosarul "Black Cube" - Ron Weiner si David Geclowicz - si-au recunoscut vinovatia si au incheiat un acord cu procurorii DIICOT pentru a primi pedepse reduse. Potrivit acestui acord, Ron Weiner si David Geclowicz au acceptat sa primeasca o condamnare de 3 ani de inchisoare cu suspendare si sa efectueze munca in folosul comunitatii.

Trei israelieni au fost pusi sub acuzare in acest dosar - Ron Weiner, David Geclowicz si Yossi Barkshtein. Ultimul a reusit sa fuga din Romania, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare in lipsa.Conform DIICOT, Ron Weiner este acuzat de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, in forma continuata, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

David Geclowicz este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integritatii datelor informatice si complicitate la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

Citește și
Ron Weiner si David Geclowicz, angajati ai firmei israeliene Black Cube, arestati preventiv in dosarul de hartuire a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi
Dosarul Black Cube: doi israelieni acuzati ca au spionat-o pe sefa DNA si-au recunoscut vinovatia. Ce pedepse vor primi

"In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, pe parcursul lunii martie 2016, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv (Israel), cat si in Londra (UK), impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si cei doi inculpati, Weiner Ron si Geclowicz David, au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept al continutului acestora", sustin procurorii DIICOT.

In cadrul gruparii astfel constituite, Ron Weiner si David Geclowicz aveau roluri si sarcini precis trasate. Astfel, Ron Weiner raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinand cunostintele informatice necesare, ocupandu-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de email, in timp ce, in prealabil, David Geclowicz era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul Laurei Kovesi si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care in continuare formau tinta atacurilor informatice.

De asemenea, procurorii l-au pus sub urmarire penala pe fostul ofiter SRI Daniel Dragomir, aflat in prezent in arest preventiv. Dragomir a ocupat functia de sef grupare sectoare informativ-operative in Directia Generala de Prevenire si Combatere Terorism din cadrul SRI. In anul 2015, el a fost trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta si spalare a banilor.
 

Citește și...
Cei doi israelieni de la Black Cube ar putea scapa doar cu inchisoare cu suspendare. Acordul semnat cu procurorii DIICOT
Cei doi israelieni de la Black Cube ar putea scapa doar cu inchisoare cu suspendare. Acordul semnat cu procurorii DIICOT

Cei doi israelieni acuzati ca ar fi incercat sa o spioneze pe sefa directiei nationale anticoruptie Laura Codruta Kovesi sunt chemati la Tribunalul Bucuresti.

Dosarul Black Cube: doi israelieni acuzati ca au spionat-o pe sefa DNA si-au recunoscut vinovatia. Ce pedepse vor primi
Dosarul Black Cube: doi israelieni acuzati ca au spionat-o pe sefa DNA si-au recunoscut vinovatia. Ce pedepse vor primi

 Doi dintre israelienii pusi sub acuzare in dosarul Black Cube, Ron Weiner si David Geclowicz, si-au recunoscut vinovatia si au incheiat un acord cu procurorii DIICOT pentru a primi pedepse reduse.

Recomandări
NYT: Eforturile Vestului par să se apropie de limită. O zi de război în Ucraina costă cât 30 de zile de război în Afganistan
NYT: Eforturile Vestului par să se apropie de limită. O zi de război în Ucraina costă cât 30 de zile de război în Afganistan

În acest timp, atât Kievul cât și experții occidentali se asteaptă la atacuri aeriene masive ale rușilor în Ucraina, după ce ar fi fost observate avioane gata de luptă în diverse baze.

Blinken, mesaj tranșant: „România se poate baza pe America. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”
Blinken, mesaj tranșant: „România se poate baza pe America. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”

România se poate baza pe America și de acum înainte. Este mesajul tranșant transmis, marți, de șeful diplomației americane, secretarul de stat Antony Blinken.

„Singur acasă” revine la Pro TV. Când va fi difuzat anul acesta celebrul film
„Singur acasă” revine la Pro TV. Când va fi difuzat anul acesta celebrul film

Cum nu se poate decembrie fără „Singur acasă”, anul acesta, Pro TV va difuza cea mai îndrăgită comedie de Crăciun. Celebra ecranizare a revenit în grila Pro TV.