Vremea se va răci brusc zilele următoare. „De la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi, la cel mult 15”

×
Codul embed a fost copiat

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a afirmat, joi, că temperaturile vor scădea de la 34 de grade la 15 grade în regiunile intracarpatice.

Totodată, ea a arătat că cele mai mari cantităţi de precipitaţii, de peste 60 de litri pe metru pătrat, sunt aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură. ANM va emite, vineri, o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, fiind aşteptate manifestări de instabilitate atmosferică.

”Dacă astăzi, mâine – vineri şi sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână, 33-34 de grade Celsius în sudul extrem (…), chiar şi sâmbătă, 26-33 de grade în sudul ţării, situaţia se va schimba începând de duminică, când de la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi, la cel mult 15 în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 în partea de sud-est a ţării”, a arătat Mateescu, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei operative convocate de premierul Marcel Ciolacu pentru stabilirea măsurilor de protecţie a populaţiei, în contextul avertizarilor meteorologice.

Ea a explicat că această modificare a temperaturilor înseamnă fenomene meteo extreme.

”Ce înseamnă acest lucru? O spunem de fiecare dată, un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor”, a declarat Mateescu.

Citește și
Furtuna
Avertisment de la ANM. Din cauza ciclonului, vremea se va răci ”semnificativ” în România, vin ploi torențiale și vijelii
Statele Unite, prima reacție după ce Vladimir Putin a amenințat Occidentul cu armele nucleare: „Este total iresponsabil”

Ea a precizat că vineri dimineaţa va fi emisă o alertă meteorologică generală.

”Administraţia Naţională de Meteorologie, pe baza următoarelor date din această noapte, de la ora 00 şi de mâine dimineaţă, de la ora 06, la ora 10, în cadrul Consiliului de Prognoză, va emite o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, mă refer aici la Banat, Crişana, Maramureş şi vestul Transilvaniei. Pentru că activitatea ciclonică în Mediterana este una foarte intensă şi vorbim de manifestări de instabilitate atmosferică deosebită în această parte a ţării, la început în partea de vest, nord-vest, probabil, cu siguranţă un Cod galben, având în vedere cantităţile de precipitaţii prognozate la acest moment, de până la 30-40 de litri pe metru pătrat, după care, începând de duminică şi până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce priveşte acest episod de vreme instabilă, deosebit de accentuat, să avem zone în ţară de Cod galben, posibil în toată ţara, şi chiar şi areale de Cod portocaliu”, a adăugat Elena Mateescu.

Ea a făcut referire la zonele unde sunt aşteptate cele mai mari cantităţi de precipitaţii.

”Cele mai mari cantităţi, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Cu siguranţă, mâine dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore, valori de peste 100 de litri pe metru pătrat, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de Cod roşu de tip nowcasting, fie un Cod roşu de la început dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia în mod deosebit şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură”, a transmis directorul ANM.

„S-a luat decizia de ieri deja, ordinul a fost transmis în țară, de mobilizare a unor forțe suplimentare către unele județe cu risc: Dolj, Giugiu, Mehedinți, Olt Și Teleorman. În urma datelor pe care le vom primi mâine vom ajusta cel mai probabil această mobilizare de forțe”, a precizat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Articol recomandat de sport.ro
E de film deja! Românul sud-american surdomut și analfabet nu e primul „fake” de la Limpeziș: „Așa au făcut și-n 2022!”
E de film deja! Românul sud-american surdomut și analfabet nu e primul „fake” de la Limpeziș: „Așa au făcut și-n 2022!”
Citește și...
Ciclonul Ashley va lovi România. Vremea se va răci brusc cu aproape 20 de grade și va fi potop. Precipitaţii de 100 l/mp
Ciclonul Ashley va lovi România. Vremea se va răci brusc cu aproape 20 de grade și va fi potop. Precipitaţii de 100 l/mp

România va fi lovită de ciclonul Ashley la finalul acestei săptămâni, iar vremea se va răci brusc, de la 33-34 de grade la 15 grade Celsius. De asemenea, în unele zone vor fi ploi puternice, de până la 100 litri pe metru pătrat.  

Avertisment de la ANM. Din cauza ciclonului, vremea se va răci ”semnificativ” în România, vin ploi torențiale și vijelii
Avertisment de la ANM. Din cauza ciclonului, vremea se va răci ”semnificativ” în România, vin ploi torențiale și vijelii

Vremea se va răci semnificativ în România, începând de duminică, 29 septembrie, ca urmare a formării unui ciclon în Marea Mediterană.

Vremea azi, 25 septembrie. Temperaturile maxime ajung și la 31 de grade. Zonele în care vin ploile
Vremea azi, 25 septembrie. Temperaturile maxime ajung și la 31 de grade. Zonele în care vin ploile

Astăzi apar averse cu fenomene electrice în vestul, nord-vestul și în centrul tãrii. În celelalte regiuni, găsim vreme mai bunã, iar maximele se vor situa intre 21 de grade în nord-vestul Transilvaniei și 31 de grade în sudul Munteniei.

Dezastru în învățământ. În mii de școli lipsesc sălile de sport, iar în multe dintre cele existente
Dezastru în învățământ. În mii de școli lipsesc sălile de sport, iar în multe dintre cele existente "iarna e extrem de frig"

A început "Săptămâna Europeană a Sportului Școlar", ocazie cu care în zeci de țări sunt puse la cale evenimente care promovează mișcarea. În tot acest timp, în România, infrastructura sportivă școlară este deficitară, după cum spun, cu amărăciune, profesorii și elevii.

De pildă, mii de unități de învățământ nu au sală de sport, iar copiii se adună în spații improvizate pentru ora de educație fizică.

Pentru a marca "Săptămâna Europeană a Sportului Școlar", aproape 300 de elevi de la Colegiul "Vasile Alecsandri" din Iași au facut, luni, mișcare pe terenul de sport. Dar asta numai pentru că vremea le-a permis.

Răzvan Zaharia, elev cu tricou alb: "Iarna facem într-o sală de curs fără mese, dar este greu cu 25 de elevi să încăpem toți".

Tudor Pintilie, elev cu tricou albastru: "Nu avem vestiare, nu avem săli de sport, nu avem un teren modern, jucăm aici".

Când temperaturile scad, la ora de educație fizică și sport, copiii sunt înghesuiți într-o sală de curs obișnuită.

Constantin Cotea, profesor de educație fizică și sport: "Nu putem face multe aici, doar câteva exerciții de forță și gimnastică acrobatică. Lecția are foarte mult de suferit, fiecare își așteaptă rândul să lucreze, e greu. De joc sportiv nu se poate discuta și de alte sporturi care se fac în sală, sunt straine de noi în perioada iernii".

Andrei Dorofte, profesor de educație fizică și sport: "Mișcarea ar trebui să fie un mod de viață pentru tineri, ajută la prevenirea bolilor, la starea de sănătate, dezvoltare fizică armonioasă. Iarna suntem două clase simultan, o clasă rămâne în clasă, jucăm șah, static, și o clasă vine aici și face ora de educație fizică".

De-a lungul timpului au existat diferite proiecte pentru o sala de sport.

Ghoerghiță Nistor, director Colegiul "Vasile Alecsandri" Iași: "Ultima dată a fost pe lista CNI. Sala de sport era înaltă, făcută la suprafață, având în vedere că noi avem biserica și monumentele istorice în jur, nu ne-a aprobat comisia de monumente".

Potrivit Institutului Național de Statistică, din cele 7.100 de scoli din țară, doar 5.600 au teren de sport si numai 4.600 - o sală de sport.

Mihaela Nabăr, președinte World Vision România: "Sunt săli in care iarna este extrem de frig, vara este extrem de cald. Sunt săli care favorizeaza aparitia unor accidente. Profesorii înșiși spun că le este teamă să ducă copii acolo, pentru că unele dintre ele arată mai rău decât acum 20 de ani".

Săptămâna Europeană a Sportului Scolar are loc în fiecare an la final de septembrie.

 

Vremea azi, 24 septembrie. Temperaturile maxime se vor situa între 29 și 30 de grade Celsius. Zonele în care va ploua
Vremea azi, 24 septembrie. Temperaturile maxime se vor situa între 29 și 30 de grade Celsius. Zonele în care va ploua

Ziua de marți, 24 septembrie, ne aduce încă o amiază caldă în majoritatea zonelor, cu maxime de la 23 de grade în depresiuni până la 30 de grade în sudul țării.

Recomandări
Elena Lasconi, față în față cu Andreea Esca. „Nu am în spatele meu niciun grup de interese și gândesc liber”
Elena Lasconi, față în față cu Andreea Esca. „Nu am în spatele meu niciun grup de interese și gândesc liber”

La PRO TV continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima funcție în stat iar invitatul de joi seara a fost lidera USR, Elena Lasconi.

Maraton din NFL pe VOYO. New York Giants – Dallas Cowboys, vineri, de la 03:15, primul meci LIVE. Programul complet
Maraton din NFL pe VOYO. New York Giants – Dallas Cowboys, vineri, de la 03:15, primul meci LIVE. Programul complet

Spectacolul din NFL este din această săptamâna în direct pe VOYO. Primul meci live din actualul sezon transmis de platforma noastră are în prim-plan una dintre cele mai iubite formații din circuitul profesionist.

Ziua în care războiul se va sfârși. Discursul lui Trump care îngrozește Kievul: „Ucraina, așa cum era ea, a dispărut”
Ziua în care războiul se va sfârși. Discursul lui Trump care îngrozește Kievul: „Ucraina, așa cum era ea, a dispărut”

Trump dă cel mai puternic semnal de până acum că nu va sprijini Ucraina și pe Zelenski împotriva Rusiei lui Putin. „Ucraina a dispărut”, sună declarația uluitoare a fostului președinte american care încearcă acum să revină la Casa Albă.