Vremea azi, 5 iulie. Unde va fi atmosferă sufocantă și unde sunt așteptate ploi torențiale și vijelii

05-07-2020 08:52


Duminică, vremea va fi destul de schimbătoare, cu mai multe reprize de ploaie, dar și cu atmosferă sufocantă în sudul și sud-estul țării.

Maximele ajung la 25 de grade în depresiuni și la 35 de grade în Bărăgan.

Vremea în fiecare regiune

 

În sud-estul țării, nu sunt schimbări față de ultimele zile. Căldura devine sufocantă la amiază, disconfortul termic sporește și aerul e greu de respirat. Sunt și ceva semne de averse, dar nu se răcorește cine știe ce.

Vreme călduroasă avem și în Moldova sudică și prin nordul Munteniei. Norii apar temporar, însă ploile vin sporadic, mai mult în vecinătatea munților. Suferim și azi din pricina zăpușelii.

Mai sus, în jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina, se încălzește la loc, desi pe vestul provinciei sunt așteptate ceva ploi. În est, va fi vreme caldă și însorită.

Se face mai cald și în nordul Transilvaniei și prin Maramureș. Sunt probleme pe râurile din zonă, iar de ploi încă nu scăpăm. Apar temporar, în reprize scurte, și vor fi destul de consistente.

În vestul țării, găsim vreme frumoasă. Căldura se mai temperează, iar ploile apar trecător în zonele deluroase.

În Transilvania, va fi un pic mai cald decât ieri, însă ploile revin în serii scurte. Noaptea se anunță liniștită, dar se menține riscul de viituri și de inundații locale pe râurile din zonă.

În Oltenia, căldura persistă, și ploile apar temporar, chiar și la noapte. Nu se răcorește, deocamdată.

Și în ținuturile sudice e rost de ceva ploi, dar căldura persistă și atmosfera va fi greu de respirat mare parte a zilei. Norii lasă precipitații și la începutul nopții.

Vremea în București

 

În București, avem, în continuare, atmosferă sufocantă. Aerul se încinge din nou spre amiază, revine canicula. Stresul termic va fi accentuat și poate mai prindem și câteva averse. Presiunea atmosferică rămâne scăzută.

Vremea la munte și la mare

 

La munte, urmează o perioadă cu multă instabilitate, ploi abundente, dar cu temperaturi destul de plăcute. Astăzi așteptăm ploi în mai multe reprize, în toate zonele, cu fenomene electrice, grindină și vijelii. Se pot acumula până la 40 l/mp.

La mare, urmează trei zile cu vreme călduroasă. Asta înseamnă temperaturi de peste 30 de grade, zăpușeală mare, stres termic accentuat. Astăzi, se întețește și vântul, iar după prânz apar doi, trei nori de ploaie.

Vremea în următoarele zile

 

Luni, așteptăm alte ploi în sud-vest, centru și nord; vor fi tot averse, cu tunete, fulgere și răbufniri ale vântului, însă în celelalte zone o să avem soare și temperaturi foarte mari. Canicula persistă în sud-est, la fel și disconfortul termic, iar maximele ajung la 36 de grade la umbră.

Marți, se anunță o răcorire a vremii și doar prin sud și sud-est vom mai avea de îndurat canicula. În rest, o să plouă temporar, local torențial, cu aceleași fenomene agresive. Se pornește și vântul: pe creste atinge 90 km/h, iar la câmpie 65 km/h. Maximele vor fi de la 23 de grade în depresiuni, la 37 de grade în sud-est.

Miercuri, se răcorește și prin sudul țării, atmosfera devine respirabilă, norii apar din când în când și s-ar putea să plouă puțin în sud și prin centru. Vântul va sufla mai tare în zona de munte și prin estul țării.

VIDEO PROTVPLUS.RO