Vremea azi, 30 iunie. În regiunile de câmpie și de podiș persistă canicula, iar în unele zone va ploua

×

Joi avem temperaturi de peste 30 de grade în cea mai mare parte a ţării. În regiunile de câmpie şi de podiş persistă canicula, iar în vest şi în nord-vest se anunţă încă o zi de foc, cu 38 de grade la umbră.

După-amiaza, în unele zone o să plouă torenţial.

În Dobrogea și Bărăgan, amiază ne aduce soare arzător, caniculă şi atmosferă sufocantă în Bărăgan, pe unde temperaturile urcă până la 35 de grade. Ceva mai bine va fi pe litoral, pe unde se vor înregistra 28-30 de grade. Spre seară, în nordul Dobrogei o să apară averse zgomotoase.

Căldură greu de suportat găsim şi în Moldova sudică şi în nordul Munteniei. După prânz se ating 36-37 de grade la umbră şi aerul devine greu de respirat. Mai târziu se înnorează şi o să vină câteva reprize de ploi torenţiale, însoţite de descărcări electrice.

În jumătatea nordică a Moldovei şi în Bucovina, soarele încălzeşte rapid atmosfera şi până la amiază, temperaturile depăşesc pragul caniculei. Vor fi până la 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În a doua parte a zilei norii se înmulţesc şi aduc averse abundente, cu tunete, fulgere, grindina şi vijelii.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş, avem încă o zi fierbinte. La amiază aerul devine aproape irespirabil, iar în zona Maramureşului se vor înregistra 37-38 de grade.

În ţinuturile vestice soarele dogoreşte toată ziua şi temperaturile ajung la valori extreme, de 37-38 de grade la umbră. După prânz stresul termic va fi foarte ridicat, iar căldura devine sufocantă.

În Transilvania va fi tot o zi de foc, în special în vestul provinciei, pe unde avem caniculă şi temperaturi de până la 37 de grade. Foarte cald va fi şi pe partea estică, în depresiuni, pe unde se vor înregistra 33 de grade. După-amiază, pe la munte se adună norii de ploaie şi o să vină câteva averse rapide şi zgomotoase.

În Oltenia: soare arzător, caniculă şi atmosferă sufocantă. La amiază se ating 35-36 de grade.

Cam la fel va fi vremea şi în sudul ţării: atmosfera însorită toată ziua, caniculă şi zăpuşeală la orele amiezii şi temperaturi de până la 35 de grade în Lunca Dunării.

Bucureşti

În Bucureşti avem cer mai mult senin în prima parte a zilei şi atmosfera se încălzeşte rapid. Amiaza se anunţă caniculară, cu 36 de grade la umbră; creşte disconfortul termic şi aerul devine aproape irespirabil. La noapte vor fi 21 de grade în centrul oraşului şi 18 grade la periferie.

Munte

La munte vremea continuă să se încălzească în masivele sudice şi vestice. Avem soare până după-amiază, când norii se înmulţesc şi, îndeosebi în Meridionali şi în Orientali, apar averse însoţite de fenomene electrice, grindină şi vijelii.

Mare

La mare găsim atmosferă însorită şi călduroasă: vor fi până la 31 de grade pe plajă şi vom resimţi disconfortul termic accentuat. În a doua parte a zilei, în zona Deltei se înnorează şi s-ar putea să plouă zgomotos.

Prognoza meteo pentru următoarele zile

În Bucureşti, vineri, temperatura pierde un grad, dar tot va fi caniculă şi indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul cirtic de 80 de unităţi. După-amiază se adună norii şi s-ar putea să plouă zgomotos.

Sâmbătă scăpăm de caniculă, dar va fi în continuare foarte cald: maxima ajunge la 34 de grade, iar disconfortul termic se menţine ridicat. Spre seară se înnorează, creşte instabilitatea şi e posibil să apară câteva averse.

Cam la fel va fi şi duminica: soare în prima parte a zilei, 34 de grade în termometre şi un stres termic accentuat. După prânz vor fi ceva înnorări şi cresc şansele de ploaie.

La munte, vineri, o să fie destul de cald, însă după prânz creşte instabilitatea şi o să plouă torenţial, cu tunete, fulgere şi rafale puternice de vânt.

Sâmbătă rămânem cu vremea caldă, dar destul de instabilă. Ziua începe cu soare, dar în a doua parte a zilei apar alte averse abundente şi zgomotoase.

Instabilitatea persistă şi duminică, când, tot după-amiază, sunt anunţate ploi însoţite de descărcări electrice, grindină şi vijelii.

La mare, vineri, avem încă o zi cu soare generos. Temperaturile mai scad puţin, dar stresul termic se menţine ridicat. Vor fi 29 de grade pe plajă şi 24 de grade în apă.

Vreme caldă avem şi sâmbătă: atmosfera însorită toată ziua, până la 29 de grade prin staţiuni şi un disconfort termic accentuat.

Nici duminică nu scăpăm de stresul termic. Se anunţă o zi cu mult soare, câţiva nori de vreme bună şi temperaturi de 29 de grade în staţiuni şi 25 de grade în apă.

Citește și...
Vremea de marți, 9 august 2022. Prognoza meteo pentru perioada 10-12 august
Vremea de marți, 9 august 2022. Prognoza meteo pentru perioada 10-12 august

Vremea de marți, 9 august 2022, se anunță a fi instabilă în mai multe zone din țară. Meteorologii anunță ploi cu averse torențiale și vijelii însoțite chiar de grindină pe alocuri, anunță Administrația Națională de Meteorologie.  

Cod portocaliu de vreme instabilă în zone din judeţele Alba, Arad şi Caraş-Severin, în ora următoare
Cod portocaliu de vreme instabilă în zone din judeţele Alba, Arad şi Caraş-Severin, în ora următoare

Localităţi din judeţele Alba, Arad şi Caraş-Severin sunt vizate de noi avertizări nowcasting Cod portocaliu de vreme instabilă, în următoarea oră, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Coduri galben și portocaliu de ploi torențiale în mai multe zone din țară
Coduri galben și portocaliu de ploi torențiale în mai multe zone din țară

Valul de căldură persistă, luni şi marţi, în zonele din sudul şi sud-estul ţării, unde temperaturile maxime vor fi între 33 şi 37 de grade, anunţă meteorologii.

Recomandări
Bulgaria a trimis în secret Ucrainei, prin România și Polonia, muniție ruginită. Reacția Kievului și a Bucureștiului | VIDEO
Bulgaria a trimis în secret Ucrainei, prin România și Polonia, muniție ruginită. Reacția Kievului și a Bucureștiului | VIDEO

În loc să ofere ajutor militar într-un mod oficial și transparent, Bulgaria a trimis în secret arme Ucrainei, prin România și Polonia.

Secetă istorică în Europa. Iulie, decretată cea mai secetoasă din ultimii 137 de ani. Unele orașe și sate ar putea să dispară
Secetă istorică în Europa. Iulie, decretată cea mai secetoasă din ultimii 137 de ani. Unele orașe și sate ar putea să dispară

Valurile succesive de căldură și penuria istorică de apă pun toată agricultura europeană în genunchi, calitatea vieții - sub semnul întrebării, ecosistemele, biodediversitatea și turismul - în primejdie.

Situație critică la centrala nucleară de la Zaporojie. Cât de real este riscul unei catastrofe nucleare
Situație critică la centrala nucleară de la Zaporojie. Cât de real este riscul unei catastrofe nucleare

Un reactor al centralei nucleare ucrainene Zaporojie a fost avariat de bombardamentele rusești din weekend, iar ONU a cerut ca inspectorilor internaționali să li se permită accesul la centrală.