Primul cod portocaliu de caniculă din 2022 e valabil de miercuri, dar Aradul a fiert deja la 38 de grade. Urmează 39 de grade

×
Codul embed a fost copiat

În țară a fost anunțat primul cod portocaliu de caniculă, din acest an. În vest, vor fi 38 de grade, iar în restul țării, va fi cod galben, până la sfârșitul săptămânii.

După căldură, se întorc ploile și sunt posibile vijelii puternice - așa cum s-a întâmplat, marți, în Craiova, unde vântul a smuls acoperișurile, și a rupt copacii. Schimbările bruște de temperatură au provocat o tornadă violentă și în Țările de Jos - prima cu victime, în ultimii 30 de ani.

La Arad au fost deja 38 de grade

La 38 de grade Celsius, temperatura resimțită în Arad, orașul a fiert. Ambulanțele au alergat toată ziua la oamenii sufocați de căldură.

După-amiază străzile erau aproape pustii. Un adolescent ieșit să se plimbe cu trotineta s-a protejat de soare cu o umbrelă prinsă de cap. Adulții au preferat pălării de paie și evantaie.

Femeie: „Nu-mi place să umblu cu pălărie, dar mi-am pus-o că am simțit că e prea fierbinte Soarele.”

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

La cișmele, oamenii au stat la rând ca să își stropească fața cu apă. Când locul se elibera veneau să se răcorească ... porumbeii.

În patru județe din vestul țării - Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș - este cod galben de canicula și disconfort termic ridicat.

Pentru cei nevoiți să muncească, afară în aerul fierbinte, a fost cel mai rău.

Căldură mare și în Bihor

Din asfaltul proaspăt turnat pe o stradă din Oradea ies aburi.

Muncitor: „Asfaltul are 160 de grade. Plus asta de-afară, vă dați seama cum poate să fie.”

Firma unde sunt angajați acești oameni, le-a redus programul de lucru și le-a trimis apă rece - așa cum cere Codul Muncii când este caniculă.

Regula se aplica și în zilele următoare când va fi si mai cald.

De miercuri și până vineri este cod portocaliu de temperaturi extreme în vestul, nord-vestul și centrul țării. În rest este cod galben. Autoritățile se pregătesc de ce este mai rău.

Centre de prim-ajutor, în București

În București au fost înființate centre de prim-ajutor - chiar dacă marți a plouat ușor.

După 24 de ore de vreme ploioasă, Bucureștiul intră sub cod gaben de caniculă. Autoritățile au amenajat 24 de puncte de prim ajutor pentru posibile victime ale caniculei, în cadrul spitalelor din subordinea primăriei. Cei care simt că se sufocă pe stradă pot intra aici și să ceară ajutor.

Valul de aer tropical care începe să acopere România a ajuns la noi după ce a uscat Grecia și Italia în ultimele zile.

Vineri - spun meterologii - la umbră ar trebui să ne așteptăm la 39 de grade Celsius.

Claudiu Avram, medic: „Cei mai în vârstă, cei cu patologii medicale cunoscute ar trebui să evite ieșirea în perioada 12 – 16. Fără băuturi alcoolice, fără băuturi energizante, fără băuturi dulci, alea nu hidratează, apa hidratează.”

Prognoza pentru următoarele 3 săptămâni arată că vremea se răcorește de la 1 iulie în toată țara. Scăpăm de caniculă, dar tot de la 1 iulie cresc și șansele de ploaie.

Zilvia Barbu,director Centrul Meteorologic Banat- Crișana: „Condițiile acestea de instabilitate se instalează atunci când masa acesta de aer caldă va fi înlocuită de o altă masă de aer cu caracteristici diferite și evident, scad temperaturile, umează adverse, descărcări electrice, intensificări de vânt.”

La Craiova, după 30 de grade a venit furtuna

Așa s-a întâmplat în urmă cu câteva ore la Craiova. După 30 de grade Celsius, un vânt turbat a smuls acoperișurile după două blocuri și a rupt un copac peste două mașini parcate.

Prima tornadă cu victime, în ultimii 30 de ani, în Olanda

În Olanda - în schimb - o tornadă, prima soldată cu victime în ultimii 30 de ani, a ucis un om și a rănit alți zece. Mobilerul de pe terase a fost spulbertat. Într-un port, vijelia aproape că a scufundat ambarcațiunile.
 
Iar „pâlnia” terifiantă de pe cer a îngrozit copiii unei școli și a rupt acoperișurile caselor.

Alexandru Filimon, român stabilit în Olanda: „E ceva ce nu s-a mai întâlnit aici, în Olanda.”

Pim Van Der Berge, reporter Omroep Zeeland: „Am văzut prăpăd. Oamenii erau în șoc. Au spus că a durat doar un minut, dar acel minut a durat o jumătate de oră în mintea lor, pentru că a fost foarte intens. Femeia care a murit a fost lovită cu o bucată de țiglă în cap, era o turistă.”

Menouschka Baldew, localnic: „E destul de șocant pentru că Olanda are mecanisme bune de apărare contra inundațiilor și predictibilitate meteo bună, deci e șocant ca astfel de lucruri se întâmplă.”

Autoritățile din Țările de Jos lucrează la înlăturarea efectelor tornadei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
ANM: Cod portocaliu de caniculă în nouă judeţe, în următoarele trei zile. Cod galben de căldură în restul ţării
ANM: Cod portocaliu de caniculă în nouă judeţe, în următoarele trei zile. Cod galben de căldură în restul ţării

ANM a emis, marţi, o avertizare meteo Cod portocaliu de caniculă pentru nouă judeţe din vestul, nordul - vestul şi local în centrul ţării şi o atenţionare Cod galben pentru restul ţării, valabile în zilele de miercuri, joi şi vineri.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.