Vremea azi, 12 iulie. Prognoza pentru București și țară - grindină și vijelii în jumătate de țară

12-07-2020 09:12


Duminică se răceşte în vest, nord şi centru, pe unde vin mai multe serii de averse. Cantităţile de apă vor depăşi izolat 40 l/mp, va cădea grindină şi vântul va sufla cu viteze de peste 65...75 km/h.

În rest, se anunţă vreme călduroasă, caniculara în sud şi sud-est iar maximele pleacă de la 17 grade în nord şi vor ajunge până la 35 de grade în sud şi sud-est.

În Dobrogea şi Bărăgan atmosfera va fi însorită, se încălzeşte treptat iar în zona Bărăganului temperaturile ajung până la 35 de grade şi aerul va deveni irespirabil. La malul mării, se ating 31 de grade dar şi pe aici stresul termic va creşte.

În Moldova sudică şi în nordul Munteniei găsim cer curat pe timpul zilei şi pe la amiază se ating 34...35 de grade, la umbră şi apare disconfortul termic. Seara şi noaptea se adună norii şi vor aduce ploi zgomotoase

În nordul Moldovei şi în Bucovina aşteptăm mai multe perioade cu ploi şi instabilitate. Vorbim despre averse cu fenomene electrice, vijelii şi căderi de grindină. Se vor strânge cantităţi mai mari de apă, iar maximele scad chiar şi cu 10 grade în Bucovina.

O să plouă consistent şi în nordul Transilvaniei şi prin Maramureş, vântul va prinde putere pe timpul ploilor şi poate depăşi viteze de 75 km/h. Apare şi soarele printre nori iar temperaturile scad cu 10-11 grade faţă de ziua trecută.

Şi în ţinuturile vestice sunt anunţate ploi şi izolat se pot strânge 40 l/mp. Ploile vor fi însoţite de tunete, fulgere, vijelii şi căderi de grindină. Ieri la Arad au fost 33 de grade însă astăzi se răceşte şi vor fi 22 de grade. Se strică vremea şi în Transilvania. Pe aici aşteptam ploi zgomotase în mai multe reprize şi se vor strânge cantităţi mai mari de apă. Vântul va prinde putere şi o să fie şi grindină. Temperaturile scad mai ales în vestul provinciei.

În Oltenia atmosfera va fi însorită şi călduroasă şi doar în zonele înalte vin ploi zgomotoase. Căldură mare avem şi în ţinuturile sudice. Pe aici se pot atinge 35 de grade şi vorbim despre valori măsurate la umbră, aşa că în plin soare va fi mult mai cald.

În Bucureşti, avem o zi cãlduroasã cu 34 de grade în termometre şi disconfort termic ridicat. Cerul va fi mai mult senin însă la noapte se adună norii şi vin averse care pot fi mai consistente.

La munte, o să plouă mai întâi în masivele vestice şi în cele nordice, pe unde se răceşte simţitor. Vor fi averse care pot fi torenţiale, cu grindină şi vijelii. Pe seară, ploile ajung şi în restul zonei montane.

Pe litoral, urmează o zi călduroasă cu 31 de grade pe plajă şi 27 de grade în apa mării. Din a doua parte a zilei, se adună norii şi o să plouă şi pe aici.

Luni, vremea se schimbă şi aici: temperaturile scad accentuat; atmosfera devine instabilă şi apar ploi zgomotoase, vor fi şi condiţii de vijelii şi grindină.

Marţi, revine timpul frumos, norii se împrăştie şi se încălzeşte uşor.

Miercuri aşteptăm vreme frumoasă, cu cer curat şi un vânt mai insistent. Se încălzeşte şi se vor înregistra cel mult 26 de grade pe plajă, dar şi în apa mării.

VIDEO PROTVPLUS.RO