Vremea 16 iunie. Maximele urcă spre pragul caniculei, în minivacanța de Rusalii

16-06-2019 09:40


Duminică se face din nou foarte cald. Maximele urcă spre pragul caniculei, iar pe la câmpie aerul devine greu de respirat. Spre seară o să plouă în multe zone din ţară şi se pot strânge cantităţi însemnate de apă.

Cum arată vremea în fiecare regiune:

În Dobrogea şi Bărăgan, temperaturile cresc cu fiecare oră; după prânz reapare disconfortul termic, iar mai târziu e posibil să vină o ploaie rapidă, de vară.

Mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei, ne aşteaptă încă o amiază călduroasă, cu atmosfera sufocantă, şi asta pentru indicele temperatura-umezeala depăşeşte din nou pragul critic, de 80 de unităţi. Mai târziu se adună norii şi apar alte serii de averse.

Şi în nordul Moldovei şi în Bucovina, căldura va fi greu de suportat. Maximele vor urca spre 34 de grade şi nu uitaţi că vorbim despre valori înregistrate la umbră, aşa că în plin soare va fi mult mai rău. În a doua parte a zilei cresc şansele de ploaie, mai ales în zonele înalte.

Căldură mare găsim şi în nordul Transilvaniei şi în Maramureş; disconfort termic ridicat şi averse consistente la apropierea serii.

La fel va fi şi în ţinuturile vestice: soare arzător, temperaturi ridicate şi stres termic major. Mai târziu, creşte instabilitatea şi apar ploi zgomotoase şi condiţii de grindină.

Aversele se întorc după prânz şi în zona Transilvaniei şi vor lăsa cantităţi însemnate de apă, mai cu seamă pe la munte. Prin depresiuni va fi mai răcoare decât ieri, însă în vestul provinciei maximele trec din nou de 30 de grade. În urmă cu puţin timp, s-a emis un cod galben de ceaţă, pentru câteva localităţi din judeţele Harghita şi Mureş. Este valabil până la 9:30 şi anunţă ceata densă şi vizibilitate redusă.

În Oltenia rămânem cu vremea caldă; ploile apar mai pe seara, dar până atunci avem cer senin şi atmosfera sufocantă.

Căldura persistă şi în ţinuturile sudice. Va fi soare în prima parte a zilei, însă mai târziu, norii se înmulţesc şi vor aduce mai multe reprize de ploaie.

BUCUREȘTI

În București se face foarte cald. Se ating vreo 33 de grade, la umbră şi atmosfera devine sufocantă, iar pe seara se anunţă ploi zdravene, cu vânt intens, poate şi grindină.

Luni: aproape nicio schimbare. Vom avea încă o amiază călduroasă, cu stres termic ridicat. La apropierea serii se întorc norii de ploaie.

Marţi temperaturile scad şi maximă se opreşte pe la 30 de grade, dar chiar şi aşa apare disconfortul termic. În a doua parte a zilei revin aversele.

Ziua de miercuri ne-aduce vreme caldă, un aer greu de respirat pe la amiază şi ceva condiţii de ploaie mai târziu.

MUNTE

La munte, instabilitatea creşte după prânz şi vin ploi torenţiale, ce pot lăsa 40 de litri de apă pe metru pătrat, într-un timp foarte scurt. Vor fi şi tunete, fulgere, răbufniri ale vântului şi s-ar putea să cadă grindină.

Începem săptămâna cu vreme cam neplăcută. Aversele apar în mai multe reprize, în majoritatea masivelor. Vor fi destul de violente şi mai pot aduce 35 de litri de apă pe metru pătrat.

Marţi instabilitatea revine în a doua parte a zilei, când vin alte ploi zgomotoase, cu vânt intens şi grindină. Se mai pot strânge cantităţi mari de apă.

La fel va fi şi miercuri: soare dimineaţa şi alte averse consistente mai târziu.

MARE

La mare găsim vreme frumoasă, însă va fi foarte cald. Nu prea zărim norii, iar după prânz creşte disconfortul termic, dar şi nivelul ultravioletelor.

Luni se anunţă încă o amiază călduroasă, cu multă zăpuşeala şi un vânt cam insistent.

Şi marţi avem temperaturi ridicate şi briza activă, dar la apropierea serii s-ar putea să vină o ploaie de scurtă durată.

Miercuri: vreme foarte caldă, disconfort termic accentuat şi condiţii de averse în a doua parte a zilei.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO