Vreme rece in ultima zi din an. La Intorsura Buzaului s-au inregistrat -24,2 grade Celsius, minima sezonului

Ultima actualizare: 03-01-2017 07:08

 Sambata avem vreme rece, mai ales in orele diminetii. Maximele se vor situa intre minus 6 si plus 6 grade. In prima

parte a zilei vantul va sufla cu putere in sud-est si ar putea sa fulguiasca putin in extremitatea sudica si in cea estica.

In Dobrogea si Baragan. Aici, la inceputul zilei vantul sufla tare si poate depasi viteze de 50...55 Km/h. E posibil sa mai vina si cativa fulgi de zapada, dar mai tarziu norii se risipesc si vantul se mai domoleste. Temperaturile raman modeste si se vor situa in jurul limitei de inghet, dar vantul puternic va accentua senzatia de frig.

Si in Moldova sudica si in nordul Munteniei, dimineata mai apar ceva conditii de fulguiala si vantul mai are unele porniri.
Dupa pranz asteptam vreme buna, cu soare si temperaturi, usor mai ridicate decat ieri. Maximele ajung pe la 2...3 grade.

In jumatatea nordica a Moldovei este frig in acest moment, dar peste zi temperaturile cresc simtitor. In zonele mai inalte se vor atinge chiar si 5...6 grade. E putin probabil sa ninga, iar norii vor fi din ce in ce mai rari.

In nordul Transilvaniei si in Maramures gasim vreme foarte rece; cu ger in orele diminetii, cand e posibil sa apara ceata si chiciura. Vantul nu prea se simte, iar temperaturile raman sub limita de inghet.

In tinuturile vestice se anunta conditii de ceata la inceputul zilei; cer mai mult senin dupa pranz si temperaturi scazute. Maximele nu depasesc 1 grad, iar vantul ramane destul de cuminte.

In centrul Romaniei este ger dimineata. Astazi nu apar precipitatii; doar vantul sufla mai tare pe crestele Carpatilor, iar temperaturile se opresc sub pragul inghetului.

Si in sud-vestul tarii avem vreme geroasa dimineata in regiunile deluroase. Pe timpul zilei atmosfera se dezmorteste si soarele reuseste sa urca mercurul din termometre pana la 4...5 grade.

In tinuturile sudice gasim vreme mai buna decat ieri. La inceputul zilei, in sudul extrem mai apar ceva innorari si e posibil sa fulguiasca. Mai tarziu cerul se degajeaza. Temperaturile ajung la 5...6 grade in regiunile deluroase; dar raman mai scazute pe la campie.

In Bucuresti este cam innorat dimineata; dar dupa pranz norii se risipesc. Vantul va fi un pic mai activ, iar maxima se va opri pe la 3 grade. Noaptea dintre ani ne-aduce vreme rece; cer destul de curat si o minima in jur de minus 5 grade.

La munte este foarte frig la inceputul zilei, dar mai tarziu temperaturile cresc fata de ieri. Nu sunt anuntate ninsori; vom avea atmosfera insorita in toata zona montana; doar vantul va sufla mai tare la altitudini mari. In statiuni, stratul de zapada este consistent si masoara 70 de centimetri in Paltinis si in jur de 40 de centimetri in Semenic si la Predeal.

Duminica va fi frig dimineata, dar peste zi temperatura va urca pana la 6 grade Celsius. Vom avea vreme placuta, cu soare;
innorari trecatoare si vant un pic mai activ.

Luni temperaturile continua sa creasca si vremea devine calda pentru inceput de ianuarie. Cerul va fi mai mult senin si maxima va ajunge la 8 grade Celsius.

Si marti vom avea o zi insorita si mai calda decat in mod obisnuit. Temperatura urca din nou pana la 8 grade; dar peste noapte se-aduna norii si e posibil sa cada putina lapovita.

Minus 24,2 grade Celsius la Intorsura Buzaului - minima sezonului

Mercurul termometrelor a coborat sambata dimineata pana la minus 24 de grade Celsius la Intorsura Buzaului, aceasta fiind cea mai scazuta valoare a sezonului, in vreme ce la Miercurea Ciuc s-au inregistrat minus 22 de grade Celsius.

Potrivit meteorologilor de la statia meteo din Intorsura Buzaului, minima a fost inregistrata in jurul orei 7,30.

Aceasta este cea de a cincea zi extrem de geroasa din decembrie, dupa ce pe 5 si 6 s-au inregistrat, tot la Intorsura Buzaului, minus 17, respectiv minus 16,9 grade Celsius, pe 14 decembrie - minus 20,4 grade Celsius, iar pe 17 decembrie minus 23 de grade Celsius.

Locuitorii din Intorsura Buzaului, supranumita "Mica Siberie", sunt obisnuiti cu iernile geroase. Anul trecut, pe 1 ianuarie 2015, la Intorsura Buzaului s-au inregistrat minus 31,7 grade Celsius, pe 8 ianuarie - minus 34,7 grade Celsius, iar anul acesta pe 20 ianuarie au fost minus 29,5 grade Celsius. Oficial, cea mai scazuta temperatura inregistrata in ultima jumatate de secol in judetul Covasna a fost de minus 35,8 grade Celsius in 8 februarie 2005, la Intorsura Buzaului, record care nu a mai fost atins din anul 1939.

Si la Miercurea Ciuc, in judetul Harghita, termometrele au aratat minus 22 de grade Celsius, fiind pentru a doua oara in actualul sezon cand se consemneaza aceasta temperatura.

Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteo Regional Sibiu, Adrian Pasol, a declarat pentru AGERPRES ca aceasta valoare s-a inregistrat la rasaritul soarelui, dupa care temperatura a inceput sa creasca usor. Si in alte localitati harghitene a fost foarte frig. La Joseni s-au consemnat minus 18 grade Celsius, la Toplita si Odorheiu Secuiesc au fost minus 17 grade, iar la Bucin, in zona montana, au fost minus 11 grade, intrucat se semnaleaza procesul de inversiune termica.

Minima absoluta a lunii decembrie in Harghita a fost de minus 33 de grade Celsius si s-a inregistrat la Miercurea Ciuc in anul 1998.

In ceea ce priveste prognoza pentru noaptea dintre ani, Adrian Pasol a spus ca vremea se mentine geroasa in Harghita si Covasna, cu minime care pot cobori din nou sub minus 20 de grade Celsius.

De asemenea, se amplifica inversiunea termica, in zonele joase cresc conditiile de ceata, iar la munte va fi cald atat ziua cat si noaptea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO