Cod Portocaliu de ninsori şi ploi. Vremea se schimbă radical de sâmbătă


Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Vineri 06 Octombrie 2017 13:00
Categorie: Vremea

ANM a emis două avertizări meteo de ploi şi ninsori pentru acest sfârşit de săptămână. Cele mai afectate judeţe sunt cele din sud şi sud-est, iar la munte ninsoarea va fi viscolită. Şi în Capitală vor fi ploi abundente.

Atenţionarea cod galben de ploi, lapoviţă şi ninsoare intră în vigoare de sâmbătă, 7 octombrie, ora 3.00 şi va fi valabilă până în 9 octombrie ora 21.00. Zone afectate: Oltenia, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei. Meteorologii spun că temperaturile vor scădea și cu 15 grade. Pe Vârful Omu a început deja să ningă, iar peisajul este unul de iarnă.

Meteorologii anunţă că în Oltenia, vestul Munteniei, apoi şi în sudul Transilvaniei şi în centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp, iar local se vor cumula 40...50 l/mp. Vântul se va intensifica temporar cu viteze de 50...60 km/h. În zonele montane precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar rafalele de vânt vor depăşi 70 km/h, mai ales pe creste.

Avertizarea cod portocaliu de ploi abundente și vânt va intra în vigoare sâmbătă la ora 9.00 şi este valabilă până duminică la ora 15.00. Sunt vizate judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov şi Municipiul Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea, unde ploile vor fi temporar abundente şi se vor cumula cantităţi de apă importante, în general între 40 şi 60 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi local 60 km/h, iar începând din după-amiaza zilei de sâmbătă în Dobrogea vântul va sufla tare, cu peste 80...90 km/h.

Pentru aceeaşi perioadă este valabilă o avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol pentru Carpaţii Meridionali şi de Curbură, în special la peste 1600 m altitudine, unde ninsorile vor fi temporar mai consistente, cu depunere de strat de zăpadă şi, mai ales pe creste, va fi viscol.

În restul ţării, temperaturile vor scădea accentuat şi în regiunile sudice, estice şi centrale unde, mai ales pe parcursul zilei de sâmbătă, va fi o vreme rece.

Vremea, vineri, în țară

O să plouă prin Banat, Transilvania, în zonele de deal şi munte; iar seara şi noaptea ploile cuprind jumătatea sudică şi pot aduce 30 de litri de apă pe metru pătrat.

Vor fi 10 grade în depresiuni; 14...15 grade în vest şi 26 de grade pe partea sud-estică.

În Dobrogea şi Bărăganul va predomina vremea frumoasă iar temperaturile, în creştere faţă de ieri, ajung la 26-27 de grade Celsius. În Moldova sudică şi în nordul Munteniei vom avea vreme bună în timpul zilei dar spre seară se adună norii şi noaptea vor veni ploi mai însemnate cantitativ. Temperaturile vor fi comparabile cu cele înregistrate ieri. În nordul Moldovei şi în Bucovina norii vor fi numeroşi însă doar pe la munte sunt anunţate ploi şi tot la munte la altitudini mari vântul va sufla tare. Maximele termice în scădere faţă de ziua trecută, vor ajunge până la 18 grade Celsius şi se vor situa sub normalul perioadei.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş, se anunţă vreme închisă şi va ploua iar vântul se va înteţi în special în zonele mai înalte. Valorile termice scad cu 4-5 grade faţă de ziua trecută.

În vestul ţării, cerul va fi acoperit de nori şi vor fi mai multe reprize de ploaie. Seara, în Munţii Banatului şi în vestul Meridionalilor, la altitudini de 1700 m, aşteptam lapoviţã şi ninsoare. Temperaturile, scad chiar şi cu 8 grade faţă de ziua trecută.

În centrul României, norii vor fi numeroşi şi va ploua cam peste tot. La munte, vântul va sufla tare şi se răceşte peste tot.

În sud-vestul ţării se anunţă înnorări iar spre seară şi noaptea, va ploua consistent în toată zona. Temperatura aerului va fi în scădere faţă de ziua trecută. În ţinuturile sudice găsim vreme frumoasă şi în încălzire uşoară. Seara se strâng norii şi pe timpul nopţii vor veni ploi mai însemnate cantitativ. Maximele termice în creştere uşoară faţă de ieri vor ajunge până la 25 de grade Celsius.

În Bucureşti vineri avem încă o zi frumoasă, cu 25 de grade la amiază. Se înteţeşte vântul, iar la noapte o să plouă destul de serios.

La munte, vremea se răceşte brusc; ploile cuprind majoritatea masivelor, iar la noapte, la altitudini mari, se anunţă ninsori şi lapoviţă. Cantităţile de apă pot ajunge la 30 L/mp, iar vântul va sufla mai tare pe creşte.

Sâmbătă temperaturile scad accentuat şi în sud şi sud-est; şi se face frig peste tot. O să plouă în jumătatea sud-estică, iar în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei vor fi ploi mai serioase. La munte se anunţă lapoviţa şi ninsoare, iar pe creste se va depune un strat consistent de zăpadă. Vântul va sufla cu putere în sud-est şi pe crestele montane.

Duminică mai vin ceva ploi prin sudul, estul şi centrul ţării, iar în zona montană înaltă predomină ninsorile. Vântul are intensificări în sud, în est şi la munte; iar temperaturile crresc uşor în vestul şi sudul ţării.

Luni aşteptăm vreme mai bună. Prin sudul ţării o să picure trecător; iar pe la munte mai sunt ceva precipitații slabe. Vântul rămâne activ; iar noaptea în depresiuni reapar minimele negative.

Vânt puternic în aproape toată ţara, începând de joi. Prognoza meteo
Vânt puternic în aproape toată ţara, începând de joi. Prognoza meteo
VIDEO PROTVPLUS.RO
Canicula
Vremea 24 august 2019. Urmează zile caniculare, când aerul va fi greu de respirat
ANM avertizează că nopțile în România vor deveni ”tropicale”. Care e perioada vizată
Urmează încă patru zile de caniculă. Temperaturile ajung până la 34 de grade la umbră
Cod portocaliu de averse torențiale, descărcări electrice și grindină. Zonele vizate
Temperaturi ridicate și disconfort termic. Când vom scăpa de vremea caniculară
Un nou val de caniculă lovește România. Temperaturile au ajuns la 37 de grade la umbră
canicula vreme vara caldura
ANM a emis o informare de disconfort termic accentuat pentru următoarele zile
Caniculă şi un aer greu de respirat în vest. Cum va fi vremea în restul țării
Temperaturi la pragul caniculei în Vest. Atmosfera devine înăbușitoare de miercuri
Vremea va fi călduroasă. Ce temperaturi anunță meteorologii
Temperaturile continuă să crească. De săptămâna viitoare se instalează canicula
Vânt și posibile averse în unele regiuni, sâmbătă. Prognoza pentru următoarele zile