Vreme a extremelor, cu temperaturi caniculare si ploi torentiale. Prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani

canicula - Shutterstock

Meteorologii anunta un inceput de saptamana cu temperaturi in scadere, pentru ca ulterior vremea sa redevina calda si chiar caniculara in majoritatea regiunilor tarii.

Instabilitatea atmosferica si ploile urmeaza sa se faca simtite intre 1 - 3 iulie si dupa 7 iulie, potrivit estimarii evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 27 iunie - 10 iulie.

La inceputul intervalului, in Banat, temperatura va scadea, astfel ca in ziua de 28 iunie vremea va fi racoroasa, cu maxime, in medie, de 24 grade Celsius. Ulterior valorile termice vor creste treptat, iar media maximelor va atinge 33 de grade pe 6 - 7 iulie, caracterizand o vreme calduroasa, izolat caniculara. Temperaturile minime vor avea o medie regionala de 16 - 19 grade. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata in primele doua zile ale intervalului, cand vor fi averse, importante cantitativ. Averse locale se vor semnala si pe 1 si 2 iulie si dupa data de 7 iulie.

In Crisana, in primele doua zile ale intervalului, temperaturile diurne vor scadea treptat si vor ajunge la o medie in jurul valorii de 24 grade in data de 28 iunie, caracterizand o vreme racoroasa. Dupa aceasta data, maximele termice vor creste spre medii de 31 - 32 de grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse in medie intre 16 si 18 grade, exceptand noptile din 29 - 30 iunie cand vor fi usor mai scazute, media regionala a acestora fiind de 14 grade. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata in primele doua zile ale intervalului, cand vor fi averse importante cantitativ. Probabilitatea pentru averse locale va fi ridicata si in zilele de 1 si 2 iulie si dupa data de 7 iulie.

In Transilvania, in primele doua zile ale intervalului, temperatura va fi in scadere, iar vremea va deveni racoroasa, cu o medie a valorilor maxime de 24 de grade. Dupa 29 iunie, vremea se va incalzi, astfel ca maximele termice vor ajunge la o medie in jurul valorii de 30 grade, in 6 si 7 iulie. Temperaturile minime vor avea o medie regionala de 15 grade, cu valori mai coborate in noptile din 29 si 30 iunie, cand in depresiuni se vor inregistra minime in jurul valorii de 10 grade. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata in primele doua zile ale intervalului, cand vor fi averse importante cantitativ. Probabilitatea pentru averse locale va fi ridicata si in perioada 1 - 3 iulie si dupa data de 7 iulie.

Citește și
canicula
Meteorologii au emis cod galben de furtuni pana marti dimineata. Care sunt zonele afectate
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

In Maramures, vremea se va raci la inceputul intervalului, astfel in data de 28 iunie, se vor inregistra temperaturi maxime sub mediile multianuale, respectiv o medie de numai 22 - 23 de grade. Si temperaturile minime vor fi in scadere, de la o medie regionala de 18 grade, spre 13 - 14 grade in noptile din 29 si 30 iunie. La sfarsit de iunie si in prima decada a lunii iulie, media valorilor maxime va fi cuprinsa intre 29 - 31 de grade, iar a celor minime va fi de 15 - 16 grade. Intervalul va debuta cu o vreme instabila, astfel ca pe arii extinse vor fi averse, iar cantitatile de apa vor fi insemnate. Ploi sunt asteptate si in restul intervalului, dar mai ales in perioada 1 - 3 iulie si dupa data de 7 iulie.

Vremea se va mentine calduroasa in Moldova in prima zi a intervalului, cand media valorilor maxime va fi de 32 de grade, iar a minimelor se va situa in jurul valorii de 19 grade. In 28 si 29 iunie, temperatura va scadea si se vor inregistra medii ale valorilor diurne in jur de 26 de grade si minime, in medie, de 16 grade. Ulterior vremea va redeveni calduroasa, cu o medie regionala a temperaturilor maxime de 30 - 32 de grade si de 17 - 18 grade a celor minime. Instabilitatea atmosferica va fi in crestere la inceputul intervalului, astfel ca, mai ales in data de 28 iunie, vor fi averse, izolat insemnate cantitativ. Manifestari specifice instabilitatii atmosferice vor fi posibile pe arii restranse si in restul perioadei, cu o probabilitate mai ridicata in perioada 2 - 4 iulie.

In Dobrogea, in primele zile temperaturile maxime vor scadea usor si vor ajunge, pe 29 iunie, la o medie in jurul valorii de 28 de grade. Ulterior maximele termice vor creste, spre medii de 30 de grade, valori care se vor mentine pana la sfarsitul intervalului si vor caracteriza o vreme calduroasa. Temperaturile minime nu vor avea variatii semnificative si se vor situa in jurul valorii de 20 de grade. Averse locale se vor semnala in 28 si 29 iunie si in jurul datei de 2 iulie. In restul intervalului probabilitatea pentru ploi de scurta durata va fi redusa.

In Muntenia, in prima zi a intervalului vremea se va mentine calduroasa, cu o medie a valorilor maxime de 33 - 34 de grade. In 28 si 29 iunie, temperaturile maxime vor fi mai scazute si se vor situa in jurul valorii de 28 de grade. Ulterior, vremea va redeveni calduroasa, izolat caniculara la campie, media regionala a valorilor diurne urmand a fi de 32 - 34 de grade. Minimele termice nu vor avea variatii semnificative pe parcursul celor doua saptamani de prognoza, astfel ca media acestora se va situa in jurul valorii de 18 grade. Instabilitatea atmosferica va fi in crestere la inceputul intervalului, astfel ca, mai ales in data de 28 iunie, vor fi averse, izolat insemnate cantitativ. Manifestari specifice instabilitatii atmosferice vor fi posibile, pe arii restranse, si in restul perioadei, cu o probabilitate mai ridicata in 2 si 3 iulie.

In Oltenia, pe fondul accentuarii instabilitatii atmosferice, temperatura va fi in scadere usoara, astfel in ziua de 28 iunie, media valorilor diurne va fi de 27 - 28 de grade. Dupa aceasta data se va incalzi, iar media maximelor va atinge 32 - 33 de grade, caracterizand o vreme calduroasa, izolat caniculara la campie. Temperaturile minime vor avea o medie regionala de 17 - 19 grade, cu valori mai scazute in 29 si 30 iunie, cand media acestora va fi de 15 - 16 grade. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata in primele doua zile ale intervalului, cand vor fi averse, posibil importante cantitativ. Averse locale se vor semnala si in jurul datei de 2 iulie, iar in restul intervalului, probabilitatea de ploaie va fi redusa.

La munte, vremea se va raci usor in primele zile ale intervalului, cand media valorilor diurne va ajunge pana in jur de 16 grade, iar a celor minime va fi de 9 - 10 grade. Dupa 29 iunie, temperatura va fi in crestere, astfel ca vremea va deveni mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada. Media maximelor va fi de 20 - 22 de grade, iar minimele se vor situa in jurul valorii de 12 grade. Intervalul va debuta cu o vreme instabila, astfel ca, pe arii extinse, vor fi averse, iar cantitatile de apa vor fi insemnate. Averse locale, mai ales in timpul dupa-amiezelor, sunt asteptate si in restul intervalului, dar mai ales in perioada 1 - 3 iulie si dupa data de 7 iulie.

Estimarea publicata luni de Administratia Nationala de Meteorologie este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Vreme calda, luni, dar instabila in unele zone. Prognoza pentru inceputul de saptamana
Vreme calda, luni, dar instabila in unele zone. Prognoza pentru inceputul de saptamana

Luni instabilitatea atmosferica va creste treptat in majoritatea zonelor. Vor fi averse in vest, nord si centru, dar si în zonele de deal si de munte din restul tarii.

Meteorologii au emis cod galben de furtuni pana marti dimineata. Care sunt zonele afectate
Meteorologii au emis cod galben de furtuni pana marti dimineata. Care sunt zonele afectate

Meteorologii au emis, duminica, o avertizare cod galben de furtuni valabila de luni, de la ora 10.00, pana marti, la ora 10.00, in 28 de judete, cantitatile de apa urmand sa depaseasca, izolat, 60 de litri pe metru patrat.

Vremea ramane in continuare foarte calda, sambata, cu maxime de pana la 35 de grade. Zonele in care luni incep ploile
Vremea ramane in continuare foarte calda, sambata, cu maxime de pana la 35 de grade. Zonele in care luni incep ploile

Sambata avem inca o zi foarte calda, cu disconfort termic ridicat si cateva ploi zgomotoase dupa pranz. Maximele se vor situa intre 27 si 35 de grade; cel mai cald va fi in zonele de campie din vest si din sud.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.