Un val de aer rece, din nordul Atlanticului, lovește România. Zonele afectate de vijelii

×
Codul embed a fost copiat

Vremea schimbătoare a făcut prăpăd în unele zone ale ţării. Vijelii puternice au măturat judeţe precum Botoşani, Iaşi sau Buzău, unde meteorologii au menţinut pe timpul zilei cod portocaliu de vânt puternic.

Rafelele au ajuns la 140 de km pe oră şi au doborât copaci, au produs chiar inundaţii şi au lăsat localităţi fără curent electric. De marți este aşteptată o răcire bruscă în toate zonele ţării.

În Bistriţa-Năsăud, vijelia a doborât un copac într-un pârâu umflat de ploi şi de zăpadă topită de pe versanţi. Arborele a înfundat un podeţ şi a creat astfel un baraj. În scurt timp apele s-au revărsat şi au pătruns în casele oamenilor din Rodna şi Măgura Ilvei.

În judeţele Iaşi, Buzău şi Botoşani a fost cod portocaliu de vânt puternic pentru câteva ore. Un copac bătrân s-a prăvălit în Botoşani peste un bloc şi a spart geamurile unui apartament.

"Eram în casă. Soţia a fost de noapte şi am sărit ca arşi din pat. Am asigurare, dar când o să vină cei de la asigurări să îmi facă apartamentul?! Trebuie să scot eu bani din buzunar", spune proprietarul.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă spun că au mai intervenit şi în trecut în zona însă nu au fost lăsaţi să taie toţi copacii cu probleme.

Sorin Curcă, şef SVSU Botoşani: "Am mai tăiat mulţi copaci care erau pericol public, dar am întâmpinat tot felul de obstacole din cauza cetăţenilor care nu ne dădeau voie să ne facem treaba şi ne-au făcut plângeri."

În judeţul Buzău, rafalele au atins viteze extrem de mari.

Dumitru Dobroiu, meteorolog: "Viteza maximă a rafalei a ajuns la 146 de kilometri pe oră. Am văzut garduri rupte, crengi rupte şi nişte tabla de la nişte case am înţeles că a zburat."

În zona de munte, mai multe localităţi au rămas fără curent electric. În condiţii de vânt puternic un alt pericol îl reprezintă incendiile de vegetaţie care se extind extrem de repede.

Pe Drumul Naţional 72, între Târgovişte şi Ploieşti, 6 maşini au fost implicate într-un carambol produs din cauza fumului gros adus de vânt de pe câmpul din apropiere, care a fost incendiat şi lăsat nesupravegheat. Două persoane au fost rănite.

Şi circulaţia pe autostrada A1 a fost complet oprită timp de zeci de minute din cauza fumului care - la km 28 - a redus vizibilitatea pe şosea.

Pompierii din Prahova, de exemplu, au fost chemaţi în numai 48 de ore la peste 130 de asemenea incendii, unde flăcările înaintau periculos. Un bărbat din Urlaţi a murit la spital, după ce a suferit arsuri pe 90% din suprafaţa corpului, în timp ce lupta cu flăcările.

Militarii din Gorj şi Constanța au reuşit să stingă flăcările care în ultimele două zile au pârjolit mii de hectare de mirişte.

În Delta Dunării, la Sulina, stuful arde necontrolat pe zeci de hectare de două săptămâni. Potrivit localnicilor, oraşul este acoperit de cenuşă.

Pompierii le atrag încă o dată atenţia celor care dau foc la uscăciuni că pot fi amendaţi cu 1500 de lei.

Vremea se va răci brusc în sudul ţării şi în Capitală. Pe timpul nopţii şi de dimineaţă se vor înregistra 2 grade Celsius în Bucureşti, iar pe timpul zilei, temperatura nu va depăşi 8 grade, o diferenţă uriaşă dacă stăm să ne gândim că astăzi în Capitala au fost şi 20 grade.

Luni seară începe să plouă în Bucureşti, iar meteorologii spun că este posibil ca de dimineaţă să fie lapoviţa şi chiar ninsoare.

Va ploua şi va ninge în reprize şi în sudul Transilvaniei, în Oltenia şi Muntenia. Luni, la ora 21.00, intră în vigoare o informare de vreme rea, valabilă până mâine la ora 11. În tot acest timp, vântul va continua să bată cu putere, cu până la 70 de km/h.

Un strat nou de zăpadă se va depune şi la munte, în Carpații Meridionali și de Curbură.

Aceasta răcire bruscă a vremii este cauzată de un val de aer rece, care provine din nordul Oceanului Altantic, a traversat Europa Centrală şi luni seară ajunge şi în România.
 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Ploi și ninsori anunțate de meteorologi, începând cu seara de luni. Cât durează vremea rea
Ploi și ninsori anunțate de meteorologi, începând cu seara de luni. Cât durează vremea rea

Meteorologi au emis, luni, o informare potrivit căreia, de la ora 21.00, până marţi la ora 11.00, se vor înregistra precipitaţii, pe alocuri însemnate cantitativ, în aproape toate regiunile ţării.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.