Romania s-a pierdut in ceata: accidente, curse aeriene anulate si porturi inchise
Ceata a invaluit, duminica, toata Romania si, in combinatie cu temperaturile scazute, le-a intins adevarate curse soferilor pierduti pe drumurile fara vizibilitate.
La miezul zilei, o ceata s-a lasat ca un fum in portul Constanta. Navele au inghetat in rada exterioara. Capitanii puteau face manevre doar in caz de extrema urgenta
Si doua curse aeriene au fost redirectionate.
In cealalta parte a tarii, in apropierea Ariesului, pe o portiune de drum de doi kilometri, asfaltul era ca sticla. Din aceasta cauza pe 8 masini nu mai sta bine caroseria.
Mototorul unui autovehicul a zburat la 200 de metri distanta in urma izbiturii puternice.
Cei de la drumuri jura ca au verificat soseaua dimineata, dar, spun ei, poleiul s-a depus pe neasteptate.
Politistii pot sa ii amendeze cu 6700 de lei pe administratorii drumului, adica Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj Napoca
In judetul Dambovita a fost si mai rau. Un tanar de 17 ani si-a pierdut viata, iar patru dintre prietenii sai au fost grav raniti dupa ce masina in care se aflau s-a rupt in doua. Cel de la volan spune ca in apropiere de localitatea Mija n-a mai vazut nimic si a intrat intr-un cap de pod.
Tot centrul tarii a fost cufundat intr-o mare laptoasa. Dincolo de priveliste, daca erai la volan nu vedeai nimic la mai mult de 100 de metri distanta.
De departe cel mai rau a fost in Dobrogea.
Traficul maritim
Potrivit autoritatilor portuare, manevrele de incarcare si descarcare ale navelor in porturile Midia, Constanta Nord, Constanta Sud - maritim si fluvial, si Mangalia au fost suspendate, rand pe rand, incepand cu ora 08.00, din cauza vizibilitatii scazute, in conditii de ceata, de sub jumatate de mila marina.
De asemenea, din acelasi motiv a fost oprit si tranzitul de barje prin ecluza de la Agigea a Canalului Dunare - Marea Neagra.
Toate manevrele si operatiunile portuare vor fi reluate imediat ce conditiile meteorologice se vor imbunatati.
Traficul rutier
Pe autostrada A1 Bucuresti - Pitesti traficul rutier se desfasoara in conditii de ceata. Pe alocuri, vizibilitatea scade sub 50 de metri. Totodata, pe drumul paralel, DN7, in judetul Arges, se circula in conditii asemanatoare, pe segmentul Pitesti – Gaesti.
De asemenea, ceata reduce vizibilitatea sub 50 de metri in judetul Covasna.
In partea de nord a judetului Ilfov si in Dambovita, pe drumurile nationale 71 si 72, pe alocuri, vizibilitatea scade sub 100 de metri.
In judetul Prahova, pe DN1, vizibilitatea este mai redusa in zona Baicoi, sub 50 de metri, iar pe celelalte drumuri din zona de ses este de aproximativ 100 de metri.
In zona montana a judetului Prahova cerul este senin, insa exista portiuni de carosabil umed. Tinand cont ca temperaturile au fost scazute pe timpul noptii, pentru a reduce riscul formarii poleiului, a fost imprastiat material antiderapant.
Pe autostrada A2, vizibilitatea este peste 100 de metri, ceva mai redusa in apropiere de Bucuresti, tot din cauza cetii.
Fenomenul se mai semnaleaza in judetele Mures, Harghita, Alba, Sibiu, Brasov si Calarasi.
Administratia Nationala de Meteorologie a prognozat ca dimineata si noaptea se va semnala ceata in zonele joase, local, izolat persistenta, motiv pentru care le recomandam conducatorilor auto ca atunci cand vizibilitatea este redusa sa foloseasca luminile de ceata impreuna cu cele de intalnire, sa circule cu viteza redusa si sa nu se angajeze in depasiri riscante.
Traficul feroviar
In judetul Hunedoara traficul feroviar se desfasoara ingreunat, pe o linie secundara, pe sectia de cale ferata 202 Simeria – Petrosani, din cauza unui accident produs la kilometrul feroviar 0+900 de metri.
In jurul orei 5:35, pe fondul nedaptarii vitezei, un autotren care circula pe DN7 Arad – Orastie a derapat pe un pod si a ramas suspendat, deasupra liniilor de contact ale caii ferate. Nu au fost victime.
Traficul aerian
Mai multe curse aeriene au fost afectate duminica de ceata de pe Aeroportul Henri Coanda si de pe alte aeroporturi, cea mai mare intarziere fiind inregistrata la cursa Otopeni - Sibiu - Munchen care a decolat din Bucuresti mai tarziu cu patru ore si jumatate, din cauza cetii din Sibiu.
In cursul diminetii, s-au inregistrat intarzieri la aterizare pentru trei curse dinspre Iasi, Timisoara si Suceava, din cauza cetii. Aeronava de la Iasi trebuia sa ajunga la Bucuresti la 7.10 si a venit la 8.38, cea de la Timisoara a ajuns la 10.48, in loc de 7.20, iar cea de la Suceava a intarziat peste doua ore, de la 7.15 la 9.26, potrivit reprezentantului Aeroportului Henri Coanda, Teo Postelnicu.
In ceea ce priveste decolarile, cea mai mare intarziere a fost inregistrata de cursa Bucuresti-Sibiu-Munchen, care a plecat de pe Otopeni cu o intarziere de patru ore, din cauza cetii de pe Aeroportul din Sibiu. Aceasta era programata sa decoleze la ora 6.30, dar a plecat la ora 11.00.
De asemenea, cursa Otopeni-Madrid a decolat cu o intarziere de aproximativ o ora, aeronava fiind schimbata din motive tehnice, iar cursele Otopeni-Amsterdam si Otopeni-Londra au fost intarziate de unele restrictii de trafic pe ruta.
Cursele Bucuresti-Lion, Bucuresti-Madrid si Bucuresti-Frankfurt au avut intarziere de pana la o ora duminica dimineata din cauza conditiilor meteorologice.
Prognoza meteo pentru urmatoarele zile
Duminica se anunta multa ceata, poate si chiciura, fulguieli sau burnita. Temperaturile raman modeste.
Luni, absolut aceleasi conditii: soare cu dinti, negura cu depuneri de chiciura, temperaturi cam modeste. Marti vedem soarele pentru mai multe ore, insa dimineata si seara revine ceata. Prin sud si est sunt semne de burnita.
Miercuri: vreme si mai neplacuta. Daca prin centru si nord-vest ramanem cu cerul curat, in celelalte zone asteptam innorari persistente, lapovita, burnita si alti cativa fulgi. Este posibil ca de joi sa se faca si mai frig.