Romania s-a pierdut in ceata: accidente, curse aeriene anulate si porturi inchise

×
Codul embed a fost copiat

Ceata a invaluit, duminica, toata Romania si, in combinatie cu temperaturile scazute, le-a intins adevarate curse soferilor pierduti pe drumurile fara vizibilitate.

La miezul zilei, o ceata s-a lasat ca un fum in portul Constanta. Navele au inghetat in rada exterioara. Capitanii puteau face manevre doar in caz de extrema urgenta

Si doua curse aeriene au fost redirectionate.

In cealalta parte a tarii, in apropierea Ariesului, pe o portiune de drum de doi kilometri, asfaltul era ca sticla. Din aceasta cauza pe 8 masini nu mai sta bine caroseria.

Mototorul unui autovehicul a zburat la 200 de metri distanta in urma izbiturii puternice.

Citește și
primii fulgi de zapada, ninsoare
Cum va fi vremea la inceputul saptamanii. Prognoza meteo pana miercuri
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cei de la drumuri jura ca au verificat soseaua dimineata, dar, spun ei, poleiul s-a depus pe neasteptate.

Politistii pot sa ii amendeze cu 6700 de lei pe administratorii drumului, adica Directia Regionala de Drumuri si Poduri Cluj Napoca

In judetul Dambovita a fost si mai rau. Un tanar de 17 ani si-a pierdut viata, iar patru dintre prietenii sai au fost grav raniti dupa ce masina in care se aflau s-a rupt in doua. Cel de la volan spune ca in apropiere de localitatea Mija n-a mai vazut nimic si a intrat intr-un cap de pod.

Tot centrul tarii a fost cufundat intr-o mare laptoasa. Dincolo de priveliste, daca erai la volan nu vedeai nimic la mai mult de 100 de metri distanta.

De departe cel mai rau a fost in Dobrogea.
 

Traficul maritim

Potrivit autoritatilor portuare, manevrele de incarcare si descarcare ale navelor in porturile Midia, Constanta Nord, Constanta Sud - maritim si fluvial, si Mangalia au fost suspendate, rand pe rand, incepand cu ora 08.00, din cauza vizibilitatii scazute, in conditii de ceata, de sub jumatate de mila marina.

De asemenea, din acelasi motiv a fost oprit si tranzitul de barje prin ecluza de la Agigea a Canalului Dunare - Marea Neagra.

Toate manevrele si operatiunile portuare vor fi reluate imediat ce conditiile meteorologice se vor imbunatati.

Traficul rutier

Pe autostrada A1 Bucuresti - Pitesti traficul rutier se desfasoara in conditii de ceata. Pe alocuri, vizibilitatea scade sub 50 de metri. Totodata, pe drumul paralel, DN7, in judetul Arges, se circula in conditii asemanatoare, pe segmentul Pitesti – Gaesti.

De asemenea, ceata reduce vizibilitatea sub 50 de metri in judetul Covasna.

In partea de nord a judetului Ilfov si in Dambovita, pe drumurile nationale 71 si 72, pe alocuri, vizibilitatea scade sub 100 de metri.

In judetul Prahova, pe DN1, vizibilitatea este mai redusa in zona Baicoi, sub 50 de metri, iar pe celelalte drumuri din zona de ses este de aproximativ 100 de metri.

In zona montana a judetului Prahova cerul este senin, insa exista portiuni de carosabil umed. Tinand cont ca temperaturile au fost scazute pe timpul noptii, pentru a reduce riscul formarii poleiului, a fost imprastiat material antiderapant.

Pe autostrada A2, vizibilitatea este peste 100 de metri, ceva mai redusa in apropiere de Bucuresti, tot din cauza cetii.

Fenomenul se mai semnaleaza in judetele Mures, Harghita, Alba, Sibiu, Brasov si Calarasi.

Administratia Nationala de Meteorologie a prognozat ca dimineata si noaptea se va semnala ceata in zonele joase, local, izolat persistenta, motiv pentru care le recomandam conducatorilor auto ca atunci cand vizibilitatea este redusa sa foloseasca luminile de ceata impreuna cu cele de intalnire, sa circule cu viteza redusa si sa nu se angajeze in depasiri riscante.

Traficul feroviar

In judetul Hunedoara traficul feroviar se desfasoara ingreunat, pe o linie secundara, pe sectia de cale ferata 202 Simeria – Petrosani, din cauza unui accident produs la kilometrul feroviar 0+900 de metri.

In jurul orei 5:35, pe fondul nedaptarii vitezei, un autotren care circula pe DN7 Arad – Orastie a derapat pe un pod si a ramas suspendat, deasupra liniilor de contact ale caii ferate. Nu au fost victime.

Traficul aerian

 

Mai multe curse aeriene au fost afectate duminica de ceata de pe Aeroportul Henri Coanda si de pe alte aeroporturi, cea mai mare intarziere fiind inregistrata la cursa Otopeni - Sibiu - Munchen care a decolat din Bucuresti mai tarziu cu patru ore si jumatate, din cauza cetii din Sibiu.

 

In cursul diminetii, s-au inregistrat intarzieri la aterizare pentru trei curse dinspre Iasi, Timisoara si Suceava, din cauza cetii. Aeronava de la Iasi trebuia sa ajunga la Bucuresti la 7.10 si a venit la 8.38, cea de la Timisoara a ajuns la 10.48, in loc de 7.20, iar cea de la Suceava a intarziat peste doua ore, de la 7.15 la 9.26, potrivit reprezentantului Aeroportului Henri Coanda, Teo Postelnicu.

In ceea ce priveste decolarile, cea mai mare intarziere a fost inregistrata de cursa Bucuresti-Sibiu-Munchen, care a plecat de pe Otopeni cu o intarziere de patru ore, din cauza cetii de pe Aeroportul din Sibiu. Aceasta era programata sa decoleze la ora 6.30, dar a plecat la ora 11.00.

De asemenea, cursa Otopeni-Madrid a decolat cu o intarziere de aproximativ o ora, aeronava fiind schimbata din motive tehnice, iar cursele Otopeni-Amsterdam si Otopeni-Londra au fost intarziate de unele restrictii de trafic pe ruta.

Cursele Bucuresti-Lion, Bucuresti-Madrid si Bucuresti-Frankfurt au avut intarziere de pana la o ora duminica dimineata din cauza conditiilor meteorologice.

Prognoza meteo pentru urmatoarele zile

Duminica se anunta multa ceata, poate si chiciura, fulguieli sau burnita. Temperaturile raman modeste.

Luni, absolut aceleasi conditii: soare cu dinti, negura cu depuneri de chiciura, temperaturi cam modeste. Marti vedem soarele pentru mai multe ore, insa dimineata si seara revine ceata. Prin sud si est sunt semne de burnita.

Miercuri: vreme si mai neplacuta. Daca prin centru si nord-vest ramanem cu cerul curat, in celelalte zone asteptam innorari persistente, lapovita, burnita si alti cativa fulgi. Este posibil ca de joi sa se faca si mai frig.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Au fost -13°C la Miercurea Ciuc, dar vremea se incalzeste. Prognoza meteo pana duminica
Au fost -13°C la Miercurea Ciuc, dar vremea se incalzeste. Prognoza meteo pana duminica

Planuiti o excursie in acest weekend la munte sau doar vreti sa va plimbati printr-un parc? Iata ce spun meterologii despre perioada 17 - 20 noiembrie 2011. 

Cum va fi vremea la inceputul saptamanii. Prognoza meteo pana miercuri
Cum va fi vremea la inceputul saptamanii. Prognoza meteo pana miercuri

Vremea se va mentine rece. Cerul va fi variabil, cu innorari mai ales ziua, in regiunile extracarpatice si la munte. Vor fi precipitatii slabe, predominant ninsori pe arii restanse in Moldova si izolat mixte in Dobrogea, Muntenia si Oltenia.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.