Specialiștii avertizează. Temperaturile ridicate vor deveni o obișnuință, iar vara s-ar putea prelungi de acum înainte
Că ne place sau nu, verile noastre vor fi din ce în ce mai călduroase, dar și mai lungi.
După canicula din iulie, meteorologii avertizează că temperaturile ridicate vor deveni o obișnuință, iar fenomele violente, care vor întrerupe perioadele de caniculă, vor face si ele parte, din cotidian.
Tot specialistii cred că vara s-ar putea prelungi până la final de septembrie.
Meteorologii au decretat deja luna iulie a acestui an ca fiind printre cele cinci cele mai călduroase din istoria măsurătorilor cu o medie pe țară de 22,1 grade Celsius.
Roxana Bojariu, climatolog Adiministrația de Meteorologie: „Încălzirea globală se vede și în acest indicator, temperatura medie a lunii iulie, pentru că temperatura medie pentru intervalul de referință 1991-2020 este cu un grad mai mare decât intervalul de referință 1961-1990, deci cu 30 de ani înainte.”
Căldura s-a resimțit cel mai tare în sudul României, la Dunăre, în Oltenia și Muntenia. Am avut luna trecută zile cu maxime de 42 de grade la umbră la Zimnicea și la Cernavodă.
La Zimnicea, de pildă au fost 13 zile de caniculă cu peste 35 C, iar media lunii, de +26,7 C, a fost cea mai ridicată medie măsurată în ultimii ani aici.
În iulie 2018 media a fost de numai +23,3 C, spre exemplu. Iar specialiștii spun că aceasta va fi noua normalitate.”
Roxana Bojariu, climatolog Adiministrația de Meteorologie: „Recordurile vor continua să cadă și cele mai multe dintre ele, majoritatea lor, vor fi recorduri care țin de această accelerare a schimbării climatice, deci vor fi recorduri cu temperaturi din ce în ce mai rdicate, în toate anotimpurile dar și cu fenomene extreme. Perioadele cu temperaturi ridicate sunt întrerupte de aceste perioade cu instabilități, când și instabilitățile sunt mult mai puternice, decât cele cu care eram obișnuiți acum mai multe decenii tocmai, pentru că, în sistemul climatic avem o cantitate sporită de energie din cauza încălzirii globale.”
În aceste condiții, experții cred că ar trebui să ne obișnuim cu veri din ce în ce mai călduroase și mai lungi.
Roxana Bojariu, climatolog Adiministrația de Meteorologie: „Noi, climatologii, vedem în șirurile de date cum luna septembrie capătă din ce în ce mai mult caracteristicile unei luni de vară și au fost în anii trecuți inclusiv valuri de căldură în luna septembrie”
Până sa ajungem în septembrie și următoarele două săptămâni se anunță fierbinți.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, clima, meteorologi, vremea, myimpact,
Dată publicare:
14-08-2023 19:12