Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Prognoza meteo pentru fiecare regiune
Finalul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie vor aduce o vreme schimbătoare în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi maxime ce vor oscila de la 10 grade, în Moldova şi Transilvania, până la 22 de grade.
Aria precipitaţiilor va rămâne extinsă pe aproape întreg intervalul următoarelor două săptămâni, reiese din prognoza de specialitate publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În Banat, la începutul intervalului, valorile termice diurne vor caracteriza o vreme mai rece decât normalul perioadei, cu o medie de 17 - 18 grade. Apoi, la mijlocul primei săptămâni, vremea se va încălzi uşor, iar valorile maxime se vor apropia de cele specifice perioadei, cu medii de 22 de grade. În intervalul 4-6 octombrie, vremea se va răci din nou, iar media maximelor va ajunge din nou la 18 grade. În a doua jumătate a intervalului vor mai fi alternanţe termice, în jurul datei de 9 octombrie, media valorilor diurne va ajunge în jurul a 24 de grade, după care va fi în scădere, spre 20 de grade. Valorile termice nocturne vor fi scăzute la începutul primei săptămâni, cu medii în jurul a 5 grade. Până la sfârşitul intervalului, alternanţele nu vor fi semnificative, iar mediile minimelor vor fi de 10 - 12 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în intervalul 4-7 octombrie şi după data de 10 octombrie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În Crişana, în primele zile din interval, valorile termice diurne vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod obişnuit, cu o medie de 16 grade. La mijlocul primei săptămâni, vremea se va încălzi uşor, iar valorile maxime se vor apropia de cele specifice perioadei, cu medii de 19 - 20 de grade. În intervalul 4-6 octombrie, valorile termice vor fi din nou în scădere, cu o medie a maximelor care va ajunge la 18 grade. În a doua jumătate a intervalului vor mai fi variaţii termice. Astfel, în data de 9 octombrie, media valorilor diurne va ajunge în jurul a 23 de grade, iar apoi va fi în scădere spre 20 de grade. Valorile termice nocturne vor fi scăzute la începutul primei săptămâni, cu medii în jurul a 5 grade. Până la sfârşitul intervalului, alternanţele nu vor fi semnificative, iar mediile minimelor vor fi de 9 - 11 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată în intervalul 3-7 octombrie şi după data de 10 octombrie.
În Transilvania, până spre mijlocul acestei săptămâni, valorile termice diurne vor fi în creştere de la medii de 10 - 11 grade, spre medii de 22 de grade. Ulterior, până la sfârşitul intervalului, vor fi variaţii termice, iar mediile maximelor vor oscila între 18 şi 22 de grade, cu cele mai mari valori în jurul datei de 9 octombrie. Valorile termice nocturne vor fi scăzute la începutul primei săptămâni, cu medii între 2 şi 6 grade. Până la sfârşitul intervalului, mediile minimelor termice vor oscila între 8 şi 11 grade, cu valori mai mari în jurul datei de 5 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată la începutul primei săptămâni, precum şi în intervalul 4-7 octombrie.
În Maramureş, până în jurul datei de 3 octombrie, valorile termice diurne vor fi în creştere - de la medii de 12 grade, spre 18 - 19 grade. Până la sfârşitul intervalului de prognoză vor fi variaţii termice, iar mediile maximelor vor oscila între 18 şi 22 de grade, cu cele mai mari valori în jurul datei de 10 octombrie. Valorile termice nocturne vor fi scăzute la începutul primei săptămâni, cu medii între 3 şi 6 grade. Până la sfârşitul intervalului, alternanţele nu vor fi semnificative, iar mediile minimelor se vor încadra între 8 şi 11 grade, cu valori mai mari în jurul datei de 4 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată la începutul primei săptămâni, în intervalul 4-7 octombrie, dar şi după data de 10 octombrie.
În Moldova, în următoarele zile, valorile termice maxime vor fi în creştere, de la medii de 10 - 11 grade, spre medii de 21 de grade. Ulterior, până la sfârşitul intervalului, vor fi alternanţe termice, iar mediile maximelor vor oscila între 17 şi 22 de grade, cu cele mai mari valori în jurul datei de 9 octombrie. Valorile termice nocturne vor fi scăzute la începutul primei săptămâni, cu medii între 5 şi 7 grade, dar vor ajunge la 11 grade, cu valori mai mari în jurul datei de 5 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată la începutul primei săptămâni şi în intervalul 4-7 octombrie.
În Dobrogea, până în jurul datei de 4 octombrie, valorile termice diurne vor fi în creştere. De la medii de 17 grade se va ajunge la 24 de grade. Până la sfârşitul intervalului vor fi variaţii termice, iar mediile maximelor vor oscila între 22 şi 24 de grade, cu cele mai mari valori în jurul datei de 9 octombrie. Valorile termice nocturne vor fi scăzute la începutul primei săptămâni, cu medii între 9 şi 11 grade. Până la sfârşitul intervalului, mediile minimelor vor fi de 13 - 16 grade, cu valori mai ridicate în jurul datei de 5 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată la începutul primei săptămâni şi în intervalul 5-8 octombrie.
În Muntenia, în această săptămână, valorile maxime vor fi în creştere - de la medii de 15 - 16 grade la 24 de grade. Apoi, până la sfârşitul intervalului, vor fi variaţii termice, iar mediile valorilor diurne vor oscila între 21 şi 24 de grade, cu cele mai mari în jurul datei de 9 octombrie. Temperaturile nocturne vor fi scăzute la începutul primei săptămâni, cu medii între 7 şi 9 grade. Până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, alternanţele nu vor fi semnificative, iar mediile minimelor vor fi de 10 - 13 grade, cu valori mai mari în jurul datei de 5 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată la începutul primei săptămâni şi în intervalul 5-7 octombrie.
În Oltenia, în primele zile din interval, valorile maxime vor fi în creştere de la 19 - 20 de grade, spre medii de 23 de grade. După această perioadă se vor semnala variaţii termice, dar mediile valorilor diurne vor oscila între 22 şi 24 de grade, cu cele mai mari valori în jurul datei de 9 octombrie. Valorile termice nocturne vor fi scăzute la începutul primei săptămâni, cu medii între 6 şi 9 grade. Până la sfârşitul intervalului, minimele se vor încadra între 10 şi 13 grade, cu valorile mai mari în jurul datei de 5 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată la începutul primei săptămâni şi în intervalul 4-7 octombrie.
La munte, până la jumătatea săptămânii în curs, valorile termice vor avea o tendinţă de creştere. Astfel, mediile maximelor vor ajunge de la 5 - 6 grade la 13 - 14 grade, iar cele ale minimelor de la 0 grade la 6 - 7 grade. Ulterior, variaţiile termice vor fi nesemnificative, iar mediile valorilor diurne vor varia între 12 şi 14 grade, iar cele nocturne între 5 şi 7 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată la începutul primei săptămâni şi în intervalul 4-7 octombrie, dar condiţiile se menţin şi după data de 10 octombrie.
Specialist de la ANM: ”Ciclonul Ashley nu a existat, nu există. Nu este cazul. Acesta încă nu s-a născut”
Ciclonul de care s-a temut toată lumea în weekend s-a dovedit mai slab decât se așteptau specialiștii.
Corespondentul PRO TV Claudia Nițoi a stat de vorbă cu meterologul de serviciu Meda Andrei despre așa-zisul ciclon Ashley, fenomen care a fost anunțat prima dată de ministrul Mediului Mircea Fechet.
Reprezentantul ANM spune că ”ciclonul Ashley” nu a existat niciodată.
Meda Andrei, ANM: ”Ashley nu a existat, nu există! Este vorba de un nume pe care ar putea să-l ia un ciclon dinspre Oceanul Atlantic dacă va îndeplini niște condiții. Adică intensificări ale vântului de peste 100km/h precipitații abundente. Nu este cazul! Acesta încă nu s-a născut, dar la un moment dat, când se va naște, este primul pe listă. Iar ceea ce se întâmplă la noi în țară, cu mâna pe suflet, ca să zic așa, o spun, nu are nicio legătură cu un astfel de ciclon. Dar, la noi în țară - și nu numai - plouă atunci când există un ciclon și nu plouă atunci când este un anticiclon. Deci mai tot timpul pe continentul european sunt cicloni și anticiclon. Când sunt mai slabi, plouă mai puțin. Când sunt mai intenși plouă mai mult.”
Pe 26 septembrie, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost primul oficial guvernamental care anunța că ”ciclonul Ashley va afecta România”.
”Am primit ultimele informaţii legate de situaţia hidro-meteorologică din ţară, mai ales în contextul influenţei ciclonului Ashley, care va afecta România în următoarele zile”, declara ministrul Fechet, după ședința de Guvern.
Declarația completă a ministrului Fechet despre ciclonul Ashley poate fi citită AICI.