Cum va fi vremea de Crăciun, de Revelion și de Bobotează

×
Codul embed a fost copiat

Vremea se va răci în perioada următoare în majoritatea regiunilor, cele mai reci zile şi nopţi fiind de Crăciun, dar şi în prima săptămână din luna ianuarie 2019.

În Banat, la începutul intervalului, vremea se va răci, astfel în prima zi de Crăciun, media regională a temperaturii maxime va fi de 1 grad. Ulterior, temperatura va creşte uşor, iar pe 28 - 29 decembrie se va atinge o medie a valorilor maxime de 4 - 5 grade. În a doua jumătate a intervalului, tendinţa va fi de răcire uşoară şi treptată, până la o medie a temperaturilor maxime de 0 - 1 grad. Evoluţia va fi asemănătoare şi în ceea ce priveşte temperaturile minime. Intervalul debutează cu o scădere de aproximativ 4 grade, astfel că până spre finalul săptămânii media acestora va oscila între -2 şi 0 grade, iar în cea de-a doua săptămână aceeaşi tendinţă de răcire va aduce minime regionale între -6 şi -4 grade. Vor fi precipitaţii însemnate cantitativ în prima zi a intervalului, iar apoi probabilitatea pentru precipitaţii slabe cantitativ se va menţine pe parcursul întregului interval.

În Crişana, la începutul perioadei de prognoză, vremea se va răci, astfel de la o medie a temperaturilor maxime de 5 - 6 grade, se va ajunge la zero grade. Ulterior, temperatura va creşte uşor, iar pe 28 şi 29 decembrie se va atinge o medie a valorilor maxime de 3 - 4 grade. Scăderea de temperatură va fi semnificativă şi la valorile minime, astfel că pentru dimineaţa de 25 decembrie, media regională va fi de la -5 la -4 grade. Minimele termice vor fi mai ridicate în perioada 26 - 30 decembrie, cu o medie ce va oscila între -3 şi -1 grad. Pentru a doua săptămână tendinţa de răcire se va resimţi şi la valorile minime, media urmând să coboare spre -6 grade. Precipitaţiile vor fi însemnate cantitativ la începutul intervalului, dar ulterior probabilitatea pentru acestea, slabe cantitativ, se va menţine ridicată în cea mai mare parte a intervalului.

În zona Transilvaniei, vremea va intra într-un proces de răcire la începutul perioadei. Media valorilor maxime va scădea, astfel, de la 3 - 4 grade până spre -3 grade pe 25 decembrie. După această zi mai rece, până la finalul săptămânii, media maximelor va creşte la 1 - 2 grade şi nu vor mai fi variaţii semnificative. La începutul lunii ianuarie este prognozată o nouă scădere a temperaturii, ce va aduce maxime uşor negative, în medie, de la -3 la -2 grade. Minimele termice vor fi în jur de -4 grade, pe 25 şi 26 decembrie, apoi până la finalul săptămânii, media va urca uşor spre -1 grad, pentru ca în a doua săptămână tendinţa să fie de scădere, până la o medie regională a acestora de -8 grade. Vor fi precipitaţii însemnate cantitativ la începutul intervalului, dar după aceea probabilitatea se va menţine ridicată în cea mai mare parte a intervalului, dar mai ales în prima săptămână.

În Maramureş, prima zi a intervalului va debuta cu valori termice diurne apropiate de normalul perioadei, în medie de 3 grade, dar în zilele de Crăciun vremea va fi rece cu medii ale maximelor între -2 şi zero grade, şi ale minimelor în jurul valorii de -4 grade. Apoi, până la finalul primei săptămâni temperatura aerului va fi constantă, în medie cu valori diurne de 1 - 2 grade şi nocturne de la -2 şi -1 grad. În săptămâna 31 decembrie 2018 - 6 ianuarie 2019, vremea va intra într-un proces de răcire treptată, astfel încât media maximelor va fi în scădere de la zero grade spre -3 grade, iar cea a minimelor de la -4 până în jurul a -8 grade. În prima zi vor fi precipitaţii însemnate cantitativ, dar probabilitatea ca temporar să apară precipitaţii, în general slabe cantitativ, şi în restul intervalului va fi ridicată.

Citește și
viscol
Cod galben de ninsori şi viscol în două județe. Atenționare nowcasting de la ANM
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

În Moldova, în prima săptămână, valorile termice vor fi în general apropiate de cele specifice perioadei, maximele se vor situa în medie între 1 şi 3 grade, iar minimele între -3 şi -1 grad. Excepţie va face prima zi de Crăciun şi noaptea de 25 spre 26 decembrie, când temperaturile vor fi puţin mai scăzute, cele diurne în jur de -1 grad, iar cele nocturne spre -6 grade. În săptămâna 31 decembrie 2018 - 6 ianuarie 2019, vremea va intra într-un proces de răcire treptată, astfel încât media maximelor va fi în scădere de la zero grade spre o oscilaţie de la -3 la -2 grade, iar cea a minimelor de la ecartul cuprins între -4 şi -3 grade, spre -8 grade. Precipitaţii local moderate cantitativ se vor semnala în prima zi, dar probabilitatea ca temporar să apară precipitaţii slabe cantitativ şi în restul intervalului va fi ridicată.

În zona Dobrogei, prima zi a intervalului va debuta cu valori termice diurne uşor mai ridicate decât normalul perioadei, în medie în jurul valorii de 7 grade, dar în zilele de Crăciun vremea se va răci, astfel încât se vor înregistra medii ale maximelor de 2 - 3 grade şi ale minimelor, în noaptea de 25 spre 26 decembrie, în jurul valorii de -4 grade. Până la începutul anului 2019, temperatura aerului va fi constantă, în medie cu valori diurne de 2 - 4 grade şi nocturne între de -2 şi zero grade. După data de 2 ianuarie este posibilă o uşoară scădere a regimului termic, spre medii ale maximelor de 0 - 1 grad şi ale minimelor între -4 şi -3 grade. Precipitaţii slabe cantitativ vor fi în prima zi, dar trecător şi pe arii restrânse, precum şi în zilele de 28 şi 29 decembrie şi în perioada 2 - 5 ianuarie.

În Muntenia, în prima zi a intervalului, vor fi valori termice diurne uşor mai ridicate decât normalul perioadei, în medie în jurul valorii de 6 grade, urmând ca în prima zi de Crăciun şi în noaptea de 25 spre 26 decembrie, temperatura aerului să scadă uşor spre medii ale maximelor de două grade, respectiv ale minimelor în jurul a -6 grade. Apoi, până la începutul anului 2019, regimul termic nu va avea variaţii semnificative şi va fi apropiat de cel specific perioadei, cu maxime în medie între 2 şi 4 grade, şi minime între -4 şi -1 grad. După data de 2 ianuarie este posibilă o răcire uşoară, astfel că valorile diurne să tinda spre medii de zero grade, iar cele nocturne spre o medie în jurul valorii de -6 grade. Precipitaţii slabe cantitativ vor fi în prima zi, dar trecător şi pe arii restrânse şi în zilele de 28 şi 29 decembrie, respectiv în perioada 2 - 5 ianuarie.

Pentru regiunea Olteniei, prognoza relevă că prima zi a intervalului va debuta cu valori termice diurne uşor mai ridicate decât normalul perioadei, în medie în jurul valorii de 6 grade, dar în prima zi de Crăciun şi în noaptea de 25 spre 26 decembrie vremea se va răci, astfel încât se vor înregistra medii ale maximelor de 1 grad, respectiv ale minimelor în jurul valorii de -5 grade. Ulterior, până la începutul anului 2019, temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative şi va fi apropiată de cele specifice perioadei, în medie cu valori diurne de 3 - 5 grade şi nocturne între -3 şi -1 grad. După data de 2 ianuarie este posibilă o uşoară scădere a regimului termic, spre medii ale maximelor de 0 - 2 grade şi ale minimelor între -5 şi -4 grade. Vor fi precipitaţii slabe cantitativ în prima zi, dar trecător şi pe arii restrânse, posibil, şi în zilele de 28 şi 29 decembrie, dar şi în perioada 2 - 5 ianuarie.

La munte, pe tot parcursul intervalului de prognoză, vremea va fi rece, cu temperaturi negative, atât pe timpul zilelor, cât şi în cursul nopţilor. Astfel, maximele vor fi cuprinse, în medie, între -10 şi -2 grade, cu cele mai scăzute valori în prima zi de Crăciun, iar media minimelor se va încadra între -12 şi -6 grade, nopţile cele mai reci fiind cele din 25 spre 26 decembrie, 26 spre 27 decembrie, dar şi cele din perioada 4 - 6 ianuarie. Precipitaţii însemnate cantitativ se vor semnala în prima zi a intervalului de prognoză, dar temporar şi pe arii restrânse şi în restul intervalului.

Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Vremea 24 decembrie 2018. Maximele vor ajunge la 7 grade în Ajunul Crăciunului
Vremea 24 decembrie 2018. Maximele vor ajunge la 7 grade în Ajunul Crăciunului

Luni, ploile se extind, se face mai frig decât duminică şi vântul prinde putere din a doua parte a zilei. La munte o să avem ninsori abundente şi viscol. La noapte mai apar ceva precipitaţii, iar minimele scad simţitor.

Cod galben de ninsori şi viscol în două județe. Atenționare nowcasting de la ANM
Cod galben de ninsori şi viscol în două județe. Atenționare nowcasting de la ANM

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, atenţionări nowcasting Cod galben de ninsori şi viscol valabile în orele următoare în zonele de munte din judeţele Suceava şi Caraş-Severin.

Bărbat găsit mort în bazinul decantor din gospodărie. Cum s-a petrecut tragedia
Bărbat găsit mort în bazinul decantor din gospodărie. Cum s-a petrecut tragedia

Vremea rea a făcut şi o victimă colaterală. Un bărbat din Mureş a murit înecat într-un bazin decantor din curtea gospodăriei. Se pare că omul a alunecat în timp ce încerca să cureţe zăpadă şi a căzut în canal.

Întârzieri la zborurile de pe Otopeni, din cauza ninsorii şi viscolului
Întârzieri la zborurile de pe Otopeni, din cauza ninsorii şi viscolului

Vremea rea afectează şi cursele aeriene.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.