Un val de aer nord-african loveşte România. Zonele unde se anunţă furtuni violente
Vremea va fi mult mai caldă săptămâna viitoare în cea mai mare parte a ţării, temperaturile urmând să atingă valori de până la 30 de grade Celsius, mai ridicate cu 8-10 grade decât ar fi normal pentru această perioadă, precizează ANM.
"Vor fi temperaturi ridicate în continuare în majoritatea zilelor şi în cea mai mare parte a ţării. Cele mai mari valori, care vor merge până în jurul a 30 de grade Celsius, le aşteptăm în Oltenia şi Muntenia marţi după-amiaza, cel mai posibil joi şi vineri. Ziua de marţi, cu excepţia Olteniei şi a Munteniei, va aduce înnorări destul de accentuate, averse, tunete, fulgere, posibil grindină şi cantităţi de apă însemnate în majoritatea zonelor. Nu excludem astfel de fenomene nici pentru sudul ţării, însă pe spaţii mai restrânse, şi care vor apărea doar în orele serii", a precizat Cumpănaşu.
Meteorologul ANM a subliniat că şi în Bucureşti se vor semnala averse şi descărcări electrice, cel mai probabil marţi seara, după o perioadă cu temperaturi mult mai ridicate decât cele normale ale lunii aprilie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Aşa cum se va întâmpla şi pentru zona Capitalei, luni seara, dar cu probabilitate mai mare marţi seara, vor fi averse şi descărcări electrice după nişte temperaturi mult, mult mai ridicate decât cele normale în această perioadă din an. 27 de grade ar fi cea mai scăzută maximă a acestei săptămâni, iar 29 - 30 de grade, cele mai ridicate valori pe care le aşteptăm atât marţi după- amiaza cât şi joi şi vineri, cel mai probabil. În Bucureşti vor fi 27 de grade Celsius luni şi miercuri, dar între 28 şi 30 de grade marţi, joi, vineri şi sâmbătă. În Capitală, în aceste zile sunt cu circa 10 grade peste normă, iar în restul ţării cu 8 -10 grade, în medie. Ele sunt de fapt temperaturi de iulie", a spus specialistul ANM.
Potrivit sursei citate, sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii mai vor fi caracterizate de un regim termic peste normal cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius şi ploi de scurtă durată în toată ţara.
"Tendinţa pentru sfârşitul săptămânii şi începutul săptămânii următoare ar fi aceea de un regim termic peste normal, putem să spune o vreme caldă, ceea ce înseamnă valori ce merg în jurul sau chiar peste 25 de grade, cu probabilitate destul de mare să se semnaleze ploi de scurtă durată mai peste tot în ţară", a adăugat Cumpănaşu.
Specialistul ANM susţine că temperaturi de 30 de grade Celsius au mai fost înregistrate în luna aprilie, în ultimele decenii, chiar şi în aprilie 2016 şi doar către sfârşitul lunii ci chiar în primele zile ale lui aprilie, maxima absolută a acestei luni fiind de peste 35 de grade Celsius.
"Ce este deosebit acum? Este o masă de aer cald care persistă în cea mai mare parte a Europei, chir şi în ţări precum Belgia, Olanda, Germania sau Polonia, unde în aceste zile s-au înregistrat recorduri de temperatură. Au fost temperaturi de 28 - 29 de grade, în Franţa de 30 şi peste 30 de grade, în Italia de asemenea. Este o masă de aer de provenienţă nord-africană care în structura atmosferică dominată de un câmp de presiune ridicată s-a menţinut şi se va menţine şi în zilele următoare", a explicat Teodora Cumpănaşu.
Întrebată dacă ar trebui să ne obişnuim în anii următori cu astfel de temperaturi în aprilie, meteorologul ANM a răspuns: "Deja în comunitatea meteorologică internaţională a apărut această temere, pentru că era mai puţin de aşteptat ca în luna aprilie să fie un val de căldura atât de persistent şi pe o suprafaţă atât de mare a Europei şi semnalele nu sunt încurajatoare pentru vara care urmează".
Datele statistice arată că maxima absolută pentru luna aprilie s-a înregistrat în 1985 la Bechet, respectiv 35,5 grade Celsius, iar la Alexandria au fost 34,9 grade în anul 1934. Tot în 1985, maximele termice au depăşit 34 de grade la Calafat şi Drobeta Turnu Severin.
Prognoza pentru următoarele 2 săptămâni
Meteorologii au dat publicității prognoza pentru următoarele două săptămâni, valabilă în perioada 23 aprilie - 6 mai.
Astfel, vremea va fi în general caldă, cu valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, relevă prognoza de specialitate, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) și citată de Agerpres.
În Banat, majoritatea zilelor din intervalul de referinţă, în special până în data de 2 mai, va fi caracterizată de o vreme cu mult mai caldă decât normal în această perioadă din an, cu temperaturi maxime de 25 - 28 de grade, în medie regională.
Valori uşor mai mici, dar menţinându-se totuşi peste mediile climatologice se vor înregistra în 24 şi 27 aprilie şi posibil în ultimele zile ale perioadei de prognoză, când sunt estimate temperaturi diurne medii de 22 - 24 de grade. În privinţa regimului termic nocturn, valorile se vor situa peste cele specifice perioadei, cu minime în general de 10 - 14 grade.
Probabilitatea pentru ploi (de scurtă durată, asociate în general instabilităţii atmosferice) va fi mai mare în data de 24 aprilie, în intervalele 26 - 27 aprilie şi 2 - 6 mai, perioade când vor fi posibile izolat şi cantităţi de apă mai însemnate.
În Crişana, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, în special până în data de 2 mai, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, cu maxime de 24 - 27 de grade, în medie regională. Valori uşor mai scăzute, dar menţinându-se totuşi peste cele normale, se vor înregistra în 24 şi 27 aprilie şi posibil în ultimele zile ale perioadei de prognoză, când sunt estimate temperaturi diurne medii de 22 - 24 de grade.
În ceea ce priveşte temperaturile minime, acestea se vor situa peste cele normale, urmând a se înregistra valori de 10 - 12 grade, în medie. Probabilitatea pentru ploi (de scurtă durată, asociate în general instabilităţii atmosferice) va fi mai mare în intervalele 23 - 24 şi 26 - 27 aprilie, dar şi după data de 2 mai, perioade când vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.
În Transilvania, media valorilor termice diurne se va menţine, în cea mai mare parte a intervalului, cu mult peste cea climatologic specifică acestei perioade din an, cu valori în general de 23 - 26 de grade. Pentru zilele de 24 şi 27 aprilie şi posibil către sfârşitul celor două săptămâni de prognoză sunt de aşteptat temperaturi uşor mai scăzute, dar în continuare peste cele normale, maxime în medie de 20 - 22 de grade.
Regimul termic nocturn, relativ constant de-a lungul perioadei de prognoză, va fi caracterizat de valori medii de 6 - 10 grade. În zilele de 24 şi 27 aprilie şi posibil după data de 2 mai, probabilitatea pentru averse de ploaie va fi relativ ridicată şi nu sunt excluse cantităţi de apă izolat mai însemnate. În restul intervalului ploi de scurtă durată vor fi posibile pe spaţii mici, în orele după-amiezilor.
În Maramureş, majoritatea zilelor din intervalul de referinţă va fi caracterizată de o vreme cu mult mai caldă decât normal pentru perioada din an, cu temperaturi maxime de 23 - 26 de grade, în medie regională. Valori mai coborâte, dar menţinându-se în general peste mediile climatologice, se vor înregistra în 24 şi 27 aprilie şi posibil în ultimele zile ale perioadei de prognoză, când sunt estimate temperaturi diurne medii de 21 - 23 de grade.
Estimările indică un regim termic nocturn peste cel specific perioadei, cu minime în general de 9 - 11 grade. Probabilitatea pentru ploi (în general de scurtă durată, asociate instabilităţii atmosferice) va fi mai mare în intervalele 23 - 24 şi 26 - 27 aprilie, dar şi după data 2 mai, perioade când vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.
În Moldova, vremea deosebit de caldă va predomina în cea mai mare parte a intervalului, astfel că media temperaturilor maxime va fi de 23 - 27 de grade. Excepţie vor face zilele de 24 şi 27 aprilie şi posibil sfârşitul perioadei de prognoză când se vor înregistra valori mai scăzute, de 21 - 23 de grade, mediat regional, temperaturi care se menţin totuşi peste cele climatologic specifice.
Regimul termic nocturn se va situa, pe tot parcursul intervalului, peste cel normal în această perioadă din an, cu medii ale valorilor minime de 9 - 12 grade.
Probabilitatea pentru ploi va fi în general redusă pe perioada celor două săptămâni. Averse cu caracter local se vor semnala în zilele de 24 şi 27 aprilie.
În Dobrogea, pe tot parcursul intervalului, valorile de temperatură nu vor avea variaţii importante, menţinându-se peste cele climatologic specifice, cu maxime diurne de 21 - 25 de grade, în medie regională. Aceeaşi tendinţă este estimată şi pentru regimul termic nocturn, caracterizat de valori medii de 10 - 14 grade.
Probabilitatea pentru ploi va fi în general redusă pe perioada celor două săptămâni; ploi de scurtă durată, pe spaţii mici, se vor semnala în data de 24 aprilie şi în intervalul 4 - 6 mai.
În Muntenia, pe întreaga perioadă a celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele normale la sfârşit de aprilie şi început de luna mai. Temperaturile maxime vor fi în medie de 24 - 27 grade, dar vor fi şi zile, în special în perioada 24 aprilie - 2 mai, în care vor fi posibile valori chiar mai ridicate, spre medii în jurul a 29 - 30 de grade la câmpie.
În aceeaşi tendinţă vor evolua şi minimele nocturne ce se vor situa peste mediile multianuale, valori în marea lor majoritate în ecartul 9 - 12 grade. În ansamblu, intervalul de referinţă va avea o probabilitate redusă de ploaie. Averse cu caracter local vor fi în 24 aprilie, 27 aprilie şi, posibil, la sfârşitul celor două săptămâni.
În Oltenia, majoritatea zilelor din intervalul de referinţă vor fi caracterizate de o vreme mai caldă decât normal pentru perioada din an, cu temperaturi maxime de 23 - 27 de grade, în medie regională. Vor fi şi zile, în special în perioada 24 aprilie - 2 mai, în care vor fi posibile valori chiar mai ridicate, spre medii în jurul a 29 de grade la câmpie.
Estimările indică un regim termic nocturn peste cel specific pentru sfârşitul lunii aprilie şi începutul de mai, cu minime în general de 10 - 13 grade. Probabilitatea pentru ploi locale (de scurtă durată, asociate instabilităţii atmosferice) va fi mai mare în perioada 26 - 28 aprilie, dar şi după data de 2 mai.
La munte, valorile de temperatură se vor menţine în cea mai mare parte a intervalului mai ridicate decât cele normale în această perioadă din an, cu variaţii nesemnificative de o zi la alta; maximele diurne vor fi de 14 - 18 grade, iar minimele de 4 - 8 grade, temperaturi uşor mai mici fiind posibile în zilele de 27 şi 28 aprilie. Faţă de aceste valori mediate pe întreaga zonă montană, la altitudini mai mici, în general sub 1.400 de metri, sunt de aşteptat temperaturi chiar mai ridicate, medii diurne în jurul a 20 de grade.
Probabilitatea pentru averse de ploaie va fi mai ridicată în cursul după-amiezelor. În special în zilele de 24 şi 27 aprilie şi după data de 2 mai, ploile vor fi mai frecvente şi local mai însemnate cantitativ.
Sursa: Agerpres
Etichete: meteo, prognoza meteo, anm, vremea de 1 Mai,
Dată publicare:
24-04-2018 10:31