Ger cumplit in Romania: faleza de gheata si rauri care fierb ca un ceai. Minima diminetii: -27 grade

×
Codul embed a fost copiat

Gerul persista in judetul Covasna, meteorologii consemnand, duminica dimineata, o minima de aproape -27 de grade Celsius la Intorsura Buzaului si -22 grade la Sfantu Gheorghe.

11:00  Potrivit reprezentantilor dispeceratului Statiei de meteorologie de la Intorsura Buzaului, valorile de temperatura au coborat, duminica dimineata, pana la -26,6 de grade Celsius.

Ger a fost, duminica dimineata, in tot judetul Covasna, la orele 00.09 minimele inregistrate fiind de -21 grade Celsius la Sfantu Gheorghe, -17 grade Celsius la Baraolt si -18 grade la Targu Secuiesc.

Este a doua zi consecutiv cu valori foarte scazute din aceasta iarna, in cursul zilei de sambata inregistrandu-se -26,2 grade Celsius la Intorsura Buzaului.

Meteorologii se asteapta ca frigul sa persiste si in urmatoarele zile.

Citește și
Iarna
Val de ger siberian in Moldova. Doi barbati au murit, dupa ce temperaturile au scazut la -21 grade
Ministrul de externe al Turciei face un anunț șoc, după o vizită la Moscova: "Nu există scăpare"

In luna ianuarie recordul in aceasta zona a fost inregistrata in 1963 si 1990 cand termometrele aratau -35,5 grade Celsius.

Cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata la Intorsura Buzaului a fost in februarie 2005, cand in zona erau -36 grade Celsius.

07:00 Gerul si-a aratat coltii inca din prima noapte sub incidenta codului galben. Cele mai scazute temperaturi s-au inregistrat la Intorsura Buzaului, unde la 5 dimineata erau aproape - 26 de grade Celsius.

A fost ger cumplit si in Moldova, cu -25 de grade la Radauti si -20 la Bacau si la Botosani.

Nici in sudul tarii nu a fost mai bine, la Bucuresti, in  Baneasa, mercurul termometrelor coborand pana la -22 de grade.

Si este posibil ca la primele ore ale diminetii sa avem temperaturi si mai mici, pentru ca minimele se inregistreaza in zori.

Va fi la fel, poate si mai frig, pana pe 3 februarie, iar persoanele cele mai vulnerabile - cardiacii, batranii si copiii - ar trebui sa evite pe cat posibil sa iasa din casa.

Autoritatile locale iau de asemenea masuri speciale pentru salvarea persoanelor fara adapost.

Sambata, 28.01.2012

Romania ingheata pentru o saptamana. Meteorologii au emis o avertizare de cod galben pentru temperaturi extreme de care vom avea parte pana pe 3 februarie.

Vor fi - 30 de grade in depresiunile montane. Si in multe localitati termomentrele vor arata - 20 de grade. Aproape toata tara este afectata de acest val de frig. Avertizarea meteorologilor vizeaza 37 de judete.

La polul frigului de la noi, Intorsura Buzaului, termometrele au incremenit sambata la o temperatura ce te face sa tremuri numai cand o auzi: sambata dimineata la ora 8.30 se inregistrau - 26 de grade Celsius.

Orice picatura de apa se transforma in gheata instantaneu pe o asemenea vreme. Iar un parau de munte, in care de obicei iti ingheata mana, pare un ceai cald care da in clocot in aerul inghetat.

Si Moldova dardaie inca de ieri, cand s-a instalat acolo gerul.

La Botosani, sambata dimineata erau -18 grade si, daca n-ar fi fost fumul care sa se inalte pe hornuri, nimic nu s-ar fi miscat in peisaj. Doar batranii, care au mai vazut astfel de ierni, se mai incumetau sa iasa din case.

La Iasi, numai sambata dimineata, la Spitalul de Urgenta au ajuns 10 pacienti care acuzau dureri de piept din cauza aerului deosebit de rece.

Gerul napraznic de la malul marii a facut valurile sa inghete de indata ce izbeau tarmul. Faleza parea toata de gheata. La fel si Cazinoul.

In zonele in care iarna este in fiecare an crunta, localnicii stiu ca daca nu pregatesc fan si apa incalzita pentru animale, risca sa le gaseasca inghetate. Pentru multi, ele sunt singura sursa de venit.

Meteorologii anunta pentru aceasta noapte - 27 de grade in curbura Carpatilor si - 20 de grade in Moldova.

COD GALBEN DE GER

In intervalul 28 ianuarie - 3 februarie, meteorologii au emis cod galben de vreme geroasa. Temperaturile minime vor cobori pana la -25 de grade Celsius. Iata care este prognoza pentru urmatoarele zile.

Noaptea de sambata spre duminica

Vremea va fi geroasa in cea mai mare parte a tarii. Temperaturile minime vor fi cuprinse intre -20 si -10 grade, mai coborate in estul Transilvaniei, pana in jur de -26 de grade, dar si mai ridicate in Banat si Crisana.

Cerul va fi partial noros in sudul extrem al tarii si mai mult senin in rest. Vantul va sufla slab si moderat. Izolat va fi ceata, asociata cu depunere de chiciura.

Duminica, 29 ianuarie

Vremea se va mentine deosebit de rece, geroasa, mai ales noaptea si dimineata in majoritatea zonelor tarii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -12 si -2 grade, iar cele minime intre -23 si -13 grade, mai coborate in depresiuni, unde vor ajunge pana la -27 de grade.

Valori mai ridicate se vor inregistra in Banat si Crisana, unde vor fi maxime intre -1 si 3 grade si minime intre -12 si -6 grade.

Cerul va fi variabil la senin, cu unele innorari in sudul extrem, iar noaptea si in regiunile estice, unde doar izolat va fulgui.
Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari in Dobrogea, cu viteze de pana la 35-40 km/h si pe crestele montane.

Dimineata si noaptea vor fi conditii de ceata asociata cu depunere de chiciura.

Luni, 30 ianuarie

Vremea se va mentine geroasa. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -13 si -3 grade, iar cele minime in general intre -25 si -15 grade.

In partea de vest a teritoriului se vor inregistra in continuare valori usor mai ridicate, atat ziua, cat si noaptea. Cerul va fi variabil, cu innorari temporare in Oltenia, Moldova si Dobrogea, unde vor fi posibile fulguieli.

Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari in sud-estul teritoriului si in zona montana inalta. Izolat se va semnala ceata asociata cu depunere de chiciura.

Marti, 31 ianuarie

Vremea va fi in continuare deosebit de rece, cu maxime termice in general intre -12 si -2 grade si minime intre -25 si -15 grade, izolat mai coborate in zonele joase, dar si mai ridicate in Banat si Crisana.

Cerul va fi variabil, cu unele innorari in estul si sudul tarii, unde izolat va fulgui. Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari in Dobrogea, Baragan si sudul Moldovei.

Cu precadere dimineata si noaptea pe arii restranse va fi ceata, asociata cu depunere de chiciura.

Miercuri, 1 februarie

Va fi in continuare o vreme deosebit de rece. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -13 si -3 grade, iar cele minime intre -22 si -12 grade, mai coborate in depresiuni pana la -28 de grade.

Cerul va fi partial noros in sudul si estul teritoriului, unde izolat va fulgui si variabil in rest. Vantul va sufla slab si moderat. In special dimineata si noaptea in zonele joase va fi ceata.

Iata cum va fi vremea la munte

In perioada 28 ianuarie-3 februarie, la munte cerul va fi variabil spre senin, cu unele innorari noaptea in Carpatii Orientali, unde doar izolat va fulgui.

Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari pe creste. Dimineata si noaptea, pe vai si in depresiuni, vor fi conditii de ceata asociata cu depunere de chiciura.

Articol recomandat de sport.ro
Cine sunt posibilele adversare ale României din optimile EURO 2024! Cinci variante: 4 campioane mondiale și europene + coșmarul lui Hagi!
Cine sunt posibilele adversare ale României din optimile EURO 2024! Cinci variante: 4 campioane mondiale și europene + coșmarul lui Hagi!
Citește și...
Gerul loveste napraznic si tarile vecine. Chiar si in Turcia va fi extrem de frig
Gerul loveste napraznic si tarile vecine. Chiar si in Turcia va fi extrem de frig

Daca va consoleaza ca si capra vecinilor sufera, atunci aflati ca Romania nu e decat o mica parte din zona vasta asupra careia s-a abatut un val de frig extrem. Bulgaria, Republica Moldova, Rusia, Ucraina si chiar Turcia dardaie solidar cu noi.

Val de ger siberian in Moldova. Doi barbati au murit, dupa ce temperaturile au scazut la -21 grade
Val de ger siberian in Moldova. Doi barbati au murit, dupa ce temperaturile au scazut la -21 grade

Moldova a inghetat de frig joi noapte, din cauza unul val de aer polar, care se va intinde in urmatoarele zile peste toata tara.

Viscolul si gerul au lasat fara curent electric mai multe localitati din tara
Viscolul si gerul au lasat fara curent electric mai multe localitati din tara

Pe langa frig, mai este si bezna in sute de localitati din sudul tarii. Cablurile de inalta tensiune si chiar si stalpii de electricitate au cedat in fata vantului, care a urlat cu 100 km/h, ca-n Pusta Siberiana.

Recomandări
Comisia Europeană: România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Bulgaria stă cel mai bine
Comisia Europeană: România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Bulgaria stă cel mai bine

România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro, în timp ce Bulgaria stă cel mai bine din grupul statelor care vor să introducă moneda europeană, unde se mai află Cehia, Ungaria, Polonia și Suedia.

 

Elena Lasconi a câștigat, din primul tur, alegerile pentru funcția de președinte al USR, cu peste 68% din voturi
Elena Lasconi a câștigat, din primul tur, alegerile pentru funcția de președinte al USR, cu peste 68% din voturi

Elena Lasconi a câștigat alegerile interne din USR pentru funcția de președinte al Uniunii Salvați România, chiar din primul tur, cu peste 65%.  

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit pe Mark Rutte în funcția de secretar general al Alianţei militare
Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit pe Mark Rutte în funcția de secretar general al Alianţei militare

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit miercuri pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei.