Capitala și 11 județe, sub cod portocaliu de ploi abundente. Când se va încălzi
Sâmbătă, în jumătatea sud-estică a ţării avem vreme severă, cu ploi abundente şi vânt intens. Pe crestele montane se anunţă ninsoare şi viscol, iar temperaturile scad foarte tare şi vom avea maxime de la 10, la cel mult 17 grade prin Câmpia de Vest.
În Dobrogea şi în Bărăgan se răceşte simţitor; o să plouă şi se pot strânge cantităţi impresionate de apă, de 80-90 l/mp. Şi vântul o să sufle tare, în special în zona Dobrogei, pe unde rafalele ar putea depăşi 90 Km/h. Temperaturile scad cu peste 10 grade faţă de vineri şi vântul sporeşte senzaţia de frig.
Şi mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei găsim vreme rea, cu ploi abundente; vânt puternic şi temperaturi în scădere. Vineri s-au înregistra 24 de grade în zonă; sâmbătă vor fi cel mult 10-11 grade.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O să plouă mult şi în centrul Moldovei; dar pe măsură ce ne apropiem de zona Bucovinei, ploile se mai domolesc. Ziua va fi puţin mai rece decât cea de vineri, cu maxime în jur de 12-13 grade.
În nord-vestul ţării apar ceva ploi în zona Transilvaniei; în timp ce prin Maramureş găsim vreme mai bună şi scurte momente însorite. Temperaturile, comparabile cu cele de vineri, se opresc pe la 15-16 grade.
Şi în ţinuturile vestice zărim puţin soarele, dar o să plouă în apropierea munţilor. Se încălzeşte faţă de ziua trecută şi maximele ajung la 17 grade.
În centrul României găsim vreme închisă şi ploi frecvente. La munte, la altitudini mari, o să ningă serios; se va depune strat de zăpadă şi vântul se va transforma în viscol.
În Oltenia aerul rece aduce temperaturi de noiembrie; ploile continuă şi vor lasă cantităţi însemnate de apă, iar vântul va avea intensificări susţinute. Vom avea cel mult 12-13 grade; însă temperaturile resimţite vor fi mult mai scăzute de atât.
Şi în sudul ţării va fi vreme tare urâtă, cu ploi abundente şi vânt puternic. Temperaturile scad dramatic: după cele 26 de grade de ieri; astăzi vor fi doar 10-11 grade.
Vreme rea şi în zona Bucureştiului, care la ora 9 intră sub avertizare cod portocaliu de ploaie şi vânt. Va ploua aproape continuu şi se vor strânge 30 de litri de apă pe metru pătrat. Vântul va suflă cu 45-55 Km/h; iar temperatura va pierde vreo 15 grade faţă de ieri.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod galben de inundaţii pentru râurile din Dobrogea, valabilă de sâmbătă de la ora 16.00 şi până duminică la ora 24.00.
INHGA semnalează "scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie".
Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din sudul şi estul judeţului Constanţa, avertizează hidrologii.
De asemenea, ei precizează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.
Capitala şi 11 judeţe din jumătatea de sud a ţării se vor afla, de sâmbătă dimineaţă, sub cod portocaliu de ploi abundente şi vânt puternic, în timp ce pentru alte 13 judeţe meteorologii au emis avertizare cod galben de ploi şi vânt puternic. De asemenea, la munte va ninge, va fi viscol şi se va depune strat de zăpadă.
Astfel, în Capitală şi în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea ploile vor fi abundente şi se vor cumula cantităţi de apă importante, în general între 40 şi 60 de litri pe metru pătrat, iar pe arii restrânse peste 80-90 de litri pe metru pătrat.
La munte vremea continuă să se răcească; precipitaţiile vin pe zone vaste şi vor fi sub toate formele. În Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la altitudini mari, se anunţă ninsori consistente; strat de zăpadă şi viscol. Rafalele de vânt vor depăşi 70 Km/h.
Începem cu Bucureştiul, care în urmă cu puţin timp a intrat sub avertizare cod portocaliu de ploaie şi vânt. Va ploua aproape continuu şi se vor strânge 30 de litri de apă pe metru pătrat; iar vântul va suflă cu 45-55 Km/h.
Maximă se opreşte pe la 10-11 grade- cu 15 grade mai puţin decât vineri
Nici duminică nu scăpăm de ploi, iar vântul mai are unele porniri, în special la începutul zilei. Vremea se menţine rece pentru această dată, deşi temperaturile cresc şi ajung pe la 15 grade.
Luni aşteptăm vreme mult mai bună, cu soare înnorări trecătoare şi 18 grade după prânz. Noaptea, însă se face cam frig: minimă ajunge la 4-5 grade.
Marţi se anunţă o zi însorită; dar rece în orele dimineţii. Vântul va fi un pic mai activ, iar temperatura va urcă din nou până la 18 grade.
La munte sâmbătă vremea continuă să se răcească; precipitaţiile vin pe zone vaste şi vor fi sub toate formele. În Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la altitudini mari, se anunţă ninsori consistente; strat de zăpadă şi viscol.
Duminică frigul persistă; apar precipitaţii locale, iar la peste 1600 de metri altitudine predomină ninsorile. Va ninge mai mult în Carpaţii de Curbură şi în estul Meridionalilor, iar pe creşte va fi viscol.
Luni vremea se îmbunează şi se încălzeşte uşor. Precipitaţiile apar sporadic, iar vântul mai are unele porniri, îndeosebi pe creşte.
Ziua de marţi ne-aduce vreme frumoasă, soare şi condiţii reduse de precipitaţii. Vântul rămâne intens la altitudini mari.