Caniculă și nopți tropicale, în România. „Cred că simt acum 57 de grade, dacă sunt 37”


Ultimul update: Luni 12 August 2019 09:09
Data publicarii: Luni 12 August 2019 07:36
Categorie: Vremea

Valul de caniculă încinge România până marți, fără pauză, pentru că aduce și fenomenul nopților tropicale, în care temperatura NU scade sub 20 de grade. În București s-au resimțit duminică 39 de grade, iar în Oltenia 40.

La amiază, centrul Bucureştiului era toropit de căldură. Oamenii îndurau cu greu secundele de aşteptare la semafor. Cu sticle de apă şi evantaie, toţi căutau un colţ de umbră. În lipsa unor duşuri sau stropitori pe stradă, aşa cum erau în anii trecuţi, s-au repezit la ţâşnitori.

Femeie: „Graznic, cred că simt acum 57 de grade, dacă sunt 37 de grade. Nu ştiu, dar 47 se rezimt precis."

Tânără: „E foarte cald, înăbuşitor."

La ora prânzului în Bucureşti au fost cam 33 de grade. Temperatura resimţită a fost mult mai mare. Mulţi au cerut ajutorul asistenţilor medicali care sunt în această perioadă în zonele aglomerate.

Bătrână: „Nu e plăcut deloc, e deranjant, mă moleşesc."

Marilena Onuș, asistent medical:Am avut azi 64 de oameni care au cerut apă şi 13 solicitări de tensiune."

Şi la Galaţi, unei femei de 60 de ani i s-a făcut rău pe stradă.

Femeie: „Nu suport căldura deloc. E foarte cald şi-n casă şi am ieşit oleacă afară. Simţeam că nu mai pot să stau. "

Dacă în oraş au fost 35 de grade, pe faleza Dunării, la orele prânzului, s-au înregistrat cam 32 de grade. Este şi motivul pentru care mulţi oameni au ieşit la plimbare.

Sudul ţării s-a copt la 40 de grade, iar zona Timișoarei, la 39.

Tânără: „Ne plimbăm prin parcuri, stăm pe la umbră, ne hidratăm, altfel e destul de greu de suportat căldura asta."

Şi în Iaşi s-a resimţit zăpuşeala, însă mulţi au ieşit la plimbare în miezul zilei.

Prof. Diana Cimpoeșu, medic şef UPU-SMURD Iaşi: „S-au prezentat în aceste zile cu temperaturi crescute mai mulţi pacienţi cu boli cardio-vasculare care au avut complicaţii. Cea mai frecventă cauza pentru care au apelat ambulanța a fost sincopa: pierdere a conştientei de scurtă durată."

Va fi din ce în ce mai cald. Meteorologii spun să ne aşteptăm pentru luni şi marţi la 36 -38 de grade. Chiar dacă suntem în luna august, cu toatea astea vorbim de tempetaruri cu 5-6 grade mai mari decât normalul acestei perioade."

Dinu Mărășoiu, meteorolog:Aceasta caniculă aduce şi disconfort termic care, în după-amiezi, va trece de pragul critic de 80 de unități."

Nici seara nu ne vom putea răcori pentru că nopţile vor fi tropicale, cu temperaturi care nu vor scădea sub 20 de grade Celsius.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO