Canicula continua in sudul tarii, temperaturile ajung pana la 36 de grade. Prognoza pentru urmatoarele zile

24-06-2017 08:00


Canicula continua in sudul tarii, temperaturile aj...
Prognoza meteo...

Vara si-a intrat in drepturi, iar in sudul tarii termometrele au arata peste 35 de grade. In centrul Capitalei oamenii au resimtit cel mai puternic temperaturile ridicate.

Afectati de caldura au fost mai ales cei care au circulat cu mijloacele de transport in comun.

Caldura a acaparat o buna parte a tarii. In sud canicula a debutat cu 35 de grade. Din cauza umezelii disconfortul termic a fost ridicat. Cel mai mult au suferit bucurestenii care au circulat cu mijloacele de transport in comun in care nu exista aer conditionat.

Caldura a facut victime si pe strazi. 50 de persoane au solicitat ambulanta in locuri publice. Dintre acestea 20 au prezentat lipotimii si sincope, conform Serviciului de Ambulanta.

Meteorologii anunta ca acesta este doar inceputul vipiei. Urmeaza o vara secetoasa, cu valuri de caldura, care vin din nordul Africii.

Gabriela Bancila, sef prognoza ANM: "Vor predomina valurile de caldura urmate de scurte perioade de timp in care furtunile vor traversa mare parte din tara sau o anumita portiune. Aceste valuri de caldura inseamna inregistrarea in mai multe zile a temperaturilor de peste 35 de grade, iar noaptea valorile termice sa nu coboare foarte mult sub 30 de grade, ceea ce inseamna o diferenta mica intre zi si noapte. Exista posibilitatea ca maximul de intensitate adus de aceste valuri de caldura sa presupuna si inregistarea unor temperaturi in jur de 40 de grade."

Prognoza pentru sambata

Avem inca o zi fierbinte in sudul si vestul tarii. In rest caldura se domoleste, iar prin Maramures, Moldova si la munte mai pot veni cateva ploi rapide, de vara. Vom avea maxime de la 26 de grade in depresiuni si in Bucovina; pana la 36 de grade prin Oltenia.

In Dobrogea si in Baragan gasim soare si vreme calda, desi temperaturile scad usor fata de ieri. La amiaza se vor inregistra cel mult 31...32 de grade, iar vantul va fi destul de activ pe litoral si in delta. In Moldova sudica si in nordul Munteniei domina atmosfera insorita; apar ceva conditii de ploaie in zona Moldovei; iar temperaturile se opresc la valori mai suportabile, de 30...31 de grade.

In nordul Moldovei si in Bucovina se anunta soare si vreme buna. Totusi e posibil sa vina si o ploaie de scurta durata, cu fenomene electrice. Maximele vor fi de la 26, la cel mult 30 de grade.

Si in nordul Transilvaniei si in Maramures apar ceva innorari si conditii de ploaie; dar in ansamblu avem timp frumos si temperaturi acceptabile.

In vestul tarii se face foarte cald: maximele urca spre 34 de grade si nu sunt semne de ploaie.

In centrul Romaniei ploile pot aparea doar in zona de munte, pe unde si vantul va sufla mai tare. In rest vom avea o zi insorita, cu temperaturi destul de ridicate.

In Oltenia avem de indurat si astazi caldura sufocanta. La amiaza revine canicula: se vor atinge 35...36 de grade, la umbra si disconfortul termic va fi ridicat.

Si in tinuturile sudice caldura va fi greu de suportat. Cel mai rau va fi in Lunca Dunarii, pe unde amiaza va fi caniculara si aerul va deveni irespirabil.

Vreme foarte calda avem si in zona Capitalei. Maxima ajunge la 33 de grade; norii vor fi rari si vantul domol. Presiunea atmosferica creste usor; dar ramane sub valoarea normala. Peste noapte se insenineaza si temperatura coboara treptat pana la 17 grade.

La munte se anunta soare, temperaturi ridicate si un vant destul de intens.
Pe seara se aduna norii si pot aduce cateva ploi rapide, de vara, in special in Carpatii Orientali si in Meridionali.

Pe litoral urmeaza un lung sir de zile calde si frumoasa. Acum, dimineata apar ceva innorari, dar mai tarziu vom avea soare si vreme excelenta de plaja. Maximele din statiuni ajung la 29 de grade; iar apa marii va avea 20...22 de grade.

Duminica, aerul fierbinte cuprinde toata tara; dupa pranz canicula se extinde in sud si in vest, pe unde si disconfortul termic va fi ridicat. Catre seara, in vest si nord-vest apar averse locale, destul de abundente, cu vijelii si grindina.

Luni instabilitatea cuprind vestul, nordul si centrul tarii, pe unde se si racoreste. Vor fi averse consistente, cu tunete si fulgere, va cadea grindina si pot aparea vijelii. In sud si in est se anunta o zi extrem de calda si o amiaza caniculara, dar pe seara vin cateva averse si aici.

Marti scapam de canicula; insa avem vreme cam instabila, cu ploi zgomotoase la deal, la munte si pe zone restranse in celelalte regiuni. Se mentin conditiile de grindina si se mai pot strange cantitati insemnate de apa.

VIDEO PROTVPLUS.RO