Zona din Romania unde turistii se pot simti ca in Austria sau Germania. "Este o minune a naturii sa fii aici"
Administratorii de partii au inteles ca trebuie sa le ofere turistilor mai mult decat domenii schiabile, daca vor sa-i atraga.
Astfel s-au dezvoltat statiunile montane mici, care le concureaza cu succes pe cele renumite de pe Valea Prahovei. In Muntii Sureanu, de pilda, turistii au cabane "Apres-ski", ca-n strainatate, iar proprietarii lor se ocupa sa-i distreze pe sportivi cu petreceri si focuri de tabara.
Dupa un drum de 5 ore din Capitala, lung de 400 de kilometri, dincolo de crengile incarcate cu zapada ale brazilor, lasam in urma semnalul telefonului si ajungem in statiunea montana Sureanu din judetul Alba. Aflata in plina dezvoltare, asezarea din creierii Muntilor Sureanu, la peste 2000 de metri altitudine, are un singur hotel de 4 stele si doua pensiuni. Zona e scaldata in liniste deplina si pare inca neatinsa de om.
"E o minune a naturii sa fii aici in Poarta Raiului", spune o femeie.
"Aici, in urma cu 5 ani, era o pasune libera unde veneau oamenii si isi pasteau animalele. Am descoperit potentialul, am vazut ca stratul de zapada ramane consistent pana in luna mai si am investit", a spus Andrei Todescu, administratorul unei pensiuni.
"E liniste, e altceva fata de statiunile montane de la noi", a spus Flavia Peciu, administratorul hotelului.
"Acest munte nu a fost cucerit decat de putin timp de catre noi. Ceea ce e in Austria sau Germania va fi si pe domeniul schiabil Sureanu", a spus un investitor, Dan Sabau.
Turistii pasionati de sporturi de iarna au la dispozitie 10 partii care insumeaza 12 kilometri, cu grade diferite de dificultate. Abonamentul pentru o zi nu depaseste 50 de lei. In plus, domeniul schiabil este impanzit de apres-ski-uri, unde schiorii pot lua masa.
"O sa demaram un proiect sa unim judetele Alba si Hunedoara printr-un nou teleschi", a spus un angajat.
Schiorii experimentati pot incerca traseele marcate prin padure. Iar cei care nu schiaza pot descoperi peisaje noi in plimbari cu snow-mobilul sau cu sania trasa de ATV.
"Am fost in mai multe locuri, dar aici e foarte fain. Aici pot cobora prin padure, ca e zapada mai mare si merge mai bine", a spus un turist.
"Lumea e atrasa de peisaj, de zona in plina ascensiune si e destul de pitoresc si frumos. Destul de liber fata de restul statiunilor", a spus o femeie.
Pretul unei nopti de cazare porneste de la 150 de lei si nu depaseste 280 de lei. Turistii se pot caza si la Manastirea Oasa, aflata in zona, unde maicutele fac un delicios balmos ardelenesc - din malai, unt, smantana si ou.