Zonă din România, supravegheată de polițiști maghiari din cauza numărului mare de turiști
Traseele turistice din zona Padiş, judeţul Bihor, sunt supravegheate în această perioadă de patrule mixte româno - maghiare.
Zona s-a aglomerat odată cu finalizarea şoselei care urcă până pe platou, iar cei mai mulţi oaspeţi sunt din Ungaria.
Soţii Balagh vin de la Budapesta la Padiș de mulţi ani.
Julia Balagh: "Ne place în natură, am moştenit asta de la mama, care venea şi ea aici cu familia, atunci când era mică. Şi a rămas ca un fel de moştenire pentru voi, să venim aici toată familia. Vrem să le transmitem şi copiilor noştri această pasiune."
Aproape că nu exista traseu pe care să nu întâlneşti turişti din Ungaria. Unii dintre ei și-au făcut inclusiv case de vacanţă la noi. Le place să viziteze cetatea Ponor, Cascada Rădeasa, Gheţarul Scărişoara sau Cheile Galbenei.
Turist maghiar: "Ne place foarte mult zona, am venit din Gyula şi din mai multe părţi. Noi nu avem aşa ceva acolo. Am venit aici cu corturile şi este extraordinar. Mi-am convins mulţi prieteni să vină."
Comisar șef Alin Haniș, inspector șef Poliția Bihor: "În zona respectivă vin foarte mulţi turişti maghiari. De aceea cred că e important să avem şi nişte colegi maghiari care să ne sprijine în activităţile noastre.”
Dacă sunteţi tentaţi de o astfel de excursie, aflaţi că pentru o noapte de cazare o să daţi între 75 şi 200 de lei.
Cei care stau la cort preferă zona de camping din Poiana Glăvoi, unde există un punct de prim-ajutor şi sunt în permanenţă salvamontişti.
Attila Santhovan, serviciul Salvamont Bihor: "Numărul de turişti este tot mai mare de la an la an. Foarte mulţi din Ungaria, Cehia, Austria şi Polonia."
Turistă din Polonia: "Suntem aici de două zile, dar am decis să mai stăm o zi. Am aflat de la un prieten român că sunt foarte multe lucruri frumoase aici despre care noi nu ştiam până acum."
Turist din Olanda: "Iubesc zona, e o mare diversitate aici, e complet diferită faţă de Olanda şi e minunată."
După o plimbare de câteva ore, musafirii sunt aşteptaţi de gazde cu bunătăţi locale.