Vacantele cu yachtul sau catamaranul, dorite de mii de romani. Pretul pe care il platesc pentru o saptamana pe apa
Vreti sa vizitati cat mai multe plaje salbatice, sa va scufundati in golfuri cu ape limpezi si sa inotati cu delfinii? Atunci trebuie neaparat sa incercati vacantele cu yachtul de mici dimensiuni sau catamaranul.
Sunt mii de romani care renunta in fiecare an la hotel si pleaca pe apa, mai ales ca dau cel mult 1000 de euro pe saptamana, cam cat ar costa si daca ar merge la "all inclusive".
Laurentiu a mers prima data intr-o escapada cu yachtul in 2011, in Insulele Ionice din Grecia. A fost o experienta care l-a cucerit pe viata si de atunci isi petrece vacantele numai pe mare. Intre timp, si-a luat si carnet de skipper.
Laurentiu, turist: "Frumusetea e ca mergi dintr-un loc in altul, gasesti locuri interesante, insulele sunt total diferite, ideea de libertate pe care n-o ai la nicio chestie cand esti legat de tarm, faci ce vrei".
Si cum in multe tari vacanta clasica intr-un resort sau hotel a devenit nesigura pe fondul atentatelor teroriste, nu este de mirare ca multi romani prefera o aventura pe mare.
Printre destinatii se numara Grecia, Turcia, Croatia, dar si insulele Seychelles, Caraibe si Thailanda.
O vacanta de o saptamana cu iahtul cu vele costa intre 500 si 1000 de euro de persoana. Asadar, cam cati ati da daca ati merge la un hotel all inclusive. Pretul variaza in functie de destinatia aleasa, de perioada in care faceti rezervarea, dar si de cat de veche este ambarcatiunea si ce facilitati are.
Unele agentii au inclus in acest tarif si skipperul, adica cel care conduce ambarcatiunea si care altfel ar costa peste 150 de euro pe zi. Veti plati insa, separat, drumul pana in portul de unde veti urca pe velier, dar si alte cheltuieli.
Livia Ichim, manager de turism: "Sunt cheltuieli de combustibil, dar care nu sunt mari pentru un velier, cheltuieli pentru cheiaj si cheltuielile cu masa. Practic, o persoana nu poate cheltui mai mult de 100-200 de euro pe saptamana in plus".
Daca este un yacht cu motor, bugetul se dubleaza, iar pentru un catamaran, se plateste cu 50% mai mult decat in cazul unui velier. Cei care vor sa practice si sporturi nautice trebuie sa incheie si o asigurare medicala.