Ce este pesca-turismul. O zi alaturi de pescari, un pranz cu bors din peste proaspat si o noapte intr-o casa lipoveneasca
Locuitorii din Delta Dunarii vin de anul acesta cu o propunere noua pentru de vacanta: pesca-turismul.
Veti trai alaturi de ei, timp de o zi, veti merge la pescuit cu lotca traditionala, veti manca un bors, facut din peste proaspat si veti fi cazati intr-o casa lipoveneasca. Acest experiment poarta semnatura lui Ivan Patzaichin, fostul mare campion la canotaj, iar in privinta organizarii, ai nostri s-au inspirat de la gondolierii venetieni, care s-au asociat, in incercarea de a-si promova traditiile.
De la Tulcea, mergem pe apa timp de o ora si jumatate pana la Mila 23, un sat pescaresc. Aici, turistii se imbraca in
lotci traditionale, din lemn, inspirate din traditia marangozilor, vechii constructori de barci din acest spatiu magic-nici apa, nici pamant: Delta Dunarii. Captura de peste promite un pranz imbelsugat.
Pescar: O stiuca, un somn si 3-4 carasi.
Reporter: E bine e rau?
Pescar: E binee!
Reporter: Ce faceti cu pestele?
Pescar: O ciorba de peste
Lotcile sunt manevrate de pescari autorizati, care va poarta pe canale doar de ei stiute. Va prezinta, cu mandrie, frumusetile locului, din care nu lipsesc, lebedele, pelicanii sau egretele. Pe malul Dunarii, intr-un loc neatins pana acum de picior de strain, pescarii se apuca de treaba. Dar nimic nu poate incepe fara putina atmosfera.
Apoi lipovenii curata pestele adunat mai devreme, aprind focul si pregatesc ceaunele.
Reporter: Ce face borsul de peste sa iasa atat de gustos?
Pescar: E secret, pai dupa aia nu mai vine nimeni in Delta sa manance bors de peste. Pestele proaspat asta e secretul.
Reporter: Cate feluri de peste aveti acum?
Pescar: Vreo 5: caras, stiuca, somn, biban, lin si rosioara.
Dupa o ora borsul este gata, la fel si mamaliga la ceaun plus mujdeiul de usturoi.
Turist: Am servit o bucata de peste inainte si a fost excelenta si somnul este delicios.
Reporter:Ati incercat si mujdeiul?
Turist: Este excelent. Este un mujdei frecat cu ulei apoi diluat cu zeama de la borsul de peste. Este senzatioanal
Pentru acest proiect, Asociatia Ivan Patzaichin a primit o finantare de 20.000 de euro de la guvernul german. In experiment au fost coptati si pescarii autorizati din Mila 23, pentru care turismul si traditiile ar putea reprezenta o sursa de venit.
Ivan Patzaichin: "Incercam sa le aratam localnicilor ca se poate promova si in genul asta turismul si in acelasi timp scade si presiunea la pescuit si ar fi si o zi in plus pentru un turist care vine. Ideea e nu ca Delta sa aduca mai multi turisti ci sa-i tina mai multe zile."
Pescar: Am zis e ceva nou si hai sa incercam poate o sa mearga si o sa ne fie mai bine.
Reporter: Ce v-a convins?
Pescar: In primul rand placerea asta de a umbla prin balta si poate o sa avem un venit mai bun
Turul de "pescaturism" dureaza in jur de trei ore si costa 150 de lei de persoana. Daca vreti sa ramaneti mai mult, puteti sa dormiti la localnici, unde o noapte de cazare costa intre 50 si 200 de lei in functie de confort sau la...cort, pe malul Dunarii.