Straja, priveliste superba, telegondola moderna si, in 2 ani, cea mai lunga partie din Europa de Est

Dată publicare: 23-12-2012 19:35
Dată actualizare: 26-12-2012 09:25


Incepe vacanta la Straja, in judetul Hunedoara, unde turistii se bucura din plin de zapada si de telegondola moderna. In muntii din vestul tarii a fost soare, iar vremea este excelenta pentru schi.

 In plus, autoritatile au inceput sa amenajeze cea mai lunga partie din aceasta parte a Europei, care va avea peste 25 de kilometri.

Cosmin a venit la Straja cu mai multi prieteni sa se plimbe cu telegondola si sa incerce noile trasee de schi. Au facut zeci de ture pe partia de sub noua instalatie, mai ales ca, in prima zi, totul a fost gratuit.

Daca unii au incercat zapada, altii au fost de-a dreptul fascinati de priveliste.

La Straja, domeniul schiabil a ajuns la peste 20 de kilometri de la inceputul anului.

Toate partiile sunt dotate cu tunuri de zapada alimentate dintr-un lac artificial sapat chiar in varful muntelui. Numai telegondola, care face legatura intre statiune si orasul Lupeni a costat peste 8 milioane de euro.

Autoritatile promit ca, in doi ani, aici va fi va fi cea mai lunga partie lunga partie din estul Europei prin unirea a sapte partii mai mici. Investitiile se fac cu bani europeni si cu ajutor de la guvern prin programul "Schi in Carpati".

"Tunurile de zapada vor fi din Varful Straja, 1864 de metri pana jos la imbarcarea de la telegondola", spune Andrei Muresan, un salvamontist.

Acum, in week-end, au sosit peste 3000 de turisti iar pentru Revelion toate camerele au fost ocupate.

"Craciunul insemna familie si multi turisti sunt obisnuiti sa-l petreaca acasa dar 80 la suta e un procent foarte bun de ocupare, dupa Revelion avem avem deja cazat 100% pana in lua februarie..." - Ana Maria Hertanu, administrator vila.

Salvamontistii le recomanda insa schiorilor sa nu se aventureze in afara partiilor pentru ca exista risc de avalansa. In unele zone zapada are cativa metri grosime.

Tags: straja, partie,


VIDEO PROTVPLUS.RO