Strada Sforii, din Brasov, inclusa de publicatia Huffington Post printre cele mai inguste strazi din lume

Dată publicare: 23-02-2014 12:02
Dată actualizare: 26-02-2014 07:00


Strada Sforii, Brasov

Strada Sforii din Brasov a fost inclusa de Huffington Post in topul celor mai inguste strazi din lume.

"Aceasta alee este aproape la fel de subtire ca o sfoara", au scris jurnalistii americani despre aleea din Brasov. Construita in secolul 15 ca un coridor de urgenta pentru pompierii cetatii medievale Brasov, strada Sforii are doar 110 centrimetri, in cel mai ingust punct.

Strada Sforii are o lungime de 83 de metri si a fost restaurata in 2003, pentru a arata exact ca acum 100 de ani. A fost schimbat pavajul, peretii cladirilor au fost renovati iar stalpii de iluminat au fost schimbati cu unii cu aspect medieval.

In limba germana, aleea se numeste "Fadengasse".

Celelalte strazi incluse de Huffington Post in articolul despre cele mai inguste strazi din lume sunt:

Spreuerhofstraße, din Reutlingen, Germany

Aceasta este, in mod oficial, cea mai ingusta strada din lume. Aceasta are o latime de doar 30 de centrimetri in cel mai ingust punct. Localnicii se tem ca, in curand, aceasta nu va mai fi considerata strada, pentru ca peretele uneia dintre casele care o delimiteaza se inclina in exterior si astfel aleea se micsoreaza si mai mult.

"Cea mai ingusta alee din Italia"

Locuitorii din oraselul medieval Ripatransone nu s-au obosit sa ii dea un nume special, asa ca este cunoscuta dupa acest superlativ. Aleea are doar 35 de centimetri latime. Dupa ce o traverseaza, turistii primesc un certificat de la biroul turistic, care atesta ca au strabatut strada.

Strada Parlamentului, din Exeter, Anglia

Micuta strada, cunoscuta in trecut ca "Strada mica", are o latime de doar 63 de centimetri. La inceput, aleea era folosita de locuitori pentru a-si goli oala de noapte. Ulterior , ei au strans bani si au cerut Consiliului Local sa largeasca strada, dar cererea lor nu a fost niciodata indeplinita.

Aleea Fan Tan, din Victoria, Canada

Localizata in inima Cartierului Chinezesc, strada de 150 de centimetri latime este foarte agitata. Aici se gasesc magazine, apartamente si un restaurant. "Este un loc de vis", spun vizitatorii.

Tunelul Guoliang, din provincia Henan, China

Aceasta nu este o alee, ci o soseaua care nu le permite soferilor sa faca nicio greseala. Tunelul a fost construit, cu costul multor vieti, pentru a face legatura intre satul Guoliang si restul lumii.

Strada Trezoreriei, din Sf. Augustine, Florida

Se spune ca este cea mai ingusta strada din Statele Unite, dar, cu cei 213 centrimetri ai sai, pare a fi un adevarat canion pe langa aleile suple din Europa. A fost construita special de colonizatorii spanioli pentru a fie suficient de lata pentru a avea loc doi barbati cu cufar cu aur, in drum spre trezorerie, dar sa nu permita intrarea unei trasuri care sa fure cufarul.

Sursa: Huffington Post


VIDEO PROTVPLUS.RO