Cum să te bucuri de mâncarea exotică în vacanță fără riscuri. Ghid esențial de siguranță alimentară

street food asia
Shutterstock

Explorarea noilor bucătării este una dintre cele mai plăcute părți ale călătoriilor în străinătate. De fapt, unii oameni își planifică vacanțele în jurul degustării unor preparate exotice.

Cu toții ne bucurăm de o masă memorabilă și există regiuni în lume cu bucătării unice. Italia, India, Brazilia, Scandinavia, Grecia, Japonia — orice țară ai alege, vei găsi un gust, o cultură și o istorie culinară distinctă.

Totuși, unele alimente sau moduri de preparare pot să îți facă rău și să îți strice vacanța. Aceste sfaturi pentru a mânca în siguranță în țări străine te vor ajuta să eviți indigestiile și alte probleme care pot apărea din cauza mâncării.

Sfaturi pentru a mânca în siguranță în țări străine

Savurarea deliciilor culinare dintr-o țară străină poate fi momentul tău favorit din vacanță, dar la fel de bine poate să ți-o scurteze sau chiar să îți strice întreaga experiență.

Lumea este plină de alimente și băuturi neobișnuite, iar încercarea diferitelor feluri de mâncare și a unor băuturi specifice locului poate face o călătorie și mai memorabilă. Cu toate acestea, trebuie să fii atent la ce consumi, mai ales dacă ai un stomac sensibil sau te confrunți cu un sistem imunitar slăbit, de exemplu dacă abia ai fost răcit și te refaci. Nu trebuie să eviți preparatele exotice, ci doar să te asiguri că au fost gătite corespunzător.

Citește și
Producatori locali
Târg cu mâncare tradițională la Iași. Producătorii locali, vedetele evenimentului: „100% natural, cu ingrediente naturale”
Ce spune despre România un german care a vizitat toate cele 44 de țări din Europa. A făcut un top cu cinci favorite

Iată câteva sfaturi pentru a mânca în siguranță în țări străine:

• Bea apă îmbuteliată pentru a evita bolile transmise prin apă - asigură-te că dopul sticlei este bine sigilat înainte de a o cumpăra.

• Dacă nu poți obține apă îmbuteliată, fierbe apa de la robinet înainte de a o folosi.

• Spală-te pe dinți cu apă îmbuteliată în locuri unde apa de la robinet nu este potabilă.

• Nu pune cuburi de gheață în băuturi, deoarece acestea au fost probabil făcute din apă de la robinet netratată.

• Nu consuma prea mult alcool în țări cu climat cald, deoarece poate duce la deshidratare.

• Nu accepta băuturi de la străini - nu știi niciodată ce ar putea conține.

• Spală-ți mâinile după ce ai fost la toaletă și înainte de a mânca sau a pregăti mâncarea - poate părea evident, dar obiceiurile de igienă pot fi adesea uitate în timpul vacanței.

• Ia cu tine un gel dezinfectant pe bază de alcool pentru a-ți spăla mâinile când ești în oraș.

• Asigură-te că mâncarea gătită este foarte fierbinte înainte de a o consuma.

• Evită să mănânci mâncare gătită care a fost lăsată să stea.

• Consumă doar fructe și legume crude pe care le-ai curățat tu însuți.

• Nu mânca alimente care au muște în jurul lor, scie travel.gc.

• Evită să consumi fructe de mare crude sau insuficient gătite.

• Nu mânca pește de recif tropical, deoarece dacă nu a fost gătit corespunzător, ai putea suferi de intoxicație.

• Evită produsele lactate care nu au fost pasteurizate. Este probabil ca înghețata de la colțul străzii să nu fi fost pasteurizată.

• Evită alimentele de la vânzătorii de pe stradă, deoarece acestea ar putea fi preparate într-un mediu nesigur din punct de vedere igienic.

• Dacă îți comanzi ceva de la un restaurant și crezi că nu este suficient gătit (în special carne sau fructe de mare), cere să îți mai gătească puțin felul de mâncare.

• Evită preparate crude precum ceviche, sushi sau tartar în țări unde igiena este precară.

Alimentele și băuturile, în special în țările în dezvoltare, pot avea germeni și boli precum colera, tifoidul și hepatita A. Mai frecvent, călătorii pot suferi de vomă și diaree după ingerarea alimentelor sau băuturilor contaminate. Urmând acești pași simpli, poți minimiza riscul de a te îmbolnăvi în vacanță și poți continua să te bucuri de delicatesele disponibile în jurul tău.

Ce să faci când te afli în vacanță ca să nu te îmbolnăvești

Pentru început, fă-ți vaccinurile pentru vacanță recomandate de autorități pentru țara în care călătorești. În general, va trebui să faci vaccinurile cu aproximativ șase până la opt săptămâni înainte de plecare.

Pregătește-ți corpul pentru călătorie. Menține-ți sănătatea la cote maxime și sistemul imunitar pregătit pentru un mediu bacterian mai dur. O alimentație sănătoasă și exercițiile fizice regulate sunt idei bune.

Bea apă îmbuteliată. Bacteriile și microbii prosperă în apa de la robinet. În timp ce localnicii nu vor avea probleme să bea apă, corpul tău poate reacționa diferit. Fă-ți provizii de apă îmbuteliată și evită fântânile publice. Dacă ești într-o țară unde vizitatorii se îmbolnăvesc frecvent, evită să folosești apa de la robinet chiar și pentru spălatul pe dinți, sfătuiește goodtogoinsurance.

Mănâncă doar fructe și legume pe care le poți curăța de coajă. În țările în curs de dezvoltare, practicile agricole sunt foarte diferite. Multe națiuni folosesc fertilizatori sau alte substanțe care ar putea fi interzise în țara noastră, așa că este important să te limitezi la fructe și legume cu coajă groasă (cum ar fi bananele și pepenii) și să eviți alte fructe și legume unde substanțele nocive pot pătrunde, cum ar fi fructele de pădure.

Fă-ți o asigurare de călătorie. Cu un plan de asigurare de călătorie cuprinzător, te poți asigura că nu vei plăti o mulțime de bani dacă vei avea nevoie de servicii medicale.

Când intri prima dată într-un restaurant străin, asigură-te că locul în care ești servit este curat. Verifică suprafețele de preparare, șorțurile și mâinile celor care pregătesc mâncarea. De asemenea, fii atent la existența unui loc eficient de spălat pe mâini în incintă. Acestea sunt toate semne că mănânci într-un mediu sigur. De asemenea, nu este o idee rea să te speli pe mâini înainte de a mânca, oriunde te-ai afla.

Alimente de evitat. Unele tipuri de preparate sunt o sursă pentru bacterii în exces. Acestea includ platourile de mezeluri, brânza și mâncărurile de tip bufet. Evită peștii mari sau fructele de mare la restaurant, deoarece acestea sunt locuri mai atractive pentru ca microbii să prospere.

Medicamentele nu trebuie să lipsească din trusa medicală pentru vacanță. Dacă te trezești cu probleme gastrointestinale în timp ce călătorești în străinătate, niște medicamente împotriva diareei, anti balonare sau pentru indigestie îți vor fi foarte la îndemână.

Când te întorci acasă, asigură-te că îți faci o programare la medicul tău pentru a-ți face analize de sânge dacă bănuiești ceva și pentru a îți verifica starea generală de sănătate. Dacă ai călătorit în străinătate timp de mai multe luni, corpul tău ar putea trece printr-un efect invers când încearcă să se reacomodeze la alimentele cu care erai obișnuit înainte, așa că dă-ți timp pentru a reveni la dieta de dinaintea călătoriei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
Citește și...
Ce prevede legea pentru reducerea risipei alimentare. Românii aruncă cea mai multă mâncare din Europa
Ce prevede legea pentru reducerea risipei alimentare. Românii aruncă cea mai multă mâncare din Europa

Legea privind reducerea risipei alimentare are de acum și norme metodologice, așa că toți cei care produc și vând mâncare trebuie să le ia în considerare. Sunt obligați să implementeze o serie de măsuri pentru ca mâncarea să nu ajungă inutil la gunoi.  

Târg cu mâncare tradițională la Iași. Producătorii locali, vedetele evenimentului: „100% natural, cu ingrediente naturale”
Târg cu mâncare tradițională la Iași. Producătorii locali, vedetele evenimentului: „100% natural, cu ingrediente naturale”

Arome de plăcinte și carne la grătar i-au ademenit pe cei care au trecut în ultimele zile prin parcul Copou, din Iași. Micii producători locali au venit cu bunătăți - dulci și sărate. Mulți le-au savurat pe loc, alții au luat ceva și pentru acasă.

Târg de bucate tradiționale la Baia Mare. Vizitatorii, așteptați cu mâncare făcută de gospodinele din zonă
Târg de bucate tradiționale la Baia Mare. Vizitatorii, așteptați cu mâncare făcută de gospodinele din zonă

Românii veniți acasă de peste hotare sunt așteptați, în acest weekend, cu mâncare tradițională în Baia Mare. Târgul „Dorul pâinii de acasă” a atras mulți vizitatori la Muzeul Satului, mai ales că preparatele au fost făcute de gospodinele din zonă.

Feluri de mâncare grecești - Cinci idei de rețete de mic dejun ca în Grecia
Feluri de mâncare grecești - Cinci idei de rețete de mic dejun ca în Grecia

Grecia este renumită pentru mâncarea gustoasă. Acest lucru se datorează mai multor factori, cum ar fi istoria bogată a țării, geografie, climatul, ingredientele locale, dar și tradițiile culturale.

O sportivă profită că se află în Franţa pentru a face un control medical gratuit: „Nu numai că avem mâncare gratis”
O sportivă profită că se află în Franţa pentru a face un control medical gratuit: „Nu numai că avem mâncare gratis”

Jucătoarea americană de rugby în 7, Ariana Gabrielle Ramsey, medaliată cu bronz, se bucură de asistenţa medicală gratuită din Franţa, în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris.

Recomandări
Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului
Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului

„Moscova ar putea bombarda ținte militare din România, Polonia și Bulgaria, în această ordine”, dacă Ucrainei i se va permite să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia.

Primele informații despre bărbatul care a provocat incendiul de la Palatul Parlamentului. Cum a reușit să intre în clădire
Primele informații despre bărbatul care a provocat incendiul de la Palatul Parlamentului. Cum a reușit să intre în clădire

Un grav incident de securitate a avut loc, marți, chiar în Parlamentul României. Un bărbat a pătruns în zona publică a celei mai mari clădiri administrative civile din lume și a incendiat un magazin de suveniruri.

Cum puteau fi limitate proporțiile dezastrelor din Galați și Vaslui. Avertismentul primit de primării în urmă cu 9 ani
Cum puteau fi limitate proporțiile dezastrelor din Galați și Vaslui. Avertismentul primit de primării în urmă cu 9 ani

Autoritățile au instituit stare de alertă în județele Galați și Vaslui pentru deblocarea de resurse suplimentare pentru refacerea caselor și a drumurilor distruse de viituri.