Cum să te bucuri de mâncarea exotică în vacanță fără riscuri. Ghid esențial de siguranță alimentară
Explorarea noilor bucătării este una dintre cele mai plăcute părți ale călătoriilor în străinătate. De fapt, unii oameni își planifică vacanțele în jurul degustării unor preparate exotice.
Cu toții ne bucurăm de o masă memorabilă și există regiuni în lume cu bucătării unice. Italia, India, Brazilia, Scandinavia, Grecia, Japonia — orice țară ai alege, vei găsi un gust, o cultură și o istorie culinară distinctă.
Totuși, unele alimente sau moduri de preparare pot să îți facă rău și să îți strice vacanța. Aceste sfaturi pentru a mânca în siguranță în țări străine te vor ajuta să eviți indigestiile și alte probleme care pot apărea din cauza mâncării.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sfaturi pentru a mânca în siguranță în țări străine
Savurarea deliciilor culinare dintr-o țară străină poate fi momentul tău favorit din vacanță, dar la fel de bine poate să ți-o scurteze sau chiar să îți strice întreaga experiență.
Lumea este plină de alimente și băuturi neobișnuite, iar încercarea diferitelor feluri de mâncare și a unor băuturi specifice locului poate face o călătorie și mai memorabilă. Cu toate acestea, trebuie să fii atent la ce consumi, mai ales dacă ai un stomac sensibil sau te confrunți cu un sistem imunitar slăbit, de exemplu dacă abia ai fost răcit și te refaci. Nu trebuie să eviți preparatele exotice, ci doar să te asiguri că au fost gătite corespunzător.
Iată câteva sfaturi pentru a mânca în siguranță în țări străine:
• Bea apă îmbuteliată pentru a evita bolile transmise prin apă - asigură-te că dopul sticlei este bine sigilat înainte de a o cumpăra.
• Dacă nu poți obține apă îmbuteliată, fierbe apa de la robinet înainte de a o folosi.
• Spală-te pe dinți cu apă îmbuteliată în locuri unde apa de la robinet nu este potabilă.
• Nu pune cuburi de gheață în băuturi, deoarece acestea au fost probabil făcute din apă de la robinet netratată.
• Nu consuma prea mult alcool în țări cu climat cald, deoarece poate duce la deshidratare.
• Nu accepta băuturi de la străini - nu știi niciodată ce ar putea conține.
• Spală-ți mâinile după ce ai fost la toaletă și înainte de a mânca sau a pregăti mâncarea - poate părea evident, dar obiceiurile de igienă pot fi adesea uitate în timpul vacanței.
• Ia cu tine un gel dezinfectant pe bază de alcool pentru a-ți spăla mâinile când ești în oraș.
• Asigură-te că mâncarea gătită este foarte fierbinte înainte de a o consuma.
• Evită să mănânci mâncare gătită care a fost lăsată să stea.
• Consumă doar fructe și legume crude pe care le-ai curățat tu însuți.
• Nu mânca alimente care au muște în jurul lor, scie travel.gc.
• Evită să consumi fructe de mare crude sau insuficient gătite.
• Nu mânca pește de recif tropical, deoarece dacă nu a fost gătit corespunzător, ai putea suferi de intoxicație.
• Evită produsele lactate care nu au fost pasteurizate. Este probabil ca înghețata de la colțul străzii să nu fi fost pasteurizată.
• Evită alimentele de la vânzătorii de pe stradă, deoarece acestea ar putea fi preparate într-un mediu nesigur din punct de vedere igienic.
• Dacă îți comanzi ceva de la un restaurant și crezi că nu este suficient gătit (în special carne sau fructe de mare), cere să îți mai gătească puțin felul de mâncare.
• Evită preparate crude precum ceviche, sushi sau tartar în țări unde igiena este precară.
Alimentele și băuturile, în special în țările în dezvoltare, pot avea germeni și boli precum colera, tifoidul și hepatita A. Mai frecvent, călătorii pot suferi de vomă și diaree după ingerarea alimentelor sau băuturilor contaminate. Urmând acești pași simpli, poți minimiza riscul de a te îmbolnăvi în vacanță și poți continua să te bucuri de delicatesele disponibile în jurul tău.
Ce să faci când te afli în vacanță ca să nu te îmbolnăvești
Pentru început, fă-ți vaccinurile pentru vacanță recomandate de autorități pentru țara în care călătorești. În general, va trebui să faci vaccinurile cu aproximativ șase până la opt săptămâni înainte de plecare.
Pregătește-ți corpul pentru călătorie. Menține-ți sănătatea la cote maxime și sistemul imunitar pregătit pentru un mediu bacterian mai dur. O alimentație sănătoasă și exercițiile fizice regulate sunt idei bune.
Bea apă îmbuteliată. Bacteriile și microbii prosperă în apa de la robinet. În timp ce localnicii nu vor avea probleme să bea apă, corpul tău poate reacționa diferit. Fă-ți provizii de apă îmbuteliată și evită fântânile publice. Dacă ești într-o țară unde vizitatorii se îmbolnăvesc frecvent, evită să folosești apa de la robinet chiar și pentru spălatul pe dinți, sfătuiește goodtogoinsurance.
Mănâncă doar fructe și legume pe care le poți curăța de coajă. În țările în curs de dezvoltare, practicile agricole sunt foarte diferite. Multe națiuni folosesc fertilizatori sau alte substanțe care ar putea fi interzise în țara noastră, așa că este important să te limitezi la fructe și legume cu coajă groasă (cum ar fi bananele și pepenii) și să eviți alte fructe și legume unde substanțele nocive pot pătrunde, cum ar fi fructele de pădure.
Fă-ți o asigurare de călătorie. Cu un plan de asigurare de călătorie cuprinzător, te poți asigura că nu vei plăti o mulțime de bani dacă vei avea nevoie de servicii medicale.
Când intri prima dată într-un restaurant străin, asigură-te că locul în care ești servit este curat. Verifică suprafețele de preparare, șorțurile și mâinile celor care pregătesc mâncarea. De asemenea, fii atent la existența unui loc eficient de spălat pe mâini în incintă. Acestea sunt toate semne că mănânci într-un mediu sigur. De asemenea, nu este o idee rea să te speli pe mâini înainte de a mânca, oriunde te-ai afla.
Alimente de evitat. Unele tipuri de preparate sunt o sursă pentru bacterii în exces. Acestea includ platourile de mezeluri, brânza și mâncărurile de tip bufet. Evită peștii mari sau fructele de mare la restaurant, deoarece acestea sunt locuri mai atractive pentru ca microbii să prospere.
Medicamentele nu trebuie să lipsească din trusa medicală pentru vacanță. Dacă te trezești cu probleme gastrointestinale în timp ce călătorești în străinătate, niște medicamente împotriva diareei, anti balonare sau pentru indigestie îți vor fi foarte la îndemână.
Când te întorci acasă, asigură-te că îți faci o programare la medicul tău pentru a-ți face analize de sânge dacă bănuiești ceva și pentru a îți verifica starea generală de sănătate. Dacă ai călătorit în străinătate timp de mai multe luni, corpul tău ar putea trece printr-un efect invers când încearcă să se reacomodeze la alimentele cu care erai obișnuit înainte, așa că dă-ți timp pentru a reveni la dieta de dinaintea călătoriei.