Satul din inima Maramureșului care atrage anual zeci de mii de turiști
Frumuseţea s-a născut la sat şi se distinge prin lucrurile simple. Tocmai de aceea, satul Breb, aflat în inima Maramureşului, reuşeşte să atragă în fiecare an zeci de mii de turişti.
Cele mai multe dintre gazde au renunţat la viaţa urbană după ce s-au îndrăgostit de colinele din zonă şi şi-au cumpărat căsuţe din lemn pe care le-au transformat în pensiuni cu toate facilităţile.
Dacă în urmă cu 10 ani în Breb erau doar două pensiuni, acum aproape la fiecare casă eşti bine primit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Turist spaniol: „Este prima dată în Maramureş. Am ajuns ieri (n.r - sâmbătă) şi o să stăm 3-4 zile. Ne place ţara şi oamenii şi vremea. ''
Doar anul trecut, în jur de 10.000 de turişti străini au ajuns în Breb, recunoscut drept sat de suflet al prinţului Charles. Recent a donat 5000 de Lire pentru înlocuirea acoperişului bisericii.
Inclusiv românii se declară fascinaţi de acest loc.
Turist: „Ne aşteptam să fie frumos, dar ce am văzut aici ne-a întrecut așteptările. Nici televizor n-am avut în cameră, n-am avut nevoie. Ne-am plimbat şi ne-am odihnit. Ne-am întors un pic în timp."
Roxana şi Florin au renunţat la viaţa de la oraş, dar şi la meseriile lor, iar acum au aici 5 căsuţe recondiţionate chiar de ei.
Roxana Vale, designer: „Casa din vale era în centrul satului, iar proprietarii au decis s-o demoleze, e o casă de peste 100 de ani şi am hotărât că se poate face ceva cu ea. Casa s-a demontat exact ca un puzzle şi s-a refăcut. ''
Şi Irina, o tânără din Oradea a accesat 40.000 de euro prin programul Start-up şi şi-a deschis o plăcintărie.
Irina Pocrișer: „Le pregătim produse care reprezintă zona şi satul, încercăm să sprijinim economia locală, gătim ce s-a făcut în grădină în ziua aceea sau ce au în gospodărie ţăranii din sat: plăcinte cu hribe și caş, urdă, dulceaţă, nucă."
Pe uliţe găsim şi o mulţime de meşteri populari.
Maria Marinca, meşter popular: „Ne întoarcem la lucrurile de demult. Mai facem câte un colier, o zgardă de care se bucura turiştii şi vor şi ei să înveţe să le facă. O doamnă din Italia a vrut şi ea să înveţe, i-am arătat şi a început şi ea să lucreze."
Preţurile pentru o noapte de cazare în Breb pornesc de la 150 de lei de persoană şi ajung la 400 de lei pentru o casă din lemn pentru şase oameni.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!