Satul celor 1.000 de pivnițe. Detaliul care le face unice în România
Satul cu o mie de pivniţe - acesta este renumele de care se bucură, pe bună dreptate, o localitate din Bihor, pentru beciurile vechi de 250 de ani.
Acestea însă nu sunt săpate sub case ori în curţi, ci construite din ziduri groase de cărămidă, pe câteva uliţe separate. Oamenii au început să le renoveze şi vor să le introducă în circuitul turistic. Tot cu bani europeni au reuşit să readucă la viaţă şi un conac boieresc.
Imre Balasko a moştenit pivniţa de la bunicii săi, ale căror chipuri îl întâmpină de la intrare, sculptate pe uşile mari din lemn.
"Asta-i bunica şi aici e bunicul. Bunica cu struguri şi bunicul cu vinul. Am avut ceva poze şi am mers la cineva ca să le facă aşa, frumos", explică el.
Pivniţele nu erau numai simple spaţii de depozitare la Sălacea. În timpul urgiilor, spun istoricii locului, erau adăposturi pentru oameni şi animale.
Imre Balasko: "Acum 100 de ani a fost făcută. Şi în Al Doilea Război Mondial au ţinut caii aici. Femeile și fetele se ascundeau aici.”
Pivniţa lui Imre este doar una din cele câteva zeci de pe uliţa. Pe alte şase străzi din comună sunt înşirate alte sute de beciuri.
Primarul comunei a studiat şi el istoria acestor constructii şi e hotărât să nu lase niciuna nerenovată.
Horvath Bela, primar Sălacea: "Vrem să convingem cetăţenii ori să vândă pivniţele, ori să restaureze, ca să nu stricăm aspectul comunei, pentru că noi suntem unici pe nivel de Transilvania sau pe nivel de ţară."
Până acum, comunitatea a reuşit să atragă fonduri europene şi pentru renovarea unui vechi conac boieresc şi a unui pod cu patru arcade.
Szucs Gyorgy, referent cultural castelul Otomani: ”În 2012 a început proiectul HU-RO şi, cu ajutorul acestui proiect, a fost făcut un fel de castel, şi nu numai un castel, ci şi o casă de expoziţii. Avem expoziţii permanente despre anumite meşteşuguri care, cândva, au caracterizat zona, până în anii 60-70."
În satul cu o mie de pivniţe, pe vremuri oamenii se strângeau în fata beciurilor duminică, după slujba de la biserică, şi stăteau de vorbă, la un pahar de vin. Unii dintre locuitori încearcă să mai păstreze şi acum obiceiul.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!