Românii au ales "Elveția Estului". Munții Șureanu, noua zonă de distracție în pandemie

Dată publicare: 27-02-2021 07:48
Dată actualizare: 27-02-2021 10:56


Românii au ales "Elveția Estului". Munții Șure...
Românii au ales "Elveția Estului"...

Peisaje de basm, zăpadă naturală din belșug și pârtii care garantează distracția. De asta au parte cei care aleg pentru relaxare zona Munților Șureanu, supranumită "Elveția Estului".

Aerul proaspăt și peisajele duc cu gândul la un colț de rai, descoperit de mulți români acum, în pandemie, când turiștii au ales locuri mai aproape de casă.

Când urci spre vârful Șureanu, drumul este o adevărată încântare. Intinderile nesfârșite acoperite de zăpadă bucură privirea și sufletul.

Pe domeniul schiabil au fost amenajate 12 pârtii. Și pentru cei inițiați, și pentru începători. Nu sunt aglomerate, așa că turistii se pot bucura în liniște de măreția muntelui.

Turist: "E o zonă superbă, sunt pentru prima dată la Șureanu nu am mai fost niciodată".

Reporter: "Cu ce ați asemăna zona aceasta?"

Turist: "Cu pârtiile din Polonia, Zakopane".

Un abonament de o zi pentru urcarea cu telescaunul sau teleschiurile costă 115 lei.

Turist: "Zăpada e bună. Peisajul e foarte frumos, e frumos să schiezi printre brazi și prin zăpada frumos afânată".

Bine echipati și cu obrajii rosii, cei mici sunt în extaz, mai ales că petrec atât de frumos ultimele zile de iarnă.

Copil: "A fost de vis tot ne-am dat pe toate pârtiile. Șureanu a fost cel mai frumos, cel mai ideal".

Rareș Tileagă, monitor schi: "Cererea este peste orice așteptări. Românii au rămas în țară. Nu simți așa de mult aglomerația, pârtiile au zăpadă suficientă și nota bene zăpadă naturală. E un domeniu vast, de altitudine, un domeniu de gol alpin, iar pentru free rider e mană cerească".

Jean Tatu, administrator Domeniul Schiabil Șureanu: "Sunt zeci de hectare ce pot fi deservite de instalațiile noastre".

Turiștii sunt îndemnați să descopere, la pas, și peisajele de vis din Poarta Raiului sau din Luncile Prigoanei.

Turist: "Minunate, de poveste. Copiii și familia merg la schi, eu mi-am luata aparatul și pe jos, frumos, la fotografiat".

Turistă: "E un peisaj pe care nu l-am mai văzut până acum”.

Gazdele din zonă abia așteaptă oaspeți, iar cei care le trec pragul sunt primiți cu bunătăți.

Bucătar: "Ciorbă de perișoarea, ceaun de cerb cu mămăliguță".

Masa poate fi servită și într-un cadru inedit.

Alexa Vâlcan, creatoare proiect: "Am decis ca în fiecare lună să facem o masă într-un loc frumos din România în natură. Am făcut o masă plină de culoare în tot albul datorită zăpezii".

Jean Tatu, administrator pensiune: "Avem turiști din toate colțurile țării, din Constanța până în Maramureș, Arad, Timișoara. Prețurile sunt undeva până în 400 de lei pe cameră dublă".

După o zi în natură, o baie fierbinte în jacuzzi, sub cerul liber, este o adevarată desfătare.

Flavia Peciu Florianu, administrator hotel: "Exista foarte mare cerere mulți turiști decoperă acum, pe timp de pandemie, țara”.

Pe masivul Șureanu se poate schia până în luna aprilie, iar zăpadă naturală este din belșug.

Robert Hoară, corespondent Pro TV: "Turiștii pot descoperii măreția domeniului Șureanu, care este amplasat într-o zonă magnifică montană, de mare altitudine,. Pe lângă sporturile de iarnă, în această zonă și drumețiile pot fi un prilej de aventură. Când urci spre munte, potecile pline de zăpadă se îngustează, iar brazii de acolo formează un tunel parcă desprins din povești. Un alt loc frumos pe care trebuie să-l vizitați este lacul Oașa, care în această perioadă a anului este acoperit cu un strat fin de gheață și are un farmec aparte. În apropiere este și o mânăstire unde puteți opri, iar drumul spectaculos continuă spre Luncile Prigoanei și Poarta Raiului. O oră de schi costă în jur de 120 de lei, iar, pentru o noapte de cazare, turiștii trebuie să scoată din buzunar între 100 și 500 de lei"