Obiective turistice în Iași și împrejurimi. Ce poți să vizitezi în capitala Moldovei

Iasi - obiective turistice
Shutterstock

Iași este unul dintre cele mai frumoase județe din Moldova. A fost capitala Moldovei și capitala Regatului României între 1915 și 1918, în perioada Primului Război Mondial.

Tocmai pentru că este printre cele mai frumoase zone din țară, nu este de mirare că mulți turiști români și străini vin aici indiferent de sezon, pentru a se bucura de frumusețea locului.

Obiective turistice Iași și împrejurimi

Cel mai important oraș din Moldova din punct de vedere economic, cultural și politic, Iașiul oferă o mulțime de obiective turistice și oportunități pentru turiști.

Există câteva obiective turistice de neratat, dacă ajungi în Iași. Iată-le pe cele mai importante:

Palatul Culturii din Iași – o clădire emblematică construită în perioada 1906 – 1925. Unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului Iași, acest palat impozant găzduiește patru muzee importante: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul Științei și Tehnicii. Acesta a fost inițial Palatul Administrativ și de Justiție. Este cel mai important și popular obiectiv turistic din Iași și este pe lista monumentelor istorice.

Citește și
hangariada iasi
Hangariada, singurul festival de artă, muzică şi zbor din România, are loc la Iaşi. Cum s-au văzut acrobațiile de pe cer
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi – un monument arhitectural impresionant din Iași. Are mai bine de 350 de ani. Este cunoscută pentru frescele sale remarcabile și arhitectura unică.

Iasi - obiective turistice

Muzeul Mihail Kogălniceanu – muzeul memorial este dedicat omului de stat Mihail Kogălniceanu, una dintre personalitățile importante ale istoriei românești. Muzeul găzduiește obiecte personale, documente și cărți rare.

Grădina Botanică "Anastasie Fătu" - un loc frumos și liniștit, perfect pentru plimbări relaxante. Grădina Botanică găzduiește o varietate impresionantă de plante și flori exotice și este o destinație populară pentru iubitorii de natură.

Mănăstirea Golia este o mănăstire ortodoxă veche și importantă, cunoscută pentru arhitectura sa frumoasă și istoria sa bogată. În apropiere se află și Dealul Copoului, de unde poți avea cea mai spectaculoasă panoramă asupra orașului Iași.

Iasi - obiective turistice

Casa Dosoftei este o casă veche din secolul al XVII-lea. Aici se află secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași.

Iasi - obiective turistice

Muzeul Unirii este situat în centrul Iașiului și reprezintă un important monument al istoriei românești. Găzduiește o colecție impresionantă de obiecte istorice și expoziții.

Ruginoasa – Iași

Această comună din județul Iași este formată din satele Dumbrăvița, Rediu, Ruginoasa și Vascani. Sunt o mulțime de obiective turistice pe care le poți vizita aici, printre care:

Palatul Alexandru Ioan Cuza – construit în primul deceniu al secolului XIX. Aici s-a stabilit domnitorul după ce a unit Principatele Române în 1859. Palatul are cele patru fațade aproape simetrice, balcoane pe toate laturile și pe vremuri avea patru turnulețe. Palatul a fost inclus pe lista monumentelor istorice din Iași.

Biserica Palatului se află în spatele acestuia. Tot aici găsești primul mormânt al domnitorului, dar și trăsura și sania lui Alexandru Ioan Cuza.

Ia-o la pas prin Ruginoasa și vorbește cu localnicii, care îți vor povesti cele mai interesante legende ale zonei. Descoperă fiecare colțișor și bucură-te de natură și priveliștile din jur.

Castele din Iași

Castelul Sturdza din comuna Butea, județul Iași, a fost construit în perioada 1880-1904. A fost ridicat pe domeniile familiei Sturdza, în stil neo-gotic. În timpul Primului Război Mondial, castelul a fost transformat în spital, dar după reformele agrare post-belice, o parte din domeniile castelului au fost retrocedate țăranilor din Miclăușeni. Este un loc pe care merită să îl vizitezi, mai ales dacă îți plac castelele.

Chiar dacă nu este un castel în sensul strict al cuvântului, Palatul Culturii din Iași este una dintre cele mai impresionante clădiri din România. Construit în stil neogotic, palatul găzduiește patru muzee importante și este un important punct de atracție culturală și turistică în Iași.

Casa Dosoftei se află în centrul Iașiului, în preajma Curții Domnești. Casa tiparniță a mitropolitului Dosoftei se află pe lista monumentelor istorice. Clădirea a fost parte inițial din incinta Bisericii Sf. Neculai Domnesc, construită de Ștefan cel Mare.

Palatul Roznovanu este o clădire impunătoare construită între 1830-1832, după planurile arhitectului care a proiectat și Catedrala Mitropolitană din Iași. A fost reședința familiei Rosetti-Roznoveanu. Construcția a servit, de-a lungul vremii, și ca primărie, adăpost pentru refugiați, a găzduit și Arhivele, Curtea de Casație și Justiție și Sediul Comitetului Orășenesc de Partid. Din 1970 a redevenit sediul Primăriei.

Iasi - obiective turistice

Acestea sunt câteva dintre conacele și palatele notabile din județul Iași.

Obiective turistice în Iași pentru copii

Iașiul oferă numeroase obiective turistice potrivite pentru copii, unde aceștia se pot distra și învăța în același timp. Iată câteva dintre ele:

Muzeul Copilăriei în comunism – un loc în care copiii pot vedea cum era viața altor copii în comunism. Există o expoziție împărțită în două secțiuni: una care recreează atmosfera unei săli de clasă specifică perioadei comuniste, iar alta dedicată atmosferei din casa unui copil din acea perioadă.

Parcul Copou sau Grădina Copou este cel mai vechi parc din Iași și un loc minunat pentru copii, cu spații verzi, locuri de joacă și alei pentru plimbări. Parcul are multe atracții pentru cei mici.

Iasi - obiective turistice

Planetariul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași este un loc fascinant pentru copii, unde cei mici pot explora și învăța despre spațiul cosmic și astronomie. Sunt organizate proiecții speciale care oferă o experiență captivantă și educativă.

Există și două teatre cu spectacole pentru copii: Teatrul Luceafărul și Ateneul Național. Și grădina de la Palas ar putea fi un loc frumos de mers cu copiii, care se pot distra în aer liber, pot sări pe trambuline și se pot da în carusel.

Parcul Aventura Hamak oferă 15 trasee de cățărat, copiii se pot juca paintball, tenis de masă, badminton sau pot sări în trambuline.

Poienița cu Ponei este un loc ideal de venit cu copiii. Cei patru ponei sunt încântați de fiecare vizită a celor mici, iar ei sunt în extaz când văd animăluțele.

Grădina Botanică din Iași

Grădina Botanică din Iași a fost înființată în 1856 de către Anastasie Fătu. Este una dintre cele mai vechi și frumoase grădini botanice din România. Ocupă o suprafață de aproximativ 100 de hectare.

Grădina Botanică din Iași găzduiește o mare varietate de plante și specii vegetale, atât din flora autohtonă, cât și din flora exotică. Aici poți găsi diverse grădini tematice, precum grădina de lalele, grădina trandafirilor, grădina japoneză sau grădina tropicală.

Iasi - obiective turistice

De asemenea, există și o seră care adăpostește plante exotice și tropicale, precum palmieri, orhidee și cactuși. Grădina Botanică din Iași este un loc ideal pentru relaxare și plimbări înconjurat de natură. Aici poți admira peisaje superbe, lacuri, cascade și alei încântătoare.

Pe lângă aspectele botanice, Grădina Botanică din Iași găzduiește și diverse evenimente culturale, expoziții și festivaluri tematice pe parcursul anului, precum Festivalul Lalelelor sau Expoziția Flori de toamnă.

Program Grădina Botanică

Grădina Botanică din Iași este deschisă publicului și oferă vizitatorilor o experiență cu totul aparte.

Programul este următorul:

Interior: De luni până vineri între orele 9:00 – 18:00

Exterior: zilnic intre orele 9:00 – 20:00

Complex de sere: marți, joi, vineri, sâmbătă și duminică între orele 10:00 – 18:00

Luni și miercuri, complexul de sere este închis.

Angajații și studenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași beneficiază de intrare liberă.

Iasi - obiective turistice

Palatul Culturii din Iași

Palatul Culturii din Iași cuprinde 4 muzee, un centru de cercetare și conservare – restaurare a Patrimoniului Cultural Național și șase obiective muzeale.

Palatul Culturii din Iași îmbină mai multe stiluri arhitecturale precum neogotic, romantic și neobaroc.

Muzeul de Etnografie al Moldovei are peste 13.000 de piese din domenii precum meșteșug, textile de interior, port popular sau arhitectură tradițională.

Muzeul de Istorie a Moldovei are piese ilustrative pentru viața comunităților umane care au trăit aici începând din paleolitic și până în prezent.

Muzeul de Artă are aproximativ 10.000 de opere de artă, pictură, grafică, sculptură și altele.

Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu are peste 11.000 de piese de referință pentru evoluția înregistrării și redării sunetului. Este un muzeu cu totul special și foarte interesant.

Clădirea emblematică a Iașului este monument istoric. Intrarea în palat se face printr-un turn mare, iar în Sala gotică poți vedea grifoni, acvile bicefale și lei.

Sala Voievozilor se află la etaj și are expuse portretelor domnilor Moldovei și ale regilor României în medalioane.

Iasi - obiective turistice

Program și bilete - Palatul Culturii Iași

Palatul Culturii din Iași este deschis de miercuri până duminică și nu poate fi vizitat în zilele de luni și marți.

Program:
Miercuri- duminică: 10-17
Luni – marți / sărbători legale: închis

Prețuri bilete:

Muzeul de Artă:
20 de lei – adult
10 lei – pensionari
5 lei – elevi / studenți

Muzeul de istorie a Moldovei
20 de lei – adult
10 lei – pensionari
5 lei – elevi / studenți

Muzeul Etnografic al Moldovei
20 de lei – adult
10 lei – pensionari
5 lei – elevi / studenți

Muzeul Științei și Tehnicii:
20 de lei – adult
10 lei – pensionari
5 lei – elevi / studenți

Bilet general – include accesul în Muzeul Ştiinței și Tehnicii „Ştefan Procopiu”, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei
60 lei – adult
30 lei – seniori
15 lei – elevi/studenți

Biletele pot fi achiziționate direct de la Palatul Culturii sau online.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Petiție online pentru salvarea unui simbol al Iașiului. Localnicii nu sunt de acord cu schimbările care vor avea loc în oraș
Petiție online pentru salvarea unui simbol al Iașiului. Localnicii nu sunt de acord cu schimbările care vor avea loc în oraș

Parcul Copou, simbol al orașului Iași, urmează să fie modernizat. Mulți nu sunt însă de acord cu schimbările și spun că proiectul înseamnă arbori tăiați, dale de granit și construcții noi sau extinse.  

Hangariada, singurul festival de artă, muzică şi zbor din România, are loc la Iaşi. Cum s-au văzut acrobațiile de pe cer
Hangariada, singurul festival de artă, muzică şi zbor din România, are loc la Iaşi. Cum s-au văzut acrobațiile de pe cer

Arta și zborul se îmbină perfect în acest weekend la Iași, la un festival unic în țară. Pe cer, spectacolul este asigurat de zboruri ale piloților din lotul național de acrobație, precum și de salturi cu parașuta.

Un bărbat și-a ucis câinele cu sălbăticie pentru că alți câini din sat intrau în curtea lui. „Dacă îl ucid, ceilalți dispar”
Un bărbat și-a ucis câinele cu sălbăticie pentru că alți câini din sat intrau în curtea lui. „Dacă îl ucid, ceilalți dispar”

Este anchetă la Iași, acolo unde un bărbat și-a ucis cu sălbăticie câinele din curte. Omul era deranjat că alți câini din sat intrau în curtea lui, fără gard, și se jucau cu bietul animal, ținut în lanț.

Doi soți din Iași, acuzați de vecini că sunt implicați în dispariția a cel puțin zece pisici. Copilul lor i-a dat de gol
Doi soți din Iași, acuzați de vecini că sunt implicați în dispariția a cel puțin zece pisici. Copilul lor i-a dat de gol

Un cuplu din județul Iași a ajuns în atenția Poliției Animalelor, după ce vecinii îi acuză că ar fi implicați în dispariția a cel puțin zece pisici din Miroslava.

Picnic într-un sat de poveste din județul Iași. După o expediție în natură, oaspeții s-au delectat cu bunătăți proaspete
Picnic într-un sat de poveste din județul Iași. După o expediție în natură, oaspeții s-au delectat cu bunătăți proaspete

La Iași, vremea însorită a scos sute de oameni la o cursă cu bicicleta, urmată de un binemeritat picnic, într-un sat de poveste.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.