Mii de români fac zilnic rezervări pentru vacanța de vară. Pe piață au apărut și asigurările de călătorie pentru România

07-02-2021 17:06


Chiar dacă afară este încă frig, iar pandemia este departe de final, mulţi oameni se gândesc deja cu speranţă la vacanţă de vară.

Rezervările timpurii sunt la nivelul celor din 2019, iar cei mai mulţi visează la nisipul Mării Negre. Au plătit şi avans, de până la 30 la sută, pentru a prinde preţuri cât mai bune la cazare. Dar unii şi-au protejat investiţia cu asigurări de călătorie, valabile şi pentru vacanţele în România, un produs nou, apărut în urma crizei sanitare.

Pentru ca vacanţa de vară să fie cât mai bună ca preţ, mulţi români îşi cumpără sejururile din timpul iernii. Impulsionaţi şi de campania naţională de vaccinare, zeci de mii de oameni au dat deja avansul pentru la vară. Prefera destinaţiile interne, în top fiind litoralul românesc, cu Mamaia şi Eforie Nord.

Ionuţ Nedea, managerul unei platforme online de rezervare: „În februarie, tendinţa este una de accelerare a acestui număr de solicitări. Sunt 3.000 de rezervări făcute în doar trei zile”.

Pe o singură platformă online s-au rezervat, doar în ianuarie, peste 14 mii de vacanţe. Preţul mediu al unui sejur este de 2.700 de lei pentru o familie. Sunt înscrieri timpuri şi pentru Grecia, Bulgaria şi Turcia.

Cristina Ioan, reprezentantul unei agenţii de turism: „Acum, tarifele sunt cu 30-35 la sută mai mici. Cu cât ne apropiem de data de călătorie, tarifele cresc”.

Dar pandemia ne-a învăţat că să îţi faci planuri te poate costa. Turiştii se pot pune la adăpost cu asigurările de călătorie. Acum, firmele din domeniu au conceput produse şi pentru vacanţele în România. Cu asigurarea storno, vă puteţi recupera banii pe o călătorie anulată.

Să luăm exemplul unui sejur de cinci nopţi, în România, în valoare de 3.000 de lei. O asigurare care acoperă şi riscul îmbolnăvirii pentru Covid-19 este de 126 de lei pentru doi adulţi. Iar pentru un copil se mai adăugă, în medie, 50 de lei. Pot fi asigurate şi sejururile în străinătate. Turiştii pot recupera până la 90% din valoarea sejurului.

Georgiana Miron, reprezentantul unei firme de asigurări: „Mă refer la toate costurile pe care le-a angajat vacanţa respectivă: bilete de avion, costurile cu cazare, dar poate merge până la bilete de muzeu sau orice alte tipuri de activităţi pe care le-au inclus”.

Motivele anularii călătoriei trebuie să fie obiective şi să nu fie provocate de turişti, de la îmbolnăviri, inclusiv infecţia COVID-19, şi până la accidente rutiere. Despăgubirile se pot plăti în câteva zile.

Să luăm exemplul unor sejururi de șapte nopţi în străinătate. Pentru o asigurare în Egipt sau în Grecia, doi adulţi plătesc 115 lei, iar pentru Zanzibar, 143 de lei. Dacă vă îmbolnăviţi de Covid, în vacanţă, toate cheltuielile – de la carantinare până la schimbarea datei avionului, de exemplu – sunt acoperite. La fel şi dacă anulaţi sejurul din acest motiv. Ofertele diferă însă de la un asigurator la altul, aşa că verificaţi cu atenţie fiecare clauză.


VIDEO PROTVPLUS.RO