Metoda de ultimă generație pentru curățarea obiectivelor turistice de graffiti

Ultima actualizare: 20-03-2019 09:31

În timp ce la noi operele lui Brâncuşi au fost curăţate cu furtunul, cu apă sub presiune, în străinătate se foloseşte tehnologie de ultimă generație.

O companie din Italia a construit un tip special de laser cu care se pot curăţa monumentele şi construcţiile vechi, fără a le afecta faţada fragilă și preţioasă.

Multe oraşe ale Italiei sunt superbe muzee în aer liber. Dar turiştii nu pot fi selectaţi în funcţie de educaţie, iar unii au lăsat o "moştenire" nedorită - multe dintre zidurile vechi sunt urâţite de inscripţii scrijelite sau graffiti. Un exemplu este Ponte Vecchio, un simbol al Florenţei, construit în 1345.

Alessandra Zecchi, reprezentantă a unei fundaţii: "Ponte Vecchio n-a fost distrus nici de nazişti, e unul dintre puţinele rămase cu asemenea istorie, aşadar are o valoare simbolică. Noi, ca florentini, ţinem mult la el."

Dar Ponte Vecchio nu a scăpat de-a lungul anilor de vandalii care au vrut neapărat ca posteritatea să ştie că au trecut pe acolo. Pentru a-l curăţa, restauratorii folosesc un laser special, care decolorează inscripţiile fără a afecta marmura veche.

Daniela Valentini, restaurator: "Laserul nu afectează suprafaţa asupra căreia intervenim, dacă e folosit în mod corect. Poate fi folosit pentru curăţare, ca în acest caz, pentru a îndepărta inscripţiile vandalilor. Poate fi folosit şi pentru curăţat suprafeţe arhitectonice, de exemplu faţade de biserici, şi sculpturi."

Laserul a fost donat restauratorilor de o companie care produce asemenea echipamente pentru industrie, medicină şi, mai nou, restaurare de artă.

Paolo Salvadeo, directorul firmei: "Cel donat se numeşte Laser Blaster, este un laser de ultimă generaţie cu fibră optică. Avem şi altele care se folosesc pe suprafeţe policromatice, tencuială, bijuterii antice sau marmură."

Astfel de lasere au mai fost folosite şi la curăţarea altor monumente din Europa. Turnul din Pisa, catedrala din Koln şi Palatul Versaille şi-au recăpătat strălucirea de altădată graţie lor. Costă între 40.000 şi 70.000 de euro, iar pentru folosirea lor este nevoie de o instruire specială la firma care le construieşte.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO