Crește numărul hotelurilor all inclusive de pe litoral. Până la ofertele turcești e cale lungă
De la an la an, avem tot mai multe hoteluri în regim all-inclusive pe litoral. Românii le preferă, în primul rând, pentru că au mesele asigurate, dar și pentru activitățile și facilitățile pentru care nu mai trebuie să plătească în plus.
Specialiștii din turism spun că serviciile de la noi le depășesc pe alocuri pe cele din Bulgaria, dar nu au ajuns încă la standardul celor din Turcia.
În Eforie Nord, un complex turistic de trei stele se întinde pe o suprafață de 26.000 de metri pătrați. Construit în perioada comunistă, a fost modernizat, iar de anul acesta, oferă servicii all-inclusive.
Raluca Zaharia, proprietarul unui hotel: „Am reușit să investim foarte mult în camere, dar ne-am axat foarte mult pe restaurant, este complet renovat pentru că ne-am dorit un suflu nou.”
Ion Toma, bucătar: „Prânzul nostru include 17 preparate diverse și 5 salate, din diverse bucătării ale lumii.”
Dacă în sezonul trecut litoralul număra 45 de astfel de hoteluri cu servicii complete, numărul acestora a ajuns acum la 55.
Ștefan Necula, managerul unei agenții de turism: „Aceste oferte sunt accesate foarte din timp, se fac rezervări early-booking încă din septembrie-octombrie pentru sezonul 2025.”
Și în Mamaia Nord, oaspeții apreciază atât programul cu animatori pentru copii, cât și activitățile separate pentru adulți.
Cristiana Belu, directorul unui hotel: „Pe parcursul zilei avem concursuri de tip Survivor pentru adulți, avem sporturi precum Pilates sau Aqua gym, avem bătaie cu spumă, avem bătaie cu pepeni.”
Turiști: „Activități pentru copii, plajă privată, mâncare din belșug.” (...)
„Mâncarea e diversificată, eu sunt cu trei copii venit, avem de toate.”
La un alt hotel din zonă, gradul de ocupare depășește 90% pentru cea mai mare parte a verii. Iată secretul:
Iulian Tenie, managerul unui hotel: „Le oferim seri tematice. Avem o seară turcească, o seară tătărească, o seară macedoneană și tot așa.”
Animator: „Toate sunt din plin, mai ales când copiii sunt fericiți.”
Specialiștii în turism spun că unele hoteluri au depășit unitățile de cazare din Bulgaria la capitolul mâncare și activități. Turcia rămâne, în schimb, un etalon pentru vacanțele all-inclusive.
Cristian Bărhălescu, președinte ANAT Sud-Est: „Resorturile din Turcia au în primul rând un amfiteatru unde au spectacole în fiecare seară, reușesc să atragă cu spa, cu zonă de masaj și bineînțeles, varietatea de mâncare, și asta pentru că ei sunt construiți ca hoteluri-fabrică, unde au peste 900–1.000 de locuri de cazare.”
La noi, la 3 stele, prețurile pornesc de la 530 lei de persoană pe zi în Olimp și ajung la 622 de lei în Mamaia.