Crăciun în Bucovina. Ținutul bucatelor delicioase și al tradițiilor păstrate din bătrâni
Bucovina este ținutul bucatelor delicioase și al tradițiilor păstrate din bătrâni. In preajma sărbătorilor, ulițele satelor sunt pline de colindători îmbrăcați în straie populare.
Dacă ajungeți în zonă, e musai să vizitați și satele ucrainene, acolo unde colindele, costumele viu colorate și preparatele specifice sunt o excepriență diferită.
Nu uitați, însă, că ucrainenii sunt ortodocși de rit vechi, iar acum se află în plin post al Crăciunului.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
La doar câțiva kilometri de granița României cu Ucraina se află satul Negostina, unde trăiește o comunitate reprezentativă de ucraineni. De la colindat, la port popular sau bucătărie - totul este specific.
Costumul popular ucrainean este viu colorat, florile reprezentative sunt macii, albăstrelele, spicele de grâu care reprezintă bogăția pământului.
Fetele poartă pe cap coronițe de flori, iar femeile căsătorite panglici roșii, care simbolizează tinerețea. Cămașa bărbaților e asemănătoare cu ia noastră, iar pantalonii sunt de fapt niște șalvari căzăcești.
Spre deosebire de alte zone din Bucovina, aici se pregătesc 12 preparate doar de post.
Niculina Clapon: "Mâncărurile de fapt se mănâncă în 25, pentru că pregătim și noi ca toată lumea și porc."
De pe masa urcrainenilor nu lipsesc colțunașii din aluat plin de cartofi fierți, pasați și condimentați.
Iulian Chidesa: "Fiecare gospodină pregătește mai întâi 4 colaci pentru fiecare colț al mesei care reprezintă cei 4 evangheliști, iar apoi pe masă sunt 12 feluri de mâncate, care reprezintă cei 12 apostoli."
Pe lângă faimoșii cozonaci de Crăciun, la ucrainieni nu lipsește de pe masa de sărbătoare coliva: grâul fiert reprezintă bogăția pământului.
În schimb, dacă ajungeți în Câmpulung Moldovenesc veți fi întâmpinați cu farmecul colindelor românești.
Mariana Moglan, coordonator de grup: ”Bucovina este țara tradiției. Noi aici le păstrăm, mai ales de sărbătorile mari. Au ceva aparte față de restul țării."
La fel de vechi și frumoase cum sunt colindele, costumele populare moștenite de la bunici dau un farmec aparte Crăciunului în Bucovina.
"Costumația mea este din cămeșoi, catrință și cojoc. L-am primit moștenire de la străbunica mea și barnetul la fel. Aceaste este barnetul (brâul) ”
Nu se poate să ajungeți în Bucovina fără să faceți un popas la vestitele mănăstiri Voroneț, Putna, Dragomirna, Sucevița sau Moldovița.
Sursa: Pro TV
Etichete: traditie, tradiții, bucovina, iarna, craciun, sarbatori,
Dată publicare:
23-12-2017 18:22