Cetatea Devei a fost redeschisa, dupa trei ani de restaurari. Legendele care s-au nascut odata cu ridicarea ei
Cetatea Devei si-a redeschis portile dupa trei ani de lucrari de reabilitare, iar mii de turisti au luat-o cu asalt. Pentru a marca momentul, oamenii au fost asteptati asa cum se cuvine, intr-o atmosfera medievala.
Strajerii, domnitele si cavalerii au oferit un spectacol aparte, iar vizitatorii s-au bucurat de o calatorie in timp. Proiectul a costat 39 de milioane de lei si a fost facut din fonduri europene.
Fortateata, care dateaza din secolul al XIII-lea, si-a recapatat stralucirea dupa trei ani in care totul a fost un santier. Zidurile de sprijin, interioarele si traseele, au fost refacute, iar turistii care au venit sa o viziteze au avut parte de o primire speciala.
"Este minunata. N-am mai fost de trei sau patru ani. Chiar nu ma asteptam sa fie asa frumoasa" - spune o turista.
Cetatea Devei este plina de legende. Una dintre ele spune ca 12 ortaci ar fi participat la constructia fortaretei. Dar tot ce ridicau ziua se darama noaptea. Asa ca au facut un legamant, iar mesterul Kelemen ar fi fost cel care a trebuit sa-si sacrifice sotia.
Daniel Iancu, muzeograf la Muzeul Deva: "Sotia celui care vine prima in cetate a fost arsa si mortalul, amestecat. Astfel, a ajutat la constructia Cetatii Devei."
Acum, autoritatile isi doresc sa reinvie cetatea si prin evenimente culturale, care sa atraga mai multi turisti. Numai anul trecut, cand inca se lucra la reabilitare, a fost vizitata de peste 130.000 de persoane. Curiosii pot urca fie cu telecabina, fie pe jos, iar un tur complet dureaza aproximativ doua ore.