A început sezonul scrumbiei. De ce are carnea mai gustoasă în această perioadă

Ultimul update: Joi 31 Ianuarie 2019 20:12
Data publicarii: Joi 31 Ianuarie 2019 18:39
Categorie: Travel

Și acum un pont pentru cei care iubesc carnea ușoară. A început migrația scrumbiei albastre din largul mării către Dunăre, unde se va reproduce.

În călătoria sa, se apropie de țărm, așa că pescarii stau la pândă. În cherhanale, scrumbia sfârâie deja pe plite.

Pescarii aruncă plasele în mare înainte de răsărit și le scot după 24 de ore. E perioada în care scrumbia albastră migrează din larg, ajunge în Dunăre pe la Sulina sau Sfântul Gheorghe, iar în luna aprilie își va depune icrele la Porțile de Fier.

Atunci, pescuitul este strict interzis.

Adrian Bâlbă, director complex Delfinariu Constanța: "Se formează cardurile, grupurile se orientează deja, se îndreaptă spre ape mai puțin sărate, se oprește în anumite zone, unde apa este mai liniștită și se apucă să se reproducă după care se întoarce."

În călătoria ei, scrumbia își schimbă gustul cărnii, spun specialiștii.

Simion Nicolaev, director institutul Grigore Antipa Constanța: "În componenenta biochimică a scrumbiei se produc modificări importante, astfel încât undeva când începe să migreze pe Dunăre carnea devine cea mai gustoasă. Este și motivul pentru care se focalizează activitatea de pescuit pe această migrație."

Așa că până în martie cherhanalele de la mare încing plitele, aruncă pe ele sare grunjoasă pe care sfârâie apoi scrumbia. O porție cu mămăligă și mujdei costă în jur de 35 de lei.

Cristina Dan, administrator restaurant: ”Acum scrumbia este mai slabă, mai gustoasă, nouă celor de la mare ne place mai mult cea de mare, dar sunt și mulți care o preferă pe cea de Dunăre, care este mult mai grasă și mai mare."

În piețe, un kilogram de scrumbie de la noi costă între 28 și 35 de lei, însă cea de import poate ajunge și până la 45 de lei.

Vânzător: "În ultimele zile este căutată și noi ne-am străduit să o avem la vânzare, prețul este 29.90"

Potrivit Agenției Naționale de Pescuit, cota de scrumbie depășește 600 de tone anual.

Din păcate, anul trecut am prins doar jumătate din cantitatea permisă. Sunt puțini pescari autorizați, iar echipamentele lor sunt rudimentare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sibiul va concura pentru un loc în Top 20 destinaţii turistice europene
Sibiul va concura pentru un loc în Top 20 destinaţii turistice europene
VIDEO PROTVPLUS.RO
litoral
Turiști atrași de faleză de vremea caldă. Când se întorc temperaturile negative pe litoral
Stațiunile de la munte atrag tot mai mulți turiști străini: ”E frig, dar e foarte frumos”
Rochii strălucitoare și măști în București. Atmosferă de carnaval "ca la carte"
A început faimosul Carnaval de la Veneția. Imagini spectaculoase, ca în filme
Sportul care atrage turiștii la munte, la fel ca schiatul. Cât costă un zbor cu parapanta
Sporturi extreme și plimbări cu sania trasă de câini, la munte. Cât plătesc turiștii
litoral
Se caută angajați pentru hoteluri pe litoral. Cât poate câștiga un bucătar
Valentine's Day, sărbătorită cu muzică populară de românii din Spania. "Verde foaie lată"
Surpriza de care vor avea parte turiștii care ajung joi la Castelul Bran
Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019: seară dedicată creșterii oilor
Bucătari puşi să gătească două feluri de mâncare cu doar 1 euro. Ce a rezultat
Reacția unui turist finlandez după ce a mâncat cârnați la Sibiu