Velcea, despre divizarea fanilor timisoreni: „Cand vom fi in Liga I, vom vedea care sunt polisti”

Vali Velcea

Despre promovare, posibile achiziţii şi despre suporteri, o discuţie cu antrenorul lui ACS Poli Timişoara.

În urmă cu trei luni, ACS Poli a pornit la drum cu o oarecare siguranţă financiară, dar cu un lot eterogen, cu mulţi jucători care veneau din Liga a III-a. Alb-negrii au pornit la drum şi cu tribunele goale, lucru care încă nu s-a schimbat, însă ce se întâmplă pe teren este remarcabil: alb-negrii nu au pierdut niciunul din cele zece meciuri disputate şi se află pe un loc promovabil.

În august aţi încropit o echipă. În note de la 1 la 10, care erau aşteptările atunci şi unde e echipa acum?
E adevărat, ne-am născut în 15 august, oficial, ca şi club. Imaginaţi-vă că, din 9 iulie până în 15 august, am muncit cu un grup de jucători, aproximativ 100. A fost un fel de selecţie într-un ritm alert, cu mingi de împrumut, echipament de împrumut, cu terenuri neudate şi netunse şi căldură de 40 de grade Celsius. Lipsa de cantonament, lipsa de materiale, de echipament şi aşa mai departe au făcut multă lume să nu aibă încredere în acest proiect. A început munca, era vizibil cu ochiul liber că am început greu, nu am avut turaţie maximă, dar, odată cu trecerea timpului, am început să ne aşezăm încet-încet. Iată că ne aflăm acum, la ora asta, la un rezultat puţin aşteptat din partea multora. Dacă e să dau note, aşteptările erau, hai să nu zicem chiar zero, ci undeva la nota doi. Iar realizările, până în acest moment, sunt la opt.

De câţi jucători aveţi nevoie ca să promovaţi fără probleme?

Păi, poate că nu vom avea nevoie de niciunul. Spun asta pentru că nu ştim ce buget vom avea sau dacă vom avea aceeaşi strategie, să luăm jucători liberi de contract. Poate va fi nevoie de vreo trei-patru jucători, nu neapărat ca lipsă pe post, ci ca şi concurenţă. Dar şi o achiziţie în masă poate fi nebenefică, nu ştim exact.

Dar e nevoie sau nu de acoperirea vreunui post? Şi câte posturi trebuie acoperite?
În acest moment, sunt acoperite, dar mi-ar plăcea să am o concurenţă. Am nevoie de încă un atacant, poate de un alt profil, poate încă un mijlocaş lateral stânga şi dreapta, care să fie polivalent (poate să fie de sub 21 de ani), poate un fundaş central care să joace fundaş central şi fundaş dreapta… Ţi-am dat trei. Şi un al patrulea, cu semn de întrebare, un mijlocaş coordonator. Cu toate că nu sunt adeptul unui joc cu coordonator. Ţi-am cam dat axul central, plus părţile laterale stânga şi dreapta şi am cuprins şi obligaţia de a avea în teren un jucător sub 21 de ani.

Vă mai gândiţi la sistemul 4-3-3 sau 4-3-2-1, din sezonul trecut, sau ar fi nevoie de prea multe achiziţii pentru a-l aplica?
Un sistem îl facem în funcţie de jucătorii pe care-i avem, asta în primul rand. Polivalenţa lor îmi poate oferi posibilitatea să aleg un alt sistem, adversarii cu care jucăm, prin sistemul lor şi individualităţile lor, mă determină să aleg un alt sistem şi aşa mai departe. Răspunsul este mai alunecos, nu pot să răspund exact. Cert este că sunt adeptul unui echilibru. Nu foarte defensiv, încerc să joc un fotbal elaborat, ofensiv şi eficient, cu o oarecare siguranţă defensivă.

Citește și
iosif rotariu la 50 de ani
Povestea lui Rotariu. Mijlocasul care a facut istorie in tricoul nationalei a implinit 50 de ani
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Aţi avea vreo şansă în Liga I cu lotul ăsta?
Completat, da.

Ce înseamnă completat?
Cu acele patru-cinci achiziţii. Nu exclud nici varianta de a merge să muncesc şi cu acest lot. Dar nu mi-ar plăcea să fim trecători prin Liga I.

Sunteţi neînvinşi, deocamdată. V-a ajutat şi scăderea de valoare a Ligii a II-a?
Nu. Rezultatele se datorează muncii acestor băieţi, a antrenorilor şi dorinţei de a face performanţă. Aţi văzut UTA, Târgu Mureşul, Corona şi Damila. Sunt echipe bune, nu? Bihorul şi aşa mai departe. Nivelul nu e chiar atât de scăzut.

Nu v-aţi gândit să plecaţi după ce aţi câştigat seria degeaba anul trecut?
Ba da. Am avut şi oferte, dar am avut şi sentimente pe care am vrut să le exploatez la Timişoara. Le-am promis domnilor Robu şi Bojin că voi rămâne, ei mi-au promis că vor face acest proiect şi nu am mai putut să dau înapoi. Poate m-am grăbit puţin, dar nu îmi pare rău în acest moment.

În returul sezonului trecut, când se ştia că jucaţi degeaba, că nu veţi primi licenţa, cât a fost de greu să-i motivaţi pe jucători?
A fost o situaţie pe care nu i-o doresc niciunui antrenor. Am apelat în primul rând la calitatea umană a fiecărui jucător şi membru al staff-ului. De fapt, eram singuri şi jucam fotbalul de plăcere. Am promovat şi fiecare şi-a văzut de drum. Fotbaliştii nu au avut decât de câştigat, au mers la Liga I, marea majoritate. Eu, acum, pot confirma faptul că nu am promovat o echipă doar pentru că am avut jucători. Mie îmi place să risc şi am simţit că trebuie să trec prin această situaţie. Era varianta cea mai simplă să spun: “Am promovat, plec cu fruntea sus”.

Cine e de vină că poliştii s-au împărţit în două tabere?
Pentru mine, poliştii sunt numai o singură tabără. Toţi cei care vin la stadion şi susţin această echipă sunt polişti. Până la urmă, fiecare are ideologia proprie despre fiecare fenomen şi moment în parte. Nu poţi acuza şi condamna. Vom discuta mai multe când vom fi în Liga I. Să vedem atunci care sunt polişti şi care nu.

Vă e dor mai mult de galerie sau de echipa de acum câţiva ani?
Mi-e dor de jucători care vor să facă performanţă şi de suporteri care sunt curaţi şi care vor să susţină echipa asta din măduva plămânilor. Eu sper ca din retur, după o iarnă friguroasă, să analizeze foarte bine ce a făcut fiecare în parte şi să îşi îndrepte atenţia către această echipă, care, în acest moment, merită să fie susţinută.
 

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Generatia ratata a lui Poli! Ce mai fac juniorii care au fost de doua ori campionii Romaniei?
Generatia ratata a lui Poli! Ce mai fac juniorii care au fost de doua ori campionii Romaniei?

Timisorenii au castigat de doua ori campionatul, cu aceeasi generatie de copii. Acum, aproape toti membrii acelei generatii au împlinit 20 de ani, însă doar doi joaca in Liga I.

Povestea lui Rotariu. Mijlocasul care a facut istorie in tricoul nationalei a implinit 50 de ani
Povestea lui Rotariu. Mijlocasul care a facut istorie in tricoul nationalei a implinit 50 de ani

 A fost aproape de Dinamo şi Rapid, dar a scris istorie pentru Steaua. Totuşi, Poli este pentru el cea mai mare iubire. Roti are ce povesti, de la adaptarea dificilă în Timişoara, la 18 ani, la întâlnirile şoc cu Ilie Ceauşescu sau Maradona.

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste. Ce trebuie să facă până pe 25 mai
Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste. Ce trebuie să facă până pe 25 mai

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF.