Temperaturi benefice productiei agricole. De ce raman, totusi, preturile ridicate

30-01-2012 17:06


Valeriu Tabara

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara, s-a aflat astazi la Timisoara, intr-o conferinta de presa. Acesta a prezentat situatia productiei agricole din Romania.

“Daca s-a bucurat cineva de conditiile meteo din ultima vreme, noi suntem cei mai fericiti. In Timis, avem 90 de milimetri de precipitatii, suntem in grafic cu cat e necesar pentru ca recoltele sa fie prospere. In restul tarii, unde stratul de zapada este mare, avem rezerva de apa in sol. Speram sa nu fie temperaturi mai inalte in Vest, urmate de un inghet, insa pana acum situatia este normala”, a spus ministrul Valeriu Tabara.

Ministrul Agriculturii a declarat ca preturile raman mari din cauza lanturilor de distributie si ca relatiile cu pietele de gros trebuie sa fie o prioritate pentru agricultori. “Este al treilea an de performanta agricola in intreaga tara cat si in judetul Timis”, a declarat Tiberiu Lelescu, directorul de la Directia Agricola Timis.

Ministrul Valeriu Tabara a prezentat la Timisoara situatia productiei agricole pe anul trecut. Acesta a declarat ca, din acest punct de vedere, 2011 a fost un an record. Cele mai mari productii au fost cele de cereale: 8 milioane de tone de grau, 12 milioane de tone de porumb, urmate de productia de plante tehnice cu 1,8 milioane de tone de floarea soarelui, 4,4 milioane de tone de legume si 3,7 milioane de tone de cartofi.

“Am trecut de la tara importatoare la tara exportatoare. Deficitul s-a redus in 2011, fata de 2012, cu 300 de milioane de euro. Preconizam ca Romania va ajunge pana in 2014, tara net exportatoare de produse alimentare”, a mai spus Valeriu Tabara.

“Vrem sa reincepem exportul de carne de porc. In vest avem o capacitate foarte mare”, a spus Tabara.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO