Premiera: Timisoara va avea centru pilot de pregatire pentru viata adultilor cu dizabilitati

17-07-2013 12:16


fundatia pentru voi timisoara

 Fundatia “Pentru Voi” a castigat finantare pentru doua proiecte depuse Componenta Social a Programului de Cooperare Elvetiano-Roman.

 In cadrul acestui program au fost aprobate 29 de proiecte, iar doua apartin Fundatiei “Pentru voi”. Acestea vor include servicii sociale noi pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale.

Primul proiect pentru care s-a obtinut o finantare de aproape 200.000 de euro (235 414,16 franci elvetieni) se numeste “Sunt adult, traiesc independent!”. Acesta presupune realizarea unui centru pilot de pregatire pentru viata independenta a adultilor cu dizabilitati intelectuale, care va reprezenta un serviciu social nou pentru Romania.

Proiectul abordeaza unul dintre aspectele cele mai importante pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si anume, dreptul la protectia juridica, un drept fundamental care nu este asigurat de legislatia romaneasca. Aceste persoane sunt expuse abuzului, indeosebi cel economic, si au nevoie de protectie.

Cel de-al doilea proiect castigator al Fundatiei “Pentru Voi”, a primit o finantare de aproape 60.000 de euro (74 010,63 franci elvetieni) se numeste “Servicii de tip respite – Ia o pauza!”. Acesta promoveaza o idée inovatoare in domeniu, venind in intampinarea marilor probleme cu care se confrunta familiile care au in component persoane cu dizabilitati intelectuale severe, cu nevoi speciale si complexe.

Ingrijirea unei astfel de persoane necesita sprijin si asistenta 24 din 24 de ore, iar presiunea si stresul la care sunt supuse familiile, in special parintii, este foarte mare. Pentru prevenirea dezmembrarii familiilor sau a abandonului persoanelor cu dizabilitati intelectuale in institutii, sunt absolut necesare serviciile de tip respite pe care acest proiect isi propune sa le dezvolte.

Laila Onu, director executiv al Fundatiei Pentru Voi: „Ne bucuram ca am reusit sa castigam finantare pentru ambele proiecte depuse. Ca si toate celelalte servicii dezvoltate de Fundatia Pentru Voi, si acestea izvorasc din nevoile reale cu care se confrunta zi de zi persoanele cu dizabilitati si familiile lor si carora nu le-am putut gasi pana acum o solutie".

Ambele proiecte vor incepe in luna septembrie anul acesta.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO