Noile anvelope trebuie etichetate de catre producatori. Vezi aici noile criterii de clasificare

24-10-2012 17:30


Anvelope de iarna

 Producatorii de anvelope sunt obligati sa-si eticheteze produsele, incepand cu 1 noiembrie. Acest lucru vine in urma unor reglementari in care vor fi incluse toate tarile din Uniunea Europeana.

 Mai exact, de luna viitoare, anvelopele noi, vor avea pe ele o eticheta care va contine trei informatii esentiale. Este vorba despre aderenta cauciucurilor, modul in care afecteaza acestea consumul de carburant si emisia de zgomot. Primele doua indicatii vor putea fi masurate in categorii de la A la G, iar emisia de zgomot se va masura in functie de numarul de decibeli emisi in timp ce mergi cu masina.

Cea performanta clasa de cauciucuri este categoria A. De exemplu, daca vei parcurge cu masina 1000 de kilometri, poti economisi un litru de benzina sau motorina, la un consum mediu de 6.6l/100km. La franare, categoria A are un raspuns mult mai bun fata de celelalte. Diferenta dintre clasa A si F este de 18 metri. Si decibelii vor fi monitorizati. Cu cat numarul acestora va fi mai mic, cu atat va fi mai benefic mediului.

Fiecare producator trebuie sa isi evalueze “marfa” si sa puna eticheta corespunzatoare. Daca nu vor face asta, risca amenzi intre 9.000 de lei si 20.000 de lei.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO