Incinerator de zeci de milioane de euro in Timisoara. Va produce energie electrica si agent termic

12-02-2013 13:02

gunoaie Republica Moldova

 O investitie de 75 de milioane de euro va demara in cursul acestui an la marginea orasului. Este vorba de un incinerator cu putere calorica, care va arde deseurile din oras si le va transforma in energie electrica si termica.

 Proiectul va fi o investitie a Primariei Timisoara, impreuna cu o societate germana si societatea de termoficare Colterm. Incineratorul va fi amplasat la marginea orasului, in apropiere de CET Sud, iar in acest moment a fost lansata licitatia de executie a lucrarilor. Durata de finalizare este de doi ani, iar valoarea intregului proiect se ridica la 75 de milioane de lei, cu tot cu TVA, iar 25% din costul total va fi suportat de guvernul roman.

Acest incinerator va fi administrat de o noua societate din cadrul primariei, care este detinuta in proportie de 70% de administratia locala, iar restul de 30%, de o societate germana. Societatea nou infiintata va trebui sa acceseze un credit bancar, pentru a obtine banii necesari investitiei, iar acest credit va fi garantat de Primaria Timisoarei.

Profitul realizat aici din vanzarea de energie electrica, respectiv agentul termic obtinut din noua investitie, vor contribui la reducerea gigacaloriei, la nivelul orasului Timisoara. Finalizarea tuturor procedurilor de licitatie se vor incheia in martie, iar la finalul lunii se va trece la implementarea proiectului, adica inceperea construirii incineratorului”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Dupa finalizarea constructiei, toate deseurile cu capacitate de ardere din Timisoara vor fi sortate si compostate, pentru a fi arse in incinerator, iar restul vor merge catre deponeul de la Ghizela. Acest proiect nu este singurul menit sa scada pretul gigacaloriei. In urmatoarele luni, reprezentantii primariei vor mai purta discutii cu o alta firma care vrea sa construiasca la Timisoara un incinerator de paie.


 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO