Horia Colibasanu va cuceri Varful Lhotse din Muntii Himalaya cu cateva zile de intarziere.Afla de ce


Ultimul update: Duminica 12 Mai 2013 06:47
Data publicarii: Joi 09 Mai 2013 10:02
Categorie: Timiș
horia colibasanu

 Expeditia lui Horia Colibasanu in Himalaya a intrat in linie dreapta. Desi spera ca va cuceri varful Lhotse (8.516m) pana in 10 mai, alpinistul impreuna cu echipa sa au fost nevoiti sa amane acest succes pana in 15 mai, din cauza vremii nefavorabile.

 Alpinistul timisorean a pornit in aventura din Muntii Himalaya in urma cu o luna, iar scopul acestei expeditii este de a ajunge pe Varful Lhotse, care are o altitudine de 8.516 metri.

Horia Colibasanu si echipa sa au ajuns in aceasta saptamana pana in a treia tabara, la 7.000 de metri altitudine, insa au fost nevoiti sa coboare din nou pana la 4.000 de metri. Atat vremea, cat si conditia fizica, nu le-au permis sa isi continue traseul.

“Am coborat impreuna cu Justin, Peter si Jorge in Periche, la 4.000 de metri sa ne mai odihnim, ca sa fim in forma pentru ziua de varf, care s-a amanat pentru 15 mai. Ne vom bucura de cateva zile sa vedem si alte culori decat alb si gri si sa respiram cat de cat normal, dupa care vom urca inapoi in tabara de baza”, a scris alpinistul, pe site-ul sau.

Urcarea varfului va fi pentru Horia Colibasanu al saselea optmiar din palmares (din cele 14 varfuri himalayene) si o noua premiera in alpinism pentru Romania.

Pentru expeditia Lhotse 2013, Horia nu a folosit oxigen suplimentar si nici ajutorul serpasilor. Ascensiunea este una rapida, in stil alpin, intr-o echipa de doi alpinisti experimentati, care mizeaza pe forta fizica si mentala. Va fi similara cu cele la care timisoreanul a participat pana acum, cu sanse mari de reusita, dar si riscuri pe masura.

Succesul pe Lhotse va insemna ca Horia Colibasanu are in palmares aproape jumatate din cele mai inalte varfuri muntoase din lume, fiind singurul din istoria alpinismului romanesc cu o asemenea performanta.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO