Cum blocheaza doi oameni impadurirea a 50 de hectare de teren la Biled: cu bolovani si pietre

Ultima actualizare: 06-05-2012 19:34
padure

Banii obtinuti prin finantare europeana nu sunt de ajuns pentru demararea impaduririi a 50 de hectare de teren din comuna Biled. Si nici o hotarare de consiliu local. Ce impiedica demararea procesului? O asociatie si doi oameni.

Inca de anul trecut, au fost accesate fonduri europene pentru impaduriri in afara terenului forestier. In judetul Timis exista 1.300 de hectare de teren in asteptare, in cadrul a 12 proiecte si cu o finantare totala de 8.500.000 de euro.

La Biled, exista 500 de hectare de pasune, dintre care s-a hotarat prin Consiliu Local ca 50 de hectare sa fie impadurite. Finantarea pentru acestea este in valoare de 530.000 de euro.

Totusi, cativa locuitori se opun actiunii de impadurire, pe motiv ca animalele lor nu vor mai avea loc de pasune.

“Am primit terenul de la Consiliul Local, dar sunt doi-trei oameni care si-au format o asociatie a crescatorilor de animale si impiedica in mod agresiv demararea impaduririi. Cand s-au dus cu oamenii cu tractorul sa inceapa plantarea pomilor, au fost pur si simplu alungati cu bolovani si pietre. Dupa ce acestia sunau la 112 sa spuna ce li s-a intamplat, autoritatile ii luau la intrebari pe cei care se opunea, iar acestia din urma ziceau ca se vor mai gandi si din nou procedau la fel”, a spus Aristotel Visoiu, directorul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare.

Acesta spune ca a trimis acolo si jandarmi, atunci cand muncitorii au fost agresati, dar ca nu poate solicita ajutorul Jandarmeriei de fiecare data cand doi oameni se opun impaduririi unui teren ce apartine primariei. Acesta crede totusi ca motivul ca nu au unde sa-si trimita animalele este unul de suprafata si ca altele sunt temerile oamenilor. “Cred ca oamenii nu vor sa piarda subventia primita de la stat pentru folosirea celor 50 de hectare de teren sub forma de pasune”, a spus Visoiu.

“Nu este posibil sa se piarda acesti bani, vorbim de peste o jumatate de milion de euro. Daca nu plantam pomii pana in primavara, banii vor pleca in alta parte”, a spus prefectul de Timis, Mircea Bacala.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO